Joaquin Phoenix spomenuo pokojnog brata Riveru u govoru na prihvaćanju Oscara

Joaquin Phoenix spomenuo pokojnog brata Riveru u govoru na prihvaćanju Oscara

Joker zvijezda Joaquin Phoenix ipak se posljednji smije nakon što je pokorio i Oscare na kraju sezone nagrada.

Nakon četiri nominacije u svojoj 37-godišnjoj karijeri, Phoenix je osvojio svog prvog Oscara za ulogu u antiherojskoj sagi Todda Phillipsa na ceremoniji u nedjelju, postajući drugi glumac (iza The Dark Knightovog Heatha Ledgera) koji je osvojio Oscara za igranje ikonskog DC lika.

Tijekom svog govora prihvaćanja nagrade, Phoenix je govorio o korištenju svog “glasa za bezglasne” prije nego što je kritizirao rodnu nejednakost, rasizam, homofobiju i iskorištavanje životinja od strane “jednog naroda, jednih ljudi, jedne rase, jednog roda ili jedne vrste” koja osjeća da ima “Pravo dominiranja” nad manjinama.

Dosta toga je još rekao, što možete vidjeti u njegovog govoru ispod, ali zaključio je citirajući stihove koje je napisao njegov pokojni brat River Phoenix kada je imao 17 godina: “Bježite u pomoć s ljubavlju i mir će uslijediti.”

Phoenix (45) pobijedio je nominirane za najboljeg glumca Antonio Banderasa (Pain and Glory), Jonathan Prycea (The Two Popes), Leonardo DiCaprija (Once Upon a Time in Hollywood) i Adama Drivera (Marriage Story) nakon što ih je već prije prije Oscara pobjedio na nagradama SAG, nagradama BAFTA, nagradama kritičkog izbora i Venecijanskom međunarodnom filmskom festivalu.

Phoenixove prethodne nominacije za Oscara bile su za Gladijator 2000., Walk the Line 2005. i The Master 2012. Glumac je dobio nekoliko najboljih kritika u karijeri zbog igranja Jokera, uloge koja je Ledgeru zauzela posthumnu nagradu Akademije 2009. godine.

Similar Posts