Glenn Close treća glumica u povijesti koja je nominirana za Oscara i Zlatnu Malinu za istu ulogu

Glenn Close treća glumica u povijesti koja je nominirana za Oscara i Zlatnu Malinu za istu ulogu

Postoje neke filmske izvedbe koje su namijenjene dodjeli Oskara, izvedbe koje treba prepoznati kao jednu od najboljih u datoj godini. Pa opet, tu su i neke izvedbe zbog kojih se češete po glavi, pitajući se kako bi tako nadaren glumac toliko mogao promašiti ili ih je možda film zbog kojeg su se snimali srušio. Ove godine imamo vrlo rijedak slučaj da obje ideje vrijede za istu izvedbu. Legendarna glumica Glenn Close nominirana je za Oscara u ponedjeljak ujutro, samo nekoliko dana nakon što je za istu ulogu dobila nominaciju za Razzie (Zlatnu Malinu).

Close glumi Mamaw, baku autora J. D. Vancea, u adaptaciji Rona Howardove Vanceove knjige Hillbilly Elegy. Izvorni film Netflixa pregazila je većina kritičara, zaradivši slabih 25% na Rotten Tomatoes. S obzirom na kritičnu reakciju na sam film i mnoštvo memeova s ​​Closeinim likom na društvenim mrežama, nominacija za Razzie imala je smisla za mnoge ljude. Međutim, nominacija za Oscara bila je malo iznenađujuća.

Za Razzie, Close je protiv Lucy Hale (Fantasy Island), Maggie Q (Fantasy Island), Kristen Wiig (Wonder Woman 1984) i Maddie Ziegler (Music) za najgoru sporednu glumicu. Na ovogodišnjoj dodjeli Oscara, Close se suočava s Marijom Bakalovom (Borat naknadni Moviefilm), Olivijom Colman (Otac), Amandom Seyfried (Mank) i Yuh-Jung Youn (Minari).

Tijekom godina bilo je nekoliko slučajeva kada je glumac iste godine bio nominiran za Oscara i Razzieja, ali ovo je tek treći put da je netko dobio te nominacije za istu izvedbu. Prvi put je to bilo 1982. godine, kada je James Coco nominiran za najboljeg sporednog glumca za ulogu Jimmyja Perrina u filmu Only When I Laugh, samo da bi isto dobio i od Razziesa. Ista se stvar dogodila Amy Irving samo dvije godine kasnije, kada je nominirana i za Oscara i za Razzieja za ulogu u Yentl.

Druge je zanimalo i ovo...