Recenzija: Darkest Hour (2017)

Pogledali smo još novi biografski, povijesni drama film, nominiran za 6 Oscara, Darkest Hour. Našu recenziju pročitajte u članku. 

Žanr filma:

Biografija, drama, povijesni

Redatelj:

Joe Wright

Scenarist:

Anthony McCarten

Glumci:

Lily James, Gary Oldman, Ben Mendelsohn

Recenzija: Darkest Hour (2017)

Darkest Hour je Britanski ratni film, redatelja Joe Wright i scenarista Anthony McCarten. Zvijezda filma je Gary Oldman kao Winston Churchill, a uz njega još glume Ben Mendelsohn, Kristin Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane i Ronald Pickup. Film je nominiran za 6 Oscara, između ostaloga za najbolji film godine, kao i glavnog glumca.

U roku od nekoliko dana nakon što je postao premijer, Winston Churchill mora se suočiti s najbrutalnijim i definiranijim suđenjem: istraživanjem pregovaračkog mirovnog sporazuma s nacističkom Njemačkom ili ostati čvrst u borbi za ideale, oslobođenje i slobodu nacije.

Darkest Hour je prosječan film, ništa više, ali ni manje od toga. 99% filma je Winston Churchill ili bolje rečeno gluma Gary Oldmana, koji (od ovih filmova koje sam do sada vidio) definitivno zaslužuje Oscara (jedini glumac koji je tako dobro odglumio je James Franco, koji nije u utrci).

Najveći problem filma je taj što niti su dobro razradili život Winston Churchilla, a niti su napravili neku pozadinsku zanimljivu priču. Priča filma je dobrim djelom o opsadi Dunkirka, o kojoj čak i ako niste znali kroz povijest, gledali ste vrlo vjerojatno, jedan bolji film prošle godine od ovoga, tako da vam ni ta priča neće biti pretjerano interesantna.

Ono što mi nikako nije jasno je zašto je ovaj film nominiran za Oscara za Najbolji film. Ostale nominacije još prolaze, ali Najbolji film?! Ni iz bliza ne može biti, jer da nije glumca koji je glumio, film ne bi bio čak ni gledljiv, a ne za tog, najprestižnijeg Oscara. Da, jasno je da za Oscara idu razni filmovi, ali ovo baš nema nikakve logike, većina nominiranih nosi neke svoje razloge zbog kojih bi možda se mogli nominirati, ali ovaj baš ništa. Nominacija za Najboljeg glumca, svakako, ali ovo nikako.

Ipak, film nije loš, zbog zaista odličnog i zabavnog Gary Oldmana i njegovog utjelovljenja legendarnog Britanskog premijera. Treba ga pogledati, film nije dosadan, ali kao što sam rekao, najviše zahvaljujući glumcu.

Similar Posts