Vremeplov: Batman (1989)

Vremeplov: Batman (1989)

U današnjem vremeplovu putujemo točno trideset godina unazad, 23. lipnja 1989. kada je svoju američku premijeru imao danas kultni superherojski film Batman.

Žanr: Akcija, avantura, superhero

Redatelj: Tim Burton

Scenaristi: Sam Hamm, Warren Skaaren

Glumačka postava: Jack Nicholson, Michael Keaton, Kim Basinger, Robert Wuhl

Sinopsis: Vitez Tame započinje rat sa sveprisutnim kriminalom na ulicama Gotham Citya i svojim prvim velikim neprijateljem – klaunskim psihopatom Jokerom.

Vremeplov: Batman (1989)

Iako nije prvi superherojski film ikad (Superman je izašao čak 11 godina ranije), Burtonov Batman se može bez problema nazvati ocem modernih superherojskih filmova te je i danas, čak i pokraj Nolanove trilogije o Vitezu Tame, jedan od najupečatljivih ekranizacija ovog kultnog lika.

“You ever dance with the devil in the pale moonlight?”

Ipak, njegov nastanak je bio sve, samo ne bajkovit. Iako su prava na ekranizaciju Batmana otkupljena još 1979., film je prošao vrlo trnoviti proces produkcije, počevši od samog kreiranja scenarija koji je konstantno bio kočen nekim vanjskim problemima, iako je izvorni scenarij kojeg je napisao Sam Hamm naišao na odobravanje i samog tvorca Batmana Bob Kanea, koji je bio zadovoljan mračnim stilom kojim je Batman predstavljen. No problemi su nastali kada je, zbog piratizacije, Hammov scenarij završio u mnogim trgovinama stripova diljem Amerike, a Warner Bros. nije bio spreman službeno započeti projekt sve do 1988., kada je za redatelja zaposlen Tim Burton nakon uspjeha njegovog filma Beetlejuice, kojem se danas navodno sprema nastavak.

Iako su za ulogu Batmana konkurirali mnogi glumci A-klase, odabir je pao na Michael Keatona koji je surađivao sa Burtonom na Beetlejuice. Odabir Keatona je popraćen kontroverzama jer je Keaton tada bio poznat samo po komičnim ulogama. Navodno je u WB stiglo oko 50 tisuća pisama u kojima se protestiralo da Keaton igra naslovnu ulogu. Uloga Jokera je također bila vrlo izazovna za casting jer je Jack Nicholson pristao na ulogu tek nakon niza strogih uvjeta kojih je postavio, među kojima je bila vrlo visoka visina honorara, dodatni postotak od zarade na box-office, pa čak je zahtjevao i da on sam odlučuje o rasporedu snimanja. Film je započeo snimanje listopadu 1988., no ni tada problemima nije bio kraj. Iako se snimanje trebalo u potpunosti obaviti u Los Angelesu, prevelika pažnja medija je otjerala filmsku ekipu u Englesku. U to vrijeme je bio i veliki štrajk udruge scenarista, zbog čega su i tijekom samog snimanja na scenariju vršene određene izmjene, a vrhunac je bio dolazak policije na set jer bile ukradene dvije filmske trake na kojima se ukupno nalazilo oko 20 minuta snimljenog materijala. Cijela produkcija je vršena u strogoj tajnosti, a prvi trailer za film je izašao na Božić 1988., što je dodatno podiglo zanimanje za film.

Vremeplov: Batman (1989)

Film je u kina pušten 23. lipnja 1989., na jubilarnu 50. godišnjicu otkako je lik Batmana prvi put zamišljen. Film je doživio megalomanski uspjeh za tadašnje standarde. Zaradio je $40 milijuna u prvom vikendu prikazivanja, te je bio prvi film koji je u deset dana skupio više od $100 milijuna. Film je na kraju na svjetskoj razini zaradio $411 milijuna na budžetu od $48 milijuna, iako je prvotni budžet postavljen na $30 milijuna. S tom zaradom, Batman je tada bio peti najuspješniji film u povijesti!

Film je bio izuetno hvaljen i od publike i od kritike. Performansi Michael Keatona i Jack Nicholsona kao Batmana i Jokera su i danas predmet hvale, a neki ih i dan-danas smatraju najboljim filmskim inkarnacijama njihovih likova unatoč Christianu Baleu i Heath Ledgeru koji su fantastično odglumili spomenuti dvojac u Nolanovom filmu The Dark Knight koji je danas prema IMDb-u četvrti najbolji film svih vremena.

Uspjeh filma je označio rođenje Viteza Tame na velikom platnu, nastavak Batman Returns je također postigao veliki uspjeh, no naredna dva nastavka Batman Forever i Batman & Robin su obesčastili Batmanovo ime zbog čega je ta prva franšiza prekinuta, te se na novi pokušaj sa Batmanom trebalo čekati sve do 2005., kada je Christoper Nolan započeo trilogiju koja se danas slovi za jednu od najboljih trilogija uopće.

Vremeplov: Batman (1989)

Unatoč, malo je reći, izvrsnom Nolanu koji je postavio visoku i teško savladivu letvicu za filmskog Batmana, ovaj originalni Batman film je i danas vrlo voljen, pogotovo jer je imao vrlo stripovski ugođaj, za razliku od Nolana koji je, unatoč neizmjernoj kvaliteti, puno više naginjao realizmu. Batman svoju čar nije izgubio ni danas i čak je i novim generacijama superherojskih obožavatelja, unatoč cijelom moru superhero filmova kakve imamo danas, Batman i dalje obavezna lektira.

Batman će svoj filmski put nastaviti za dvije godine kada će izaći prvi film unaprijed isplanirane trilogije na kojoj radi Matt Reeves, a naslovnog lika će glumiti Robert Pattinson. Iako je taj izbor među današnjom publikom pobrao kontroverze i neodobravanje, samo se sjetite da je isto pretrpio i Keaton prije nego je utjelovio jednu od najupečatljivijih inkarnacija Caped Crusadera.

Koliko ste vi puta pogledali originalni Batman film? Kada ste ga gledali zadnji put?

https://youtu.be/srM02ykQQ-4

Similar Posts