HBO GO, Netflix ili Amazon Prime? Saznajte koja platforma ima najbolji sadržaj!

HBO GO, Netflix ili Amazon Prime? Saznajte koja platforma ima najbolji sadržaj!

U današnje doba, gledatelji diljem svijeta bombardirani su sve većim brojem streaming servisa koji se pojavljuju diljem svijeta. Neki od njih brzo propadnu, međutim solidna količina ih preživi te, korak po korak, postaju sve važniji i sve dominantniji igrači na filmskom i televizijskom tržištu.

Televizijske serije ranije su bile produkti televizijskih kuća, koje bi unajmljivale produkcijske kompanije za produkciju novog sadržaja i to je televizija kakvu smo imali desetljećima.

Filmovi su donedavno uvijek bili proizvodi velikih studija ili pak nezavisnih studija, ovisno o vrsti filma. Međutim, otkako je Netflix napravio revoluciju na tržištu, svijet streaming patformi postao je ne samo relevantan, već i sve dominantniji igrač u filmskoj umjetnosti. Danas se preko streaming platformi proizvodi sve više kvalitetnih filmova i serija, a iste su posljlednjih godina postale sve važniji igrači i na dodjelama nagrada.

S obzirom na rastuću ulogu istih u suvremenom svijetu filma, Svijet filma odlučio je predstaviti vam tri najveća servisa dostupna u Hrvatskoj te vam ukratko istaknuti pogodnosti, odnosno nedostatke svakog od njih kako biste se mogli odlučiti za onaj koji vama najviše odgovara (najbolje sva tri, ali treba imati mjeru). No, krenimo redom!

Netflix

10 Najgledanijih TV Serija na Netflixu Ovog Tjedna

Netflix je američka streaming platforma najpoznatija kao pionir modernog streaminga. Od svih platformi, Netflix je daleko najpoznatiji i najpopularniji igrač na tržištu. Netlifx je zapravo osnovan još 1997. godine u Kaliforniji, a njegovi su osnivači Reed Hastings i Marc Randolph.

Kompanija je započela kao platforma za prodaju i iznajmljivanje DVD-a poštom, koristeći takozvani par-per-rent model, s tim da su vrlo brzo izbacili prodaju iz ponude te se fokusirali na iznajmljivanje. Inicijalna je ponuda uključivala nešto više od 900 naslova, što je zapravo bila gotovo cijela ponuda DVD filmova koja je u tom trenutku postojala. S vremenom su iznajmljivanju DVD-a dodani i Blu-ray naslovi, tako da je ponuda svakako proširena.

Međutim, ključni trenutak za kompaniju dogodio se 2007. godine, kada je iznamljivanju uključen i streaming, što je bio revolucionaran poslovni potez. Tri godine kasnije, kompanija se proširila i izvan Sjedinjenih Država, a danas je dostupna u gotovo svim zemljama svijeta, izuzev kontinentalne Kine, Sirije, Sjeverne Koreje i poluotoka Krima. Netflix danas broji 195 milijuna pretplatnika diljem svijeta.

Kompanija je 2013. godine proširila poslovanje i na proizvodnju sadržaja, a ne samo na streaming. Prva Netflixova originalna serija, House of Cards, s Kevinom Spaceyjem u glavnoj ulozi, pojavila se 2013. godine i polučila enorman uspjeh.

Od tog trenutka, Netflix je krenuo u sve jaču produkciju te se, osim serija, počeo baviti i produkcijom filmova. Iako je tu tokom godina bilo raznovrsnog sadržaja, Netflix je izbacio cijeli niz uspješnih serija (Stranger Things, Queen’s Gambit, Chilling Adventures of Sabrina, …), ali i filmova (The Irishman, Roma, …), dobar dio kojih je i odnio brojne prestižne nagrade.

Uspjeh Netflixa je takav da bez imalo sumnje možemo reći da su postali jedan od najvećih igrača u svijetu filma te žestoka konkurencija velikim studijima poput Disneyja i Warnera. Sav originalni sadržaj dostupan je pod etiketom “Netflix Original”, čime se razlikuje od streaming sadržaja koji je otkupljen.

Dostupnost Netflixa u Hrvatskoj

Netflix je, dakako, dostupan i u Hrvatskoj i to od siječnja 2016. godine. Inicijalno je hrvatska inačica bila bez prijevoda, ali danas sve više serija i filmova nudi i hrvatske prijevode.

