20 odličnih filmova ako volite Lord of the Rings (osim Hobbita)

20 odličnih filmova ako volite Lord of the Rings (osim Hobbita)

Čini se da žanr fantazije vraća na velika vrata. Uz hit serije poput Game of Thrones i The Witcher, te povratka Međuzemlja u novoj seriji za Amazon Prime koja dolazi 2021 godine. Ova se renesansa dijelom može pratiti do početka 2000-ih, s epovima Petera Jacksona temeljenim na klasičnom romanu LOTR-a JRR-a Tolkiena.

Ipak, unatoč popularnosti ove raskošne i pamtljive trilogije, čini se da nema ogromnog izbora sličnih veličanstvenih fantastičnih sadržaja, barem na velikom platnu.

Ali s ovim popisom istražit ćemo golemi krajolik filmske povijesti i sastaviti popis 20 najvećih fantastičnih i avanturističkih filmova koje bi LOTR obožavatelji trebali voljeti.

Filmovi nisu poslagani po nikakvom posebnom redu, a vas pitamo da nam kažete koji su vam najbolji.

The Chronicles of Narnia The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

Što se događa s 'The Chronicles Of Narnia' serijalom filmova + najava! - Svijet filma

Žanr: Avantura, obiteljski, fantazija

Redatelj: Andrew Adamson

Glume: Tilda Swinton, Georgie Henley, William Moseley

Radnja ukratko: Četvero djece putuje kroz ormar u zemlju Narnia i saznaju da im je sudbina osloboditi ju uz pomoć mističnog lava.

Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001)

Žanr: Avantura, obiteljski, fantazija

Redatelj: David Yates

Glume: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint

Radnja ukratko: Oslobođen od velikog zanemarivanja svoje ujne i ujaka, mladi dječak s velikom sudbinom dokazuje svoje vrijednosti, dok pohađa Hogwarts školu Vještičarenja i Čarobnjaštva.

The Wizard Of Oz (1939)

The Wizard of Oz (1939)

Žanr: Avantura, obiteljski, fantazija

Redatelj: Victor Fleming, George Cukor

Glumci: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger

Radnja ukratko: Dorothy Gale odvezena je s farme u Kanzasu u čarobnu zemlju Oz u tornadu i kreće u potragu sa svojim novim prijateljima kako bi vidjeli čarobnjaka koji joj može pomoći da se vrati kući u Kanzas, ali i svojim prijateljima.

Shrek (2001)

Shrek

Žanr: Animacija, avantura, komedija

Redatelj: Andrew Adamson, Vicky Jenson

Glumci: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz

Radnja ukratko: Zlobni gospodar izbacuje bajkovita stvorenja u močvaru mrzovoljnog ogrea, koji mora ići u potragu i spasiti princezu za gospodara kako bi dobio svoju zemlju natrag.

Warcraft: The Beginning (2016)

Warcraft

Žanr: Akcija, avantura, fantazija

Redatelj: Duncan Jones

Glumci: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster

Radnja ukratko: Mjesto radnje je zemlja Azeroth, a odvija se u vrijeme kad su se ljudi i orkovi prvi put sreli te prikazuje obje strane tijekom sukoba. U filmu će se pojaviti likovi poput Durotana, Anduina Lothara, Llanea Wrynna, Variana Wrynna, Medivha, Orgrima Doomhammera, Gul’dana, Grommasha Hellscreama i Khadgara – iskusnim obožavateljima poznata radnja i likovi. U borbi dva različita svijeta naći će se dva junaka koja će odlučiti o sudbini svojih ljudi, obitelji i svoga doma.

The Princess Bride (1987)

The Princess Bride (1987)

Žanr: Avantura, obiteljski, fantazija

Redatelj: Rob Reiner

Glumci: Cary Elwes, Mandy Patinkin, Robin Wright

Radnja ukratko: Dok je bolestan ležao kod kuće u krevetu, dječakov djed čitao mu je priču o gusaru koji je nailazio na brojne prepreke, neprijatelje i saveznike u potrazi za ponovnim ujedinjenjem sa svojom istinskom ljubavlju.

Kingdom of Heaven (2005)

Kingdom of Heaven (2005)

Žanr: Akcija, avantura, drama

Redatelj: Ridley Scott

Glumci: Orlando Bloom, Eva Green, Liam Neeson, Edward Norton

Radnja ukratko: U vrijeme između trećeg i četvrtog Križarskog rata, u svetom gradu Jeruzalemu u 12. stoljeću, mladić po zanimanju kovač postaje vitez kako bi pomogao spasiti Sveti grad od neprijatelja. U međuvremenu se mladi i plemeniti borac zaljubljuje u prekrasnu jeruzalemsku princezu.

