Vremeplov: Aliens (1986)

Vremeplov: Aliens (1986)

U današnjem vremeplovu donosimo vam razne informacije, stvari koje niste znali, citate, službeni trailer i drugo o jednom od najboljih znanstveno-fantastičnih horor filmova svih vremena – Aliens.

Datum prvog prikazivanja filma Aliens :

18. srpanj 1986.

Žanr filma:

Akcija, avantura, sci-fi

Redatelj:

James Cameron

Scenarist:

James Cameron, David Giler

Glumci:

Sigourney Weaver, Michael Biehn, Carrie Henn

Radnja ukratko:

Priča se nastavlja gdje je stao prethodnik, 57 godina poslije. Jedinu preživjelu sa Nostroma, Ellen Ripley (Sigourney Weaver) u dubokome snu otkriva spasilačka ekipa, te je vraća na Zemlju. Tu ona doznaje da je na mjestu gdje su alieni prvi put pronađeni, osnovana nova ljudska kolonija. Nakon što je kontakt s tom kolonijom izgubljen, Ripley ponovno kreće na isti planet s ekipom ratnika, u namjeri da jednom zauvijek uništi aliensku prijetnju te spasi potencijalne preživjele. Tu pronalazi samo malenu djevojčicu, što joj pruža dodatnu snagu za borbu protiv aliena.

Vremeplov: Aliens (1986)

Aliens (eng. Aliens) je američki znanstveno-fantastični film iz 1986. godine, nastavak velikog kino hita Ridleya Scotta Osmi putnik iz 1979. Film je režirao James Cameron, a glavne uloge tumače Sigourney Weaver, Carrie Henn, Michael Biehn i Lance Henriksen. Film je sniman u Pinewood Studios u Londonu, a premijerno je prikazan 18. srpnja 1986. u SAD-u. Nominiran je za sedam Akademijinih nagrada uključujući i onu za Sigourney Weaver u kategoriji najbolja glumica. Dobitnik je dva Oskara: za zvučne i vizualne efekte.

57 godina nakon što je Ellen Ripley imala bliski susret s gmazovskim vanzemaljskim stvorenjem iz prvog filma, ona je ponovno pozvana da ovog puta pomogne grupi visoko obučenih kolonijalnih marinaca kako bi se borili protiv zlokobnih vanzemaljaca. Ali ovaj put, vanzemaljci su preuzeli svemirsku koloniju na mjesecu LV-426. Kada se od kolonijalnih marinaca traži da pretraže napuštenu svemirsku koloniju, oni kasnije saznaju da su dobili puno više nego što su tražili. Koristeći posebno modificirane strojnice i dovoljno vatrene moći, ostaje im boriti se ili umrijeti u borbi protiv aliena. Dok se marinci svim silama pokušavaju obraniti, Ripley mora pokušati zaštititi mladu djevojku koja je jedini preživjeli u desetkovanoj svemirskoj koloniji.

Film je držao prvo mjesto na američkim kino-blagajnama četiri tjedna zaredom nakon početka prikazivanja zaradivši 85 milijuna dolara, te još 46 milijuna izvan Sjeverne Amerike, zaradivši ukupno 131 milijun dolara.

Film je osvojio više priznanja. Izdvajaju se dva Oskara (zvučni i vizualni efekti) te nagrade Saturn iz 1987. godine za najbolju glumicu (Sigourney Weaver), najbolju mladu glumicu (Carrie Henn), najboljeg sporednog glumca (Bill Paxton), najbolju sporednu glumicu (Jenette Goldstein) najboljeg redatelja (James Cameron), najbolji film i najbolje specijalne efekte.

Većina kritike je hvalila film. Roger Ebert je filmu dao 3.5 od 4 zvjezdice te zapisao da je “bolno i neumoljivo intenzivan” te “vrhunski primjer filmske vještine.”[1] Dave Kehr, koji piše za The Chicago Reader, je zapisao da je “ovo jedan nastavak koji nadvisuje original.”

Arsen Oremović je filmu dao 2 od 4 ‘kritičarska prsta’, komentirajući: “Praveći nastavak James Cameron napravio je tipičnu svemirsku akciju, ubrzao je ritam i razvio specijalne efekte u priči u kojoj se glavna junakinja (Sigourney Weaver) vraća na planet sa opakim čudovištima. Drugim riječima, napravljen je film za publiku koja je ipak nešto drugo od one koja se divila Scottovu originalu”

Neke zanimljivosti o filmu:

 • Kao i većina filmova, film nije snimljen u nizu. Ali za dodatni realizam, James Cameron je snimio scenu u kojoj smo se prvi put susreli s kolonijalnim marincima (jednom od najranijih scena) posljednju. To je napravio zato da prijateljstvo marinaca bude realno jer su glumci mjesecima snimali zajedno.
 • Lance Henriksen je privatno obećao da će prestati s glumom, ako mu ovaj dio ne uspije nakon godina sporednih uloga. To se pokazalo jednim od njegovih najuspješnijih filmova.
 • Scena trika s nožem nije bila u originalnom scenariju. Prema Lanceu Henriksenu, o dodavanje Hudsonove ruke na trik s nožem pričalo se gotovo sa svima, osim s Bill Paxtonom.
 • U standardnim i specijalnim verzijama, petnaestominutno odbrojavanje na kraju filma je doista petnaest minuta.
 • Prema Bill Paxtonu, on je improvizirao mnoge njegove linije, uključujući “Game over, man! Game over!”
 • Al Matthews, koji glumi Marinca narednika u ovom filmu, bio je u stvarnom životu prvi crni marinac koji je promoviran u čin narednika na terenu za vrijeme službe u Vijetnamu.
 • Sigourney Weaver imala je nekoliko uputa za Jamesa Camerona nakon što je pročitala scenarij. Međutim, Cameron ju je pohvalio što nikada nije posumnjala u pravac koji je htio uzeti s pričom. Njezine su bilješke sve bile o tome kako je mislila da bi Ripley trebala reagirati na određene situacije, koje je on bio sretan prihvatiti.
 • Set Alienskog gnijezda ostao je netaknut nakon snimanja. Kasnije je korišten kao set Axis Chemicals za Batman (1989.). Kada je ekipa Batmana prvi put došla na set, otkrili su da je većina Alien gnijezda još uvijek netaknuta.
 • Nominacija za najbolju glumicu za Oskara Sigourney Weaver u ovom filmu bila je prva ikada za glumicu u nekom akcijskom filmu
 • Jedina glumačka uloga za Carrie Henn (Newt). Kasnije je postala učiteljica.
 • Kada su sletjeli i rasporedili se u vojničkoj postrojbi, Apone govori marincima da imaju 10 sekundi dok ne stignu. Ako brojite od tada pa dok prvi Marinac ne iskoči iz nosača i čizme udare u zemlju, to je stvarno deset sekundi.
 • Proračunska ograničenja značila su da si mogu priuštiti samo šest kapsula s hiper-snom za prizore postavljene na Sulaco. Pametno pozicioniranje zrcala i kutova kamere napravilo je da izgleda kao da ih je bilo 12. Svaka komora s hiper-snom koštala je više od 4.300 dolara za izgradnju.

Neill Blomkamp objavio idejne slike svog 'Aliens' nastavka! - Svijet filma

Podnaslovi filma su:

 • This time there’s more.
 • This time it’s war.
 • There are some places in the universe you don’t go alone.
 • Somewhere in deepest space, all hell is breaking loose.
 • They’re Even Scarier The Second Time Around! (Fox Vhs Cover)

Neki od najboljih citata:

 • Ripley: [when the alien queen threatens Newt] Get away from her, you bitch!
 • Private Hudson: Hey Vasquez, have you ever been mistaken for a man?Private Vasquez: No. Have you?
 • Ripley: You know, Burke, I don’t know which species is worse. You don’t see them fucking each other over for a goddamn percentage.
 • Ripley: They cut the power.Private Hudson: What do you mean *they* cut the power? How could they cut the power, man? They’re animals!
 • Private Hudson: [after the drop ship crash] Well, that’s great. That’s just fuckin’ great, man! Now what the fuck are we supposed to do? We’re in some real pretty shit now, man!Corporal Hicks: [grabs him by the shirt] Are you finished?Newt: I guess we’re not gonna be leaving now, right?

  Ripley: I’m sorry, Newt.

  Newt: You don’t have to be sorry. It wasn’t your fault.

  Private Hudson: That’s it, man. Game over, man. Game over! What the fuck are we gonna do now? What are we gonna do?

  Burke: Maybe we can build a fire, sing a couple of songs, huh? Why don’t we try that?

  Newt: We’d better get back ’cause it’ll be dark soon and they mostly come at night. Mostly.

 • Ripley: How long after we’re declared overdue can we expect a rescue?Corporal Hicks: [pause] Seventeen days.Private Hudson: Seventeen *days*? Hey man, I don’t wanna rain on your parade, but we’re not gonna last seventeen hours! Those things are gonna come in here just like they did before. And they’re gonna come in here…

  Ripley: Hudson!

  Private Hudson: …and they’re gonna come in here AND THEY’RE GONNA GET US!

  Ripley: Hudson! This little girl survived longer than that with no weapons and no training.

  [to Newt]

  Ripley: Right?

  [Newt apes a salute]

  Private Hudson: Why don’t you put *her* in charge?

 • Newt: My mommy always said there were no monsters – no real ones – but there are.Ripley: Yes, there are, aren’t there?Newt: Why do they tell little kids that?

  Ripley: Most of the time it’s true.

Trailer filma Aliens:

 

Similar Posts