Netflix je dostupan u tri paketa: osnovni (7.99€ mjesečno), koji uključuje gledanje saržaja na samo jednom uređaju; standardni (9.99€ mjesečno), koji omogućuje gledanje na dva uređaja te HD uslugu, i; premium (11.99€ mjesečno), koji nudi gledanje na čak četiri uređaja te Ultra HD i HD uslugu.

Prvih 30 dana je besplatno, a usluga se u bilo kojem trenutku može otkazati bez posljedica, s obzirom da nema nikakve ugovorne obveze. Hrvatska inačica Netflixa uglavnom sadrži sve iste sadržaje kao i američka, mada su moguće određene razlike.

Ponuda

Netflix ima izrazito bogatu ponudu koja uključuje raznovrsne formate serija i filmova. Originalni sadržaj u pravilu je dostupan stalno, dok se ostali sadržaj mijenja na mjesečnoj bazi, iako je moguć i drugačiji vremenski period. Ponuda uključuje serije i miniserije (igrane i animirane), dugometražne filmove, animirane filmove, kratkometražne i dokumentarne filmove, tako da se može reći kako Netflix doista nudi ponešto za svakoga. Uz to, moguće je i preuzimanje sadržaja na druge uređaje te gledanje bilo gdje, u bilo kojem trenutku.

Najbolji sadržaj na Netflixu

Za kraj ovog dijela, izdvojili smo nekoliko najboljih filmskih i serijskih naslova koje Netflix nudi, tako da se možete lakše odlučiti:

SerijeFilmovi
1) Stranger Things
2) The Crown
3) The Queen’s Gambit
4) House of Cards
5) Mindhunter
6) Breaking Bad
7) Better Call Saul
8) Umbrella Academy
9) Alice in Borderland
10) The Haunting of Hill House/Bly Manor
11) Bodyguard
12) Ratched
13) Schitt’s Creek
14) Chilling Adventures of Sabrina
15) The Witcher
16) Transformers: War for Cybertron Trilogy
17) Cobra Kai
18) Avatar: The Last Airbender
19) The Last Dance
20) Dark
21) New Girl
22) Hannibal
23) La Casa del Papel
24) Ozark
25) Bojack Horseman
1) The Irishman
2) Roma
3) Extraction
4) The Trial of the Chicago 7
5) Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
6) Enola Holmes
7) Ma Rainey’s Black Bottom
8) Mank
9) I’m Thinking of Ending Things
10) The Ballad of Buster Scruggs
11) Da 5 Bloods
12) Marriage Story
13) Okja
14) Private Life
15) The Two Popes
16) Beasts of No Nation
17) El Camino: A Breaking Bad Movie
18) Dolemite Is My Name
19) Pee-Wee’s Big Holiday
20) Gerald’s Game
21) Velvet Buzzsaw
22) The Willoughbys
23) Klaus
24) Hubie Halloween
25) Lost Girls

Imamo za vas i članak s više od 50 najboljih serija i filmova na Netflix Hrvatska.

HBO GO

HBO GO, Netflix ili Amazon Prime? Saznajte koja platforma ima najbolji sadržaj!

HBO Go je streaming platforma koja je ujedno i ogranak HBO-a, a dostupna je gledateljima izvan Sjedinjenih Američkih Država. Servis je službeno pokrenut u veljači 2010. godine te je danas jedan od najvećih igrača na tržištu streaming servisa.

Cijeli projekt nastao je kao nasljednik platforme HBO on Broadband, koja je pokrenuta još 2008. godine. HBO Go je inicijalno bio dostupan samo na računalima, ali je kasnije izrađena aplikacija i za druge uređaje, uključujući i igrače konzole.

Cilj ove platforme bio je da sadržaj HBO-ovih programa učini dostupnim gledateljima diljem svijeta, gdje se HBO nije redovno emitirao u sklopu kabelske televizije; do 2020., HBO Go bio je dostupan i u Sjedinjenim Državama, međutim tada je zamijenjen platformom HBO Max, koja još uvijek nije dostupna izvan Sjedinjenih Država.

Zajedno s HBO-om, HBO Go ima nešto više od 40 milijuna pretplatnika diljem svijeta; cjelokupni HBO-ov servis (televizija, streaming) ima više od 140 milijuna pretplatnika.