Eragon (2006)

Eragon (2006)

Žanr: Akcija, avantura, fantazija, obiteljski

Redatelj: Stefen Fangmeier

Glumci: Ed Speleers, Sienna Guillory, Jeremy Irons

Radnja ukratko: Kraljevstvom Alagaësije vlada zli kralj Galbatorix (John Malkovich), bivši jahač zmaja koji je izdao svoje drugove u želji da se domogne vlasti i moći. Kada dječak Eragon (Ed Speleers) pronađe zmajevo jaje koje je poslala princeza Arya (Sienna Guillory), odluči se brinuti o njemu. Ubrzo nakon rođenja zmajice Saphire (Rachel Weisz – glas), Eragon susreće Broma (Jeremy Irons), koji postaje njegov mentor, a Eragon jahač zmaja, koji će prema drevnom proročanstvu osloboditi svoj narod od tiranina Galbatorixa. Dječak upoznaje pobunjenike te se zajedno s njima bori protiv zlog čarobnjaka Durze (Robert Carlyle) i Galbatorixove vojske.

The NeverEnding Story (1984)

The NeverEnding Story (1984)

Žanr: Akcija, drama, fantazija, obiteljski

Redatelj: Wolfgang Petersen

Glumci: Noah Hathaway, Barret Oliver, Tami Stronach

Radnja ukratko: Zabrinuti dječak zaroni u čudesan svijet mašte kroz stranice misteriozne knjige.

The Hunger Games (2012)

The Hunger Games (2012)

Žanr: Akcija, drama, fantazija, obiteljski

Redatelj: Gary Ross

Glumci: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth

Radnja ukratko: U bliskoj budućnosti Sjedinjene Američke Države su propale, izmučene sušom, požarima, glađu i ratom. Iz pepela se uzdigao Panem, država podijeljena na vladajući Kapitol i dvanaest okruga odakle se svake godine nasumično biraju po dječak i djevojčica koji se uživo na televizijskom prijenosu bore do smrti.

Gladiator (2000)

Gladiator (2000)

Žanr: Akcija, avantura, drama

Redatelj: Ridley Scott

Glumci: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen

Radnja ukratko: Film “o maču i sandalama” ovim se spektakularnim epskim filmom, koji je 2000. godine osvojio pet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film, hrabro i smiono vratio na filmska platna. Russell Crowe osvojio je nagradu za najboljeg glumca, glumeći Maximusa, nekoć slavnog rimskog generala kojega je ljubomorni i sadistički vladar Commodus (Joaquin Phoenix) učinio robom. Odlučan osvetiti brutalna ubojstva svoje obitelji koju su ubili Commodusovi ljudi, Maximus postaje najokrutniji i najslavniji gladijator u cijelome Rimu, što će dovesti do neizbježnog dvoboja s njegovim smrtnim neprijateljem.

The Eagle (2011)

The Eagle (2011)

Žanr: Akcija, avantura, drama

Redatelj: Kevin Macdonald

Glumci: Channing Tatum, Jamie Bell, Donald Sutherland

Radnja ukratko: Dvadeset godina nakon neobjašnjivog nestanka Devete legije u planinama Škotske, mladi centurion Marcus Aquila stiže iz Rima ne bi li objasnio misteriju i povratio dobar glas svog oca, komandanta Devete legije. Marcus se upućuje preko Hadrijanovog zida u divljinu Kaledonije kako bi vratio davno izgubljeni amblem orla devete legije.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

Žanr: Akcija, avantura, komedija

Redatelj: Gore Verbinski

Glumci: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom

Radnja ukratko: Crni biser je piratski brod o kojemu govore mnoge karipske legende. Iako mnogi tvrde da je riječ o pukoj utvari nastaloj u mornarskim glavama omamljenim rumom, crna do zuba naoružana lađa zloglasnoga kapetana Barbosse (G. Rush) jedne noći napada palaču britanskoga guvernera Swanna (J. Pryce) i otima njegovu jedinu kćer Elizabeth (K. Knightley). Iako je djevojka obećana drugome, mladi kovač Will Turner (O. Bloom) odluči krenuti u potragu za fantomskim brodom i spasiti ljepoticu koju ljubi svim srcem. U pomoć mu priskače neobični kapetan Jack Sparrow (J. Deep), još jedan od glavnih likova starih gusarskih priča, ali i neodoljivi pustolov koji ima rješenje za svaku nevolju.

