Disney i Fox upravo odobrili veliko spajanje

Današnji dan će vjerojatno biti upisan kao jedan od najvećih u povijesti ne samo filma, nego i cjelokupne zabave.

Disney i Fox dioničari su se okupili kako bi razgovarali o predloženom spajanju, a sada su ga obje strane prihvatile. I dok će i dalje trebati neko vrijeme da se te dvije velike kompanije spoje, taj proces Saša može započeti.

Oba sastanka su se odvijala odvojeno u New York Hilton u isto vrijeme, tako da su dioničari obje strane glasali u gotovo istim trenucima. Oba sastanka su bila nevjerojatno kratka, pogotovo kada se uzme u obzir što su bili ulozi, svaki je trajao po samo par minuta. Mislili bi da su ljudi glasali možda za nešto drugo (politika), a ne najveće spajanje u povijesti zabave.

Walt Disney kompanija je čak uživo prenosila glasanje, kako bi svi mogli vidjeti. Kao što je pomalo i očekivano, u sobi u kojoj je bilo oko 70% njihovih dioničara, 99% ih je glasalo za preuzimanje, a to je upravo postotak dionica koji je trebao za preuzimanje 21st Century Fox.

Ovaj dioničarski pristanak je bio jedna od zadnjih prepreka na preuzimanju, s obzirom na to da su vladine regulacije već odobrile ovo preuzimanje. Još uvijek postoji mogućnost nekih tužbi, ali to samo može malo odgoditi preuzimanje, ne i zaustaviti.

Ovaj ugovor Disneyu daje kontrolu nad svim FOX TV i filmskim studijima, kao i Nat Geo i FX, Foxovih 30% dionica u Hulu — što daje Disney 60% – većinu dionica — kao i 39% udjela u Europskoj satelitskoj kompaniji Sky. Ugovor je trebao uključivati i Fox kolekciju regionalnih sportskih kanala, ali vladine regulative su tražile od Disney da se odrekne toga, kako kompanija, koja posjeduje ESPN, ne bi imala tako dominantnu poziciju u kablovskom sportskom svijetu.

Disney će potrošiti $71.3 milijarde, cijenu koju su morali povećati kako bi otjerali konkurencijsku ponudu od Comcast.

Ništa od toga neće doći preko noći, ali možemo očekivati da bi ovo spajanje bilo gotovo početkom iduće godine, a onda počinje i ono što većinu zanima, a to je spajanje X-Men i Fantastic Four s ostatkom Marvel svemira. Razlog zašto je ovo ne samo najveći događaj u filmskoj industriji, već i zabave općenito je taj što Disney planira veliki broj tih franšiza ugurati u svoje zabavne parkove, prvenstveno Avatar.

Ako vas zanima koje će to velike filmske i serijske franšize Disney dovesti u svoje redove, pogledajte u našem videu.

Ne zaboravite se pretplatiti na naš YouTube kanal:

Similar Posts