HBO je svoje emitiranje započeo još 1972. kao prvi pay-per-view televizijski kanal u svijetu. Koncept “plati pa gledaj” stoji u jezgri HBO-a i njegove poslovne politike, tako da nije neobično da se taj program, nakon Netflixa, bacio i na tržište streaming servisa. HBO je program koji se ponosio svojim visokokvalitetnim serijskim sadržajem još od samih početaka, a radilo se tu mahom o njihovoj vlastitoj produkciji, koja je redovno uvrštavana među najbolju na svijetu. HBO i danas ima izrazito kvalitetan programski sadržaj, mahom serijski (True Detective, Westworld, Game of Thrones, …), ali postepeno postaju i igrači na filmskom tržištu, posebice nakon sklapanja partnerstva s Warnerom i DC Filmsom.

Dostupnost HBO Go u Hrvatskoj

HBO Go je od 2017. godine dostupan i u Hrvatskoj. Platformu je moguće nabaviti samostalno, ali i preko telekomunikacijskih operatera, a dostupna je za korištenje na seriji uređaja, od računala i televizije do igračih konzola.

Za razliku od Netflixa, HBO Go ima samo jedan paket koji otključava sve opcije te omogućava korištenje na većem broju uređaja istovremeno. Besplatni probni rok za HBO Go traje 7 dana, nakon čega se može aktivirati mjesečna pretplada koja iznosi 5.99€. Pretplata se može otkazati bilo kada, s tim da posebni uvjeti vrijede ako je pribavljena preko operatera s kojim je sklopljen poseban ugovor.

Ponuda

HBO Go također nudi prilično bogat sadržaj za svoje pretplatnike. Originalni program uglavnom čine serije, međutim HBO ima i solidnu filmsku ponudu koja je također dostupna preko platforme. Uz originalni sadržaj, HBO Go nudi i cijelu seriju hit filmova drugih produkcijskih kuća, posebice Warnera i, trenutno, DC Filmsa. Iako nemaju tako bogat i raznovrstan sadržaj kao Netflix, pogotovo filmski, HBO Go ima dovoljno kvalitetnog sadržaja da vas drži prikovane uz ekrane ako se odlučite za njega.

Najbolji sadržaj na HBO GO

Za kraj ovog dijela, izdvojili smo nekoliko najboljih filmskih i serijskih naslova koje HBO Go nudi, tako da se možete lakše odlučiti:

SerijeFilmovi
1) Westworld
2) Watchmen
3) His Dark Materials
4) True Detective
5) Game of Thrones
6) Euphoria
7) Curb Your Enthusiasm
8) Oz
9) The Sopranos
10) The Wire
11) Da Ali G Show
12) Sex and the City
13) The Night Of
14) Band of Brothers
15) John Adams
16) Mildred Pierce
17) Sharp Objects
18) The Newsroom
19) Vinyl
20) Big Little Lies
21) Deadwood
22) Perry Mason
23) True Blood
24) Silicon Valley
25) Veep
1) Fahrenheir 451
2) My Big Fat Greek Weeding
3) My Big Fat Greek Wedding 2
4) Sex and the City
5) Sex and the City 2
6) O.G.
7) Brexit
8) My Dinner with Hervé
9) Leaving Neverland
10) Deadwood: The Movie
11) Entourage
12) Phil Spector
13) You Don’t Know Jack
14) Einstein and Eddington
15) Elephant
16) Point of Origin
17) Amistad
18) The Art of Political Murder
19) Native Son
20) The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley
21) The Wizard of Lies
22) The Immortal Life of Henrietta Lacks
23) Hemingway & Gellhorn
24) Temple Grandin
25) Bessie

Amazon Prime

HBO GO, Netflix ili Amazon Prime? Saznajte koja platforma ima najbolji sadržaj!

Amazon Prime Video je streaming platforma dostupna u sklopu Amazon Prime paketa. Prime je osnovan 2005. godine, a Prime Video je pokrenut 2006. godine, dakle prije i Netflixa i HBO streaming servisa. Slično kao i Netflix, Prime Video dostupan je gotovo u cijelom svijetu, uz izuzetak kontinentalne Kine, Irana, Kube, Sjeverne Koreje i Sirije.

