Breaking Bad (2008-2013) - Svijet filma

Vremepolov: Breaking Bad (2008-2013)

Na putu prema dolje (eng. Breaking Bad) je američka kriminalistička dramska televizijska serija čiji je autor i producent Vince Gilligan. Serija se originalno emitirala na televizijskoj mreži AMC, a trajala je sveukupno pet sezona – od 20. siječnja 2008. do 29. rujna 2013. godine. Radnja serije vrti se oko Waltera Whitea (Bryan Cranston), profesora kemije u srednjoj školi kojem je dijagnosticiran neoperabilni rak pluća. Zajedno sa svojim bivšim učenikom Jessejem Pinkmanom (Aaron Paul), White se okreće svijetu kriminala producirajući i prodavajući kristalizirani metamfetamin, a sve kako bi osigurao financijsku budućnost svoje obitelji prije vlastite smrti. Originalni naslov serije Breaking Bad proizašao je iz južnjačkog govornog izraza koji znači raise hell (u slobodnom prijevodu “uzburkati pakao”). Radnja serije Na putu prema dolje smještena je u Albuquerque (država Novi Meksiko).

Breaking Bad (2008-2013) - Svijet filma

Walterovu obitelj čine njegova supruga Skyler (Anna Gunn) te dvoje djece – Walter Jr. (RJ Mitte) i Holly (Elanor Anne Wenrich). Ostali likovi serije uključuju Skylerinu sestru Marie Schrader (Betsy Brandt) i njezinog muža Hanka (Dean Norris), agenta DEA-e. U jednom trenutku serije Walter unajmljuje odvjetnika Saula Goodmana (Bob Odenkirk) koji ga spaja s privatnim istražiteljem Mikeom Ehrmantrautom (Jonathan Banks) te, u konačnici, s njegovim poslodavcem, a ujedno i narkokraljem Gusom Fringom (Giancarlo Esposito). U posljednjoj sezoni kao jedni od glavnih likova pojavljuju se Todd Alquist (Jesse Plemons) i Lydia Rodarte-Quayle (Laura Fraser).

Na putu prema dolje vrlo učestalo se smatra jednom od najboljih televizijskih serija svih vremena. Do trenutka kada je emitirana posljednja epizoda, serija se nalazila među najgledanijim programima američke kablovske televizije. Osvojila je mnogobrojne nagrade uključujući šesnaest prestižnih televizijskih nagrada Emmy, osam nagrada Satelit, dva Zlatna Globusa, dvije nagrade “Peabody”, dvije nagrade Udruženja filmskih kritičara te četiri nagrade Udruženja televizijskih kritičara. Za nastup u seriji Cranston je četiri puta osvojio televizijsku nagradu Emmy u kategoriji najboljeg glavnog glumca; Aaron Paul je osvojio tri Emmyja u kategoriji najboljeg sporednog glumca dok je Anna Gunn osvojila dva Emmyja u kategoriji najbolje sporedne glumice. Godine 2013. serija Na putu prema dolje ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kao kritičarski najbolje ocijenjena serija svih vremena.

Nagrade i nominacije

Serija Na putu prema dolje dobila je veliki broj nagrada i nominacija uključujući 16 prestižnih nagrada Emmy uz sveukupno 58 nominacija gdje je proglašena najboljom serijom godine u dva navrata – 2013. i 2014. godine. Također je osvojila dvije nagrade Peabody – jednu 2008., a drugu 2013. godine. Za portret Waltera Whitea, glumac Bryan Cranston osvojio je četiri nagrade Emmy u kategoriji najboljeg glavnog glumca 2008., 2009., 2010. i 2014. godine. Cranston je također osvojio i nagradu TCA za najboljeg dramskog glumca 2009. godine te tri nagrade Satelit za najboljeg glumca 2008., 2009. i 2010. godine kao i nagrade Udruženja televizijskih kritičara i nagradu Saturn u istoj kategoriji 2012. godine. Aaron Paul je osvojio nagradu Emmy tri puta (2010., 2012. i 2014.) u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Paul je također osvojio i nagradu Saturn 2010. i 2012. godine u istoj kategoriji. Glumica Anna Gunn osvojila je nagradu Emmy u kategoriji najbolje sporedne glumice dva puta – 2013. i 2014. godine. Za svoj rad na četvrtoj sezoni, glumac Giancarlo Esposito osvojio je nagradu Udruženja televizijskih kritičara u kategoriji najboljeg sporednog glumca u dramskoj seriji. Godine 2010. i 2012. Na putu prema dolje osvojila je nagradu TCA za najbolju dramsku seriju, kao i posebnu nagradu za najbolji televizijski program 2013. godine. Godine 2009. i 2010. serija je osvojila dvije nagrade Satelit u kategoriji najbolje dramske televizijske serije. Uz sve to, Ceh scenarista Amerike proglasio ju je najboljom televizijskom dramskom serijom 2012. i 2013. godine, a na svojoj listi “101 najbolje napisana televizijska serija u povijesti” postavio ju je na visoko 13-o mjesto (te iste godine serija je prvi puta osvojila nagradu Emmy u kategoriji najbolje dramske serije). Sveukupno, od 262 nominacije serija Na putu prema dolje osvojila je 110 raznih nagrada i priznanja industrije.

Similar Posts