15 Najboljih Disney animiranih filmova prošlog desetljeća

15 Najboljih Disney animiranih filmova prošlog desetljeća

Donosimo vam 15 najboljih animiranih filmova koji su potekli iz Disneyeve tvornice snova u proteklih deset godina. Koji su vaši omiljeni filmovi?

Walt Disney kompanija drži apsolutnu vlast na svjetskom tržištu animiranih filmova, držeći pod svojom kapom dva najveća i najuspješnija studija za animirane filmove – Walt Disney Animation Studios i Pixar Animation Studios koji već desetljećima izdaju neke od najboljih filmova koje smo ikada gledali, a ni 2010-e nisu bile ništa manje uspješne. Disney je u ovom, skoro završenom desetljeću oborio rekord animiranog filma sa najvećom zaradom u povijesti, a Pixarov Toy Story 3 je bio njihov tek drugi film (treći Disneyev i treći animirani uopće) koji je bio nominiran za Oscara u kategoriji Najboljeg Filma. A o financijskim rezultatima i količini novca koju je Disney natukao samo zahvaljujući svom animiranom odjelu, ne treba niti naglašavati.

U nastavku pogledajte naš popis najboljih Disney animiranih filmova iz prošlog desetljeća u kojem se nalaze filmovi iz oba Disneyeva animirana studija. Samo napominjemo da je ovu listu sastavljao jedan veliki obožavatelj Disney filmova kojemu mu su svi ovu filmovi u najmanju ruku vrlo dobri. Iako je odabir pozicija za neke od ovih filmova bio jako težak, za nas gotovo svi ovi filmovi zaslužuju gotovo jednaku hvalu i uglavnom su nijanse presudile oko odabira konačnih pozicija.

15. Brave (2012)

Žanr: Animirani, avantura, komedija

Redatelji: Mark Andrews, Brenda Chapman

Glumci: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson

Radnja ukratko: Odlučna da ide svojim životnim putem, princeza Merida prkosi običaju koji u njeno kraljevstvo donosi kaos. Odobrena jedna želja, Merida se mora osloniti na svoju hrabrost i svoje streličarske sposobnosti da poništi zvjersko prokletstvo.

Kratko mišljenje: Vrlo dobar Pixarov film koji je na dobar način prikazao kako izgleda sukob, ali i borba za spas voljenih. Smješten u već viđeni, ali impresivni srednjoviječni i čarobni svijet.

14. Ralph Breaks the Internet (2018)

Žanr: Animirani, avantura, komedija

Redatelj: Phil Johnston, Rich Moore

Glumci: John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot

Radnja ukratko: Šest godina nakon događaja Wreck-It Ralph, Ralph i Vanellope, sada najbolji prijatelji, otkrivaju wi-fi ruter u svojoj arkadi, vodeći ih u novu avanturu.

Kratko mišljenje: Vrlo maštovit film koji na jako zabavan način pokazuje na sve blagoslove i prokletstva interneta, zajedno sa značenjem istinskog prijateljstva. Ovaj film bi se zbog svoje poučnosti trebao puštati učenicima na satu informatike.

13. Moana (2016)

Žanr: Animirani, avantura, komedija

Redatelj: Ron Clements, John Musker

Glumci: Auli’i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House

Radnja ukratko: U drevnoj Polineziji, kada strašno prokletstvo koje je počinio Demigod Maui stigne do Moaninog otoka, ona odgovara oceanskom pozivu da traži Demigoda kako bi sve ispravio.

Kratko mišljenje: Kultura sa drevnog mora Polinezije dobila je jako dobro filmsko uprizorenje ovim filmom koji neće razočarati nijednog obožavatelja animacije. Odlični Dwayne Johnson koji je u svojoj prvoj glavoj glasovnoj ulozi pokazao i svoje dosta ljudi nepoznate, ali zavidne pjevačke sposobnosti.