The Mummy (1999)

The Mummy (1999)

Žanr: Akcija, avantura, fantazija

Redatelj: Stephen Sommers

Glumci: Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah

Radnja ukratko: Kairo, 1923. Američki pustolov Rick O’Connell (B. Fraser), u potrazi je za blagom skrivenim u izgubljenom gradu Hamunaptra. Pridruže mu se lijepa knjižničarka Evelyn (R. Weisz) i njezin razmaženi brat Jonathan (J. Hannah), a suparnici su im skupina pohlepnih Amerikanaca. Evelynino poznavanje egiptologije ipak se pokaže presudnim kad njezina ekipa prva pronađe mitski grad, a zatim i tajanstveni sarkofag. Ne znajući da je u njemu mumija svećenika Imhotepa (A. Voosloo), Evelyn pušta tisućuljetno zlo na slobodu.

Pan’s Labyrinth (2006)

Pan's Labyrinth (2006)

Žanr: Drama, fantazija, ratni

Redatelj: Guillermo del Toro

Glumci: Ivana Baquero, Ariadna Gil, Sergi López

Radnja ukratko: Film govori o trinaestogodišnjoj djevojčici Ofeliji, koja zajedno sa svojom majkom bježi u brda, gdje njen suprug Vidal, kapetan u redovima falangista, sudjeluje u borbi protiv lokalnog komunističkog pokreta otpora. Radnja je smještena u svibanj-lipnja 1944., dok još uvijek Francoov režim progoni ostatke protivnika iz Španjolskog građanskog rata. Dok borbe traju, Ofelia otkriva labirint nedaleko njihovog prebivališta. Tu susreće Pana čuvara labirinta, biće iz grčke mitologije. On tvrdi da je Ofelia nestala kćer kralja podzemlja koja se pojavila u drugom obliku, i da bi se to potvrdilo, Ofelia je dužna izvršiti tri opasna zadatka.

Willow (1988)

Willow - nastavak u razvoju - Svijet filma

Žanr: Akcija, avantura, drama

Redatelj: Ron Howard

Glumci: Val Kilmer, Joanne Whalley, Warwick Davis

Radnja ukratko: U zarobljeništvu moćne kraljice čarobnice Bavmorde (J. Marsh) rodi se djevojčica Elora, koja bi prema proročanstvu trebala zauzeti kraljičino mjesto, te ju ova dade smaknuti. No, dadilja s djevojčicom uspije pobjeći i pustiti je da otplovi niz rijeku. Voda Eloru nanese u selo patuljaka, a pronađu je farmer Willow (W. Davis) i njegovo dvoje djece. Kako ostanak djeteta u selu predstavlja opasnost za njegove stanovnike, Willowu je povjeren težak zadatak da malu Eloru čuva i odnese natrag u njezinu domovinu daikinijevskoj rasi, pazeći da ne padne u krive ruke, te da ispuni pisano proročanstvo. Putem mu se pridruže ratnik Madmartigan (V. Kilmer), vilenjaci Browniji, ali i čarobnica Raziel (P. Hayes).

Stardust (2007)

Stardust (2007)

Žanr: Avantura, obiteljski, fantazija

Redatelj: Matthew Vaughn

Glumci: Charlie Cox, Claire Danes, Sienna Miller, Robert De Niro

Radnja ukratko: U gradiću na granici s čarobnom zemljom, mladić obećava svojoj ljubljenoj da će joj dohvatiti zvijezdu padalicu usred ulaska u čarobno carstvo.

Ladyhawke (1985)

Ladyhawke (1985)

Žanr: Avantura, komedija, drama, fantazija

Redatelj: Richard Donner

Glumci: Matthew Broderick, Rutger Hauer, Michelle Pfeiffer

Radnja ukratko: Lopov Gaston bježi iz tamnice srednjovjekovne Akvileje kroz klozet. Vojnici će ga gotovo ubiti kad ga Navarre spasi. Navarre, putujući svojim duhovnim sokolom, planira ubiti biskupa Akvileju uz pomoć Gastona.

Conan the Barbarian (1982)

Conan the Barbarian - TV serija u izradi!!! - Svijet filma

Žanr: Avantura, fantazija

Redatelj: John Milius

Glumci: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Max von Sydow

Radnja ukratko: Barbarski ratnik kreće osvetiti svoje roditelje i svoje pleme koje je ubio zli čarobnjak i njegovi pomoćnici kada je bio dječak.

Excalibur (1981)

Netflix naručio TV seriju od scenarista 'Dark Knight Returns' Frank Millera! - Svijet filma

Žanr: Avantura, drama, fantazija

Redatelj: John Boorman

Glumci: Nigel Terry, Helen Mirren, Nicholas Clay , Liam Neeson

Radnja ukratko: Čarobnjak Merlin pomaže Arthur Pendragonu ujediniti Britance oko Okruglog Stola Camelota, čak i kad se mračne sile udružuju kako bi ga razdvojile.

Similar Posts