Prime Video u nekim zemljama zahtijeva punu pretplati, dok je u nekima moguć i bez pune pretplate. Uz to, Prime Video pretplata omogućava korisnicima da pristupe i sadržaju drugih streaming servisa, poput HBO-a, koji imaju ugovor s Primeom. Prema posljednjim podacima, Prime Video ima oko 150 milijuna pretplatnika diljem svijeta.

Prime Video započeo je kao Amazon Unbox u Sjedinjenim Državama, ali se postepeno širio; isprva se radilo o servisu za prodaju i iznajmljivanje filmova na diskovima. Nešto kasnije, dodan je i streaming servis koji je postao okosnica njihovog djelovanja na tržištu. Amazon Prime Video nudi plejadu originalnog sadržaja, kako serija, tako i filmova, ali s obzirom da je povezan s Amazonom, dostupan je iznatno širi spektar ostalih filmskih i serijskih ostvarenja, koje je moguće kupiti, ali i gledati preko Prime Videa.

Dostupnost Amazon Primea u Hrvatskoj

Amazon Prime dostupan je u Hrvatskoj, bilo kao puni Prime paket ili samo kao Prime Video. Prime Video mjesečna pretplata košta 5.99€, dok puni Prime paket, koji nudi još i brojne druge pogodnosti, košta 7.99€ mjesečno.

Jedan račun mogu koristiti tri osobe, a Prime Video dostupan je na različitim uređajima; podjednako ga podržavaju iOS i Android uređaji. Što se kvalitete slike tiče, Prime Video nudi sav svoj sadržaj u visokoj 4K rezoluciji, u čemu ne zaostaje za konkurencijom.

Ponuda

Amazon Prime Video ima vrlo bogatu riznicu sadržaja. Podjednako su prisutni i originalni sadržaj, ali i djela drugih produkcijskih kuća. Originalni sadržaj s vremenom je rastao te je i Amazon Prime danas jedan od većih igrača na filmskom trištu, uz značajan broj naslova koji su bili u konkurenciji za prestižne nagrade diljem svijeta.

S obzirom na povezanost s Amazonom i prodajom video sadržaja, ne čudi da Prime Video ima daleko najbogatiju, fiksnu riznicu filmova i serija, koja broji preko 17,000 naslova.

Najbolji sadržaj na Amazon Primeu

Za kraj ovog dijela, izdvojili smo nekoliko najboljih filmskih i serijskih naslova koje Amazon Prime nudi, tako da se možete lakše odlučiti:

SerijeFilmovi
1) The Boys
2) Bosch
3) The Man in the High Castle
4) Carnival Row
5) Utopia
6) Mozart in the Jungle
7) Kung Fu Panda: The Paws of Destiny
8) Mad Dogs
9) Goliath
10) Too Old to Die Young
11) Jack Ryan
12) The Marvelous Mrs. Maisel
13) The Last Tycoon
14) Hanna
15) Sneaky Pete
16) Comrade Detective
17) Transparent
18) Betas
19) Alpha House
20) Annedroids
21) Homecoming
22) Patriot
23) Z: The Beginning of Everything
24) Tales from the Loop
25) Gortimer Gibbon’s Life on Normal Street
1) Borat Subsequent Moviefilm
2) Radioactive
3) Pass over
4) Guava Island
5) Troop Zero
6) 7500
7) Chemical Hearts
8) Law
9) The Vast of Night
10) Black Box
11) The Lie
12) Nocturne
13) Uncle Frank
14) Coming 2 America
15) Coolie No. 1
16) Sylvie’s Love
17) Middle Class Melodies
18) V
19) C U Soon
20) Get Dunked!
21) Penguin
22) Blow the Man Down
23) Selah and the Spades
24) Silence
25) Gatham

I to je to što se tiče našeg pregleda. Kroz kratku, ali detaljnu analizu ponuda triju predominantnih streaming platformi predstavili smo vam ukupnu ponudu i dali uvid u to što možete očekivati od svake, ukoliko se odlučite za nju.

Ako niste u mogućnosti pretplatiti se na svaku od njih, onda se toplo nadamo da će vam naš vodič – s obzirom da smo se potrudili obraditi same platforme, njihovu ponudu i cijenu – pomoći u donošenju konačne odluke, ali i u dugom, dugom uživanju u vrhunskom i kvalitetnom filmskom i serijskom sadržaju.

Similar Posts