12. Frozen 2 (2019)

Žanr: Animirani, avantura, komedija

Redatelj: Chris Buck, Jennifer Lee

Glumci: Kristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad, Jonathan Groff, Evan Rachel Wood, Alfred Molina

Radnja ukratko: Anna, Elsa i njihovi prijatelji odlaze iz kraljevstva Arendelle u začaranu jesensku šumu gdje se susreću sa prošlošću svog kraljevstva i porijeklom Elsinih moći.

Kratko mišljenje: Nastavak animiranog fenomena na kojeg se čekalo čak šest godina. Dostojan nastavak koji je prikazao nešto mračniju priču i koncept, ali i dalje nije izgubio gracioznost i ljepotu koju je imao i njegov prethodnik.

11. Incredibles 2 (2018)

Žanr: Animirani, avantura, akcija

Redatelj: Brad Bird

Glumci: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell

Radnja ukratko: Obitelj heroja Incredibles preuzima novu misiju koja uključuje promjenu uloga u obitelji: Bob Parr (Mr Incredible) mora upravljati kućom, dok njegova supruga Helen (Elastigirl) odlazi spasiti svijet.

Kratko mišljenje: Nije u rangu sa svojim pretodnikom, ali i dalje vrlo kvalitetni superherojski animirani film koji je dobrom pričom, te konstantnom akcijom i neprestanom zabavom stvorio nešto što će svi ljubitelji superheroja rado pogledati.

10. Finding Dory (2016)

Žanr: Animirani, avantura, komedija

Redatelj: Andrew Stanton, Angus MacLane

Glumci: Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Ed O’Neill

Radnja ukratko: Ljubazna, ali zaboravna plava ribica Dory započinje potragu za svojim davno izgubljenim roditeljima, a svi usput nauče nekoliko stvari o stvarnom značenju obitelji.

Kratko mišljenje: Nastavak legendarnog prethodnika, ovaj put ispričan iz perspektive plave i zaboravljive ribice koju već jako dobro poznajemo. Povratak u podvodni svijet nas je ovaj put odveo u Kaliforniju, u avanturi u kojoj će svaki lik pronaći svoju pravu obitelj.

9. Tangled (2010)

Žanr: Animirani, avantura, komedija

Redatelj: Nathan Greno, Byron Howard

Glumci: Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy

Radnja ukratko: Čarobno dugokosa Rapunzel cijeli je život provela u kuli, ali sad kad se u kuli nađe odbjegli lopov, ona će prvi put otkriti svijet i tko je zapravo.

Kratko mišljenje: Jubilarni 50. film Disneyevog animiranog studija. Poznata priča o Zlatokosi (ili Matovilki) ispričana kroz Disneyeve oči. Unatoč određenim izmjenama, egzekucija poznate bajke kroz ovaj animirani mjuzikl pokazala se kao pun pogodak.

8. Zootopia (2016)

Žanr: Animirani, avantura, komedija

Redatelj: Byron Howard, Rich Moore

Glumci: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba

Radnja ukratko: U gradu antropomorfnih životinja, policajka zec i cinična lisica moraju zajedno raditi na otkrivanju zavjere.

Kratko mišljenje: Kombinacija zabavnog, animiranog, i kriminalističkog filma kojom je Disney pokazao svoje umijeće da može baratati raznim žanrovima u kombinaciji sa svojim animiranim umijećem. Jedva čekamo najavljeni nastavak.

7. Toy Story 4 (2019)

Žanr: Animirani, avantura, komedija

Redatelj: Josh Cooley

Glumci: Tom Hanks, Tim Allen, Annie Potts

Radnja ukratko: Kada se nova igračka pod nazivom Forky pridruži Woodyju i bandi, putovanje zajedno sa starim i novim prijateljima otkriva koliko svijet može biti za jednu igračku.

Kratko mišljenje: Iako je već četvrti film u serijalu, ovaj nastavak nas je još jednom dobro podsijetio zašto je ovaj serijal možda najbolji animirani serijal u povijesti.

