PRIJELOMNA VIJEST: Umro je Đorđe Balašević!

PRIJELOMNA VIJEST: Umro je Đorđe Balašević!

Đorđe Balašević, jedan od najvećih kantautora s ovih prostora umro je nakon zaraze novim koronavirusom, izvijestila je u petak državna televizija. Imao je 66 godina.

Balašević je prije tri dana primljen u bolnicu u Novom Sadu, bolujući od upale pluća koja se činila komplikacijom koji je izazvao COVID-19. Državna televizija RTS rekla je da je u petak umro u bolnici.

Balašević je svoju karijeru započeo početkom 1980-ih, prvo nastupajući u bendovima prije nego što je uspostavio solo pratnju sa svojom nježnom pop glazbom i odličnim tekstovima.

Nakon raspada bivše SFRJ, Balašević se otvoreno usprotivio nacionalizmu koji je poticao sukobe. I nakon rata ostao je voljen u etnički podijeljenoj regiji Balkana, puneći koncertne dvorane u svim zemljama koje su proizašle iz šest bivših jugoslavenskih republika.

Mediji u Hrvatskoj i Bosni odmah su prenijeli vijest o Balaševićevoj smrti, koja se također naširoko dijelila na društvenim mrežama. Hrvatska državna televizija HRT evocirala je Balaševićevu “krajnje antiratnu i pacifističku poziciju prisutnu u mnogim pjesmama, koncertnim govorima i intervjuima”.

Balašević je nesumnjivo jedan od najvećih glazbenih umjetnika koji je ikad hodao Balkanom. Njegove predivne pjesme i balade oblikovali su brojne generacije i ljude (uključujući i čovjeka koji ovo sad piše) i desetljećima nakon što su te pjesme objavljene. Ovo je sigurno nepremostivi gubitak, izgubili smo nevjerojatnog umjetnika i čovjeka koji se rađa jednom u milijun godina!

Đole, počivao u miru! 🙏

Ovdje možete poslušati jednosatnu kompilaciju Đoletovih najpoznatijih balada:

Similar Posts