VR filmovi uz naočale i kokice

Najbolji VR filmovi koje možete gledati (Top 5)

Posljednjih godina, virtualna realnost (VR) je pokrenula jednu pravu revoluciju u načinu na koji doživljavamo mnoge svakodnevne stvari. Filmovi definitivno nisu izuzetak jer ova tehnološka inovacija omogućila nam je da zakoračimo izravno u svijet filma, doslovno postajući dio priče. KAda su u pitanju VR filmovi, granice između stvarnosti i mašte se zamagljuju, pružajući nam jedinstvenu priliku da istražimo nove svjetove i doživimo priče na način koji do sada nije bio moguć.

U ovom tekstu, istražit ćemo pet najboljih VR filmova koji su obilježili ovu novu eru filmske industrije te reći ponešto o svakom od njih. Pripremite svoje VR naočale jer ulazimo u jedan novi svijet filma.

Što su VR filmovi?

djevojka gleda VR filmove uz kokice i VR naočale
Foto: Shutterstock

Filmovi virtualne realnosti ili VR filmovi predstavljaju revolucionarnu inovaciju u filmskoj industriji, pružajući gledateljima jedinstveno iskustvo potpunog uranjanja u filmski svijet. Ovi filmovi koriste VR tehnologiju kako bi stvorili iluziju da se gledatelji fizički nalaze unutar filmskog okruženja. Ova tehnologija omogućuje im da se stope s okolinom te da vlastitim kretnjama glave i očiju istražuju prostor oko sebe, kako navodi vrnerdz.com.

Najvažnija karakteristika VR filmova je njihova imerzivnost. Gledatelji se osjećaju kao da su stvarno prisutni u filmskom svijetu, što stvara dublju emocionalnu vezu s pričom. Također, VR filmovi su interaktivni, omogućavajući gledateljima da donesu određene odluke koje mogu utjecati na tijek priče, čime se stvaraju individualna iskustva.

Osim toga, VR filmovi nude 360-stupanjsku slobodu gledanja. Gledatelji nisu ograničeni na statičan pogled; umjesto toga, mogu okretati glavu kako bi istraživali okolinu iz svih kutova. Zvučna imerzija također je ključna komponenta VR filmova, koristeći prostorni zvuk kako bi dodatno poboljšala doživljaj, pružajući osjećaj okoline i atmosfere.

VR filmovi pokrivaju različite žanrove, od akcije i avanture do horora, dokumentarnih filmova i drama. Ova forma filma pruža umjetnicima i redateljima novu platformu za izražavanje kreativnosti i eksperimentiranje. Iako je tehnologija još u razvoju, VR filmovi predstavljaju obećavajuću budućnost u svijetu filmske industrije, pružajući gledateljima nezaboravna i personalizirana iskustva u kojima postaju aktivni sudionici priče.

5. Agent Emerson (2019)

Žanr: Akcija, kratki film
Redatelj: Ilya Rozhkov
Glumci: John Bernecker, Andrew Bowen, Tony Denison

Radnja ukratko: Agent Emerson je VR film koji stavlja gledatelja u središte akcije, a izašao je u studenom 2019. godine. Ovaj VR film traje oko 15 minuta i prati Davida Emersona, agenta CIA-e koji shvaća da mu je tijelo preuzeto od strane zlog generala kao dio eksperimentalnog programa proizvodnje oružja. Emerson udružuje snage s prikrivenim operativcem CIA-e kako bi ponovno preuzeo kontrolu.

Radnja Agenta Emersona temelji se na temama kontrole vlastitih postupaka, posljedicama i osobnoj odgovornosti koje proizlaze iz nedostatka te kontrole. Protagonist je u istoj situaciji kao i publika filma jer ne kontrolira svoje tijelo, već njima manipulira takozvani General.

Agent Emerson je sniman iz perspektive protagonista, prikazujući ono što bi sam Emerson vidio, koristeći puni potencijal VR tehnologije u kreiranju filmova.

4. The Invisible Man (2016)

Žanr: Drama, triler, kratki film
Redatelj: Hugo Keijzer
Glumci: Nigel Boyle, Christopher Hatherall, Zoe Lister

Radnja ukratko: Nick i Kid imaju heroin vrijedan pola milijuna eura skriven u štali izvan grada. No, također imaju dug koji moraju platiti čovjeku pod imenom Frank. Kada Frank odjednom dođe do njihovog skrovišta, nemaju drugog izbora nego sudjelovati u sadističkoj igri ruskog ruleta. Svaki okret komore otkriva malo više o svakom liku u sobi.

