Recenzija: Vikings - Sezona 5

Recenzija: Vikings – Sezona 5

Pogledali smo petu sezonu, odlične History serije, Vikings. Kakva nam je bila ova sezona i kako se može mjeriti s prethodnima pročitajte u članku. 

Žanr serije:

Akcija, avantura, drama, povijesni

Kreator:

Michael Hirst

Glumci:

Gustaf Skarsgård, Katheryn Winnick, Alexander Ludwig

Radnja ukratko:

Svijet Vikinga oživljen je kroz putovanja Ragnara Lothbroka, prvog Vikinga koji izlazi iz norveške legende, na stranice povijesti – čovjeka na rubu mitova.

Serija Vikings završava šestom sezonom, spin-off serije u izradi!

Prije nego počnem s recenzijom treba reći da će biti nešto spojlera na prethodne sezone, pa ako njih niste gledali, na vlastitu odgovornost čitate tekst.

Peta sezona pronalazi sinove Ragnara još uvijek složne i u borbi protiv Saksonaca, međutim to se vrlo brzo mijenja i braća se uskoro nađu svaki na svojoj strani i sa svojim motivima, što dakako dovodi do neizbježnog rata među njima.

Negdje do pola sezone serija i dalje ide vrlo jako i dobro, ne možda kao dok je bio Ragnar, ali uvijek je teško nastaviti nakon odlaska glavnog glumca. Međutim likovi su i dalje zanimljivi, neki poput Ivara, Bjorna i Lagerthe čak i odlični. Bilo je dobrih borbi, zanimljivih saveza i činilo se i dalje dosta dobro.

Nažalost, drugi dio sezone je gotovo kao druga serija. Daleko najgore što su Vikinzi do sada pokazali. Borbe su se smanjile na minimum, sve je prešlo na neka pregovaranja, spletkarenja, promjene lojalnosti i slično. Neke od odličnih likova su ili unakazili nekim neočekivanim i nimalo uvjerljivim promjenama (Lagerthu i Biskupa Hehmunda) ili poput Ivara učinili ga od vrlo zanimljivog u vrlo iritantnog lika. Bjorn na svu sreću i dalje odličan.

I dok je sve to koliko toliko bilo podnošljivo, iako daleko od onoga što smo navikli od ove serije, dio s Lokijem je nešto nevjerojatno, nevjerojatno glupo. Pa kome je palo napamet staviti tu priču u seriju i zašto zaista mi nije jasno. Ma čak da je taj Lokijev dio pravljen prema istinitom događaju, ni onda ne bi bio vrijedan biti u ovoj seriji, jer je užasno dosadan i naporan. A tek kakav kraj tog cijelog Lokijevog puta. Kao da vam netko lupi šamar nakon gledanja. Užas. Loki mi je prije bio jedan od najdražih likova, a sada su njega i njegovu priču pretvorili u najgori dio serije.

Sve u svemu, znatno lošija sezona od prethodnih, iako se negdje do polovice dobro držala.

Ostaje nam još jedna sezona i vidjeti što mogu smisliti i kako planiraju završiti ovu seriju, nadam se samo na kvalitetan način. Šesta sezona serije Vikings će biti i posljednja, međutim, najavljena je već spin-off serija, za sada nepoznato o čemu će se raditi.

Možda je šteta što seriju nisu završili s Ragnarom, međutim i njegovi sinovi su bili stvarne i poznate ličnosti, te bi bilo šteta ne ispričati i njihove priču. Žao mi je što ću sezonu dati ovako nisku ocjenu, prvi dio je bio dosta dobar, međutim drugi dio jako loš i nažalost ne zaslužuje više od ovoga.

Similar Posts