6. Inside Out (2015)

Žanr: Animirani, avantura, komedija

Redatelj: Pete Docter, Ronnie Del Carmen

Glumci: Amy Poehler, Bill Hader, Lewis Black

Radnja ukratko: Nakon što se mlada Riley povukla iz života na Srednjem zapadu i preselila se u San Francisco, njezine su se emocije – Joy, Fear, Anger, Disgust i Sadness – sukobile oko toga kako je najbolje kretati se novim gradom, kućom i školom.

Kratko mišljenje: Jedan od najmaštovitijih animiranih filmova ikad. Priča koja osim što je zabavna i poučna, isto tako pokazuje da ljudska mašta jednostavno nema granica.

5. Coco (2017)

Žanr: Animirani, avantura, komedija

Redatelj: Lee Unkrich, Adrian Molina

Glumci: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt

Radnja ukratko: Miguel, ambiciozni glazbenik, suočen s zabranom glazbe od strane svoje obitelji, ulazi u zemlju mrtvih kako bi pronašao svog pradjeda, legendarnog pjevača.

Kratko mišljenje: Maštoviti, poučni, obiteljski i dirljivi film koji pokazuje pravi značaj obitelji kako djeci tako i odraslima.

4. Wreck-It Ralph (2012)

Žanr: Animirani, avantura, komedija

Redatelj: Rich Moore

Glumci: John C. Reilly, Jack McBrayer, Jane Lynch

Radnja ukratko: Negativac iz video-igre želi biti heroj i kreće u ostvarenje svog sna, ali njegova potraga donosi pustoš na cijeloj arkadi gdje živi.

Kratko mišljenje: Ako je Inside Out najmaštovitiji Pixarov, onda je ovaj najmaštovitiji iz animiranog studija Disney. Jedinstvena i zabavna priča.

3. Big Hero 6 (2014)

Žanr: Animirani, avantura, akcija

Redatelj: Don Hall, Chris Williams

Glumci: Ryan Potter, Scott Adsit, Jamie Chung

Radnja ukratko: Posebna veza koja se razvija između plus-size napuhanog robota Baymaxa i mladi tehno-frik Hiro Hamade koji se udruži s grupom prijatelja kako bi stvorio skupinu heroja s visokom tehnologijom.

Kratko mišljenje: Baziran na Marvelovom stripu, ovaj film govori o prijateljstvu između mladog genijalca i neodoljivog i duhovitog robota koji je stvoren kao medicinska pomoć, a kasnije će postati superheroj.

2. Frozen (2013)

Žanr: Animirani, avantura, komedija

Redatelj: Chris Buck, Jennifer Lee

Glumci: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff

Radnja ukratko: Kad novopečena kraljica Elsa slučajno koristi svoju moć da pretvori stvari u led kako bi proklela svoj dom u beskrajnoj zimi, njezina sestra Anna udruži se s planinskim čovjekom, njegovim razigranim jelenom i snjegovićem da promijeni vremenske uvjete.

Kratko mišljenje: U vrijeme kada je izašao, ovaj film je postao svjetski animirani fenomen, a zahvaljujući svom nastavku, tu svoju karizmu sigurno neće tako lako izgubiti. Izvrsna priča o dvjema najpoznatijim sestrama na svijetu koja je prikazana i kroz izvrsne pjesme među kojima je i najpoznatija pjesma na svijetu koja je došla iz jednog animiranog filma.

1. Toy Story 3 (2010)

Žanr: Animirani, avantura, komedija

Redatelj: Lee Unkrich

Glumci: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack

Radnja ukratko: Igračke se pogrešno dostavljaju u vrtić umjesto u potkrovlje neposredno prije nego što je Andy otišao na fakultet, a Woody mora uvjeriti ostale igračke da nisu napušteni i vratiti se kući.

Kratko mišljenje: Nevjerojatni Pixarov uradak koji je u najpoznatije filmske igračke ulio duše te ovaj film učinio ne samo jednim od najboljih, nego i najemotivnijih animiranih filmova ikad. Nezaboravna i prekrasna završna scena koja pokazuje zašto su igračke tako važan dio života svakog djeteta i koliko mu one još uvijek znače jednom kada odraste.

Druge je zanimalo i ovo...