Ovo je radnja filma Invisible Man, mračnog VR filma objavljenog od strane Midnight Picturesa i The Secret Laba, koji su smješteni u Amsterdamu. Radnja filma temelji se na scenariju napisanom od strane Johna Weicha, a film je režirao Hugo Keijzer. Iako traje samo 10 minuta, praktički je nemoguće pratiti svu akciju istovremeno. Kako Frank zna u kojoj komori leži metak? Koju ulogu gledatelj ima u drami? Možda će vam trebati nekoliko pregledavanja da to shvatite, ali u Invisible Manu odgovori su oko vas – doslovno.

3. Save Every Breath: Dunkirk VR Experience (2017)

Žanr: Povijesni, ratni
Redatelj: Christopher Nolan
Glumci: –

Radnja ukratko: Save Every Breath: Dunkirk VR Experience je VR verzija Dunkirka, hita Christopera Nolana. Film se temelji na stvarnim događajima iz Drugog svjetskog rata, a radnja filma odvija se tijekom bitke kod Dunkirka, koja se dogodila 1940. godine u Francuskoj. Kroz tri čvrsto isprepletene sekvence, iskustvo virtualne stvarnosti nudi primamljiv uvid u film u kojem je 400.000 savezničkih vojnika zarobljeno na plaži u Dunkirku, s leđima okrenutim prema moru dok se neprijatelj približava.

Stvoren od strane Practical Magica, ovaj VR film sadrži posebno stvoreni originalni sadržaj koji gledatelje stavlja u svaku od tri ključne perspektive filma. Iskustvo virtualne stvarnosti oduzima vam dah, uranjajući vas pod vodu u kanalu, okružene opasnostima; zatim vas vodi u nebo, upravljajući RAF Spitfireom; i naposljetku, na plažu, gdje čekaju stotine tisuća zarobljenih savezničkih vojnika koji očekuju svoju sudbinu.

2. Gloomy Eyes (2019)

Žanr: Animirani, kratki film
Redatelj: Fernando Maldonado, Jorge Tereso
Glumci: Colin Farrell, Tahar Rahim, Jam Hsiao

Radnja ukratko: Gloomy Eyes je animirani VR film koji je izašao 2019. godine. Ovaj kratki film, koji je dobio pažnju i pohvale za svoju inovativnu upotrebu VR tehnologije, režirali su Jorge Tereso i Fernando Maldonado. Film je izrađen u tehnici crtanja na papiru i donosi priču smještenu u postapokaliptični svijet. Radnja filma prati priču o neobičnoj i zabranjenoj ljubavi između dva lika – mladića po imenu Gloomy i djevojke po imenu Nena. Međutim, razlika u njihovim svjetovima čini njihovu vezu teškom, jer Gloomy pripada svijetu zombija, dok je Nena preživjela ljudska djevojka.

Jedan od zanimljivih aspekata Gloomy Eyes je način na koji je ispričana priča kroz VR tehnologiju. Gledatelji se suočavaju s izazovom da se povežu s likovima i dožive svijet iz njihove perspektive. Ovaj film također koristi glasove poznatih glumaca, uključujući Collina Farrella koji daje glas Gloomyju.

Gloomy Eyes je dobio pozitivne kritike zbog svoje vizualne privlačnosti, emocionalne dubine i inovativnog pristupa VR animaciji. Film je primjer kako se VR tehnologija može koristiti za stvaranje emotivnih i pripovjednih iskustava unutar virtualnog svijeta.

1. The Limit (2018)

Žanr: Kratki film, akcija
Redatelj: Robert Rodriguez
Glumci: Michelle Rodriguez, Norman Reedus, Robert P. Avila

Radnja ukratko: The Limit je VR film koji je režirao Robert Rodriguez, a ostvaren je uz pomoć STX Surreala. Glavna glumica je Michelle Rodriguez, a u filmu glumi i Norman Reedus (kojeg sigurno pamtite iz serije “The Walking Dead“). Film traje oko 20 minuta, a cijelo iskustvo, uključujući različite dodatke, pružit će vam otprilike 1 sat sadržaja.

U ovom filmu vi ste odmetnuti agent s misterioznom prošlošću, koji uz pomoć super-ubojice M-13 pokušava povratili svoj identitet koji vam je otela smrtonosna organizacija koja vas je stvorila. Film je prepun akcije i jedan je od modernijih VR filmova koji pruža veliku dozu zabave i zanimljivih iskustava.

Similar Posts