‘Dune’ reboot opisan kao ‘Star Wars za odrasle’ od redatelja Denis Villeneuve

Redatelj Denis Villeneuve se uhvatio redateljske palice, novog reboot filma, ovog puta adaptaciju fantastične Frank Herbert knjige Dune. Film je opisao kao ‘Star Wars za odrasle’. Što mislite, hoće li uspjeti prenijeti magiju iz knjige na velike ekrane? 
Iza prošle, epske adaptacije filma Dune, stoji David Lynch proslavljeni redatelj filmova i serija poput Mulholland Drive, Blue Velvet i Twin Peaks, Dune je često smatrano njegovim najlošijim ostvarenjem.

S Dune, redatelj Lynch je morao smanjiti epsku knjigu Frank Herbert na dvosatno iskustvo, ali bez obzira na neke odlične vizualne efekte, njegova adaptacija je najčešće smatrana kao zbunjeni nered. Lynch se otada odrekao filma, rijetko razgovarajući o njemu u intervjuima. Film mu je bio oduzet od strane producenata tijekom editiranja, a to ga je iskustvo odmaknulo od rada na filmovima velikih budžeta.

Tijekom intervjua za Fandom, Villeneuve je pričao o tome kako će se njegova vizija za projekt usporediti s prijašnjim adaptacijama Dune.

Villeneuve je pojasnio da je njegov cilj s Dune napraviti Star Wars film koji “nikada nije vidio” i priznao je izazove svojih ambicija:

“Većina Star Wars ideja dolazi iz Dune, tako da će biti izazov uhvatiti se u koštac s time. Ambicija mi je napraviti Star Wars film koji još nikada nisam vidio. U smislu to je Star Wars film za odrasle. Vidjet ćemo.”

Filmaš Alejandro Jodorowsky bezuspješno je pokušao prilagoditi roman davno prije nego što je film Davida Lyncha nastao. Međutim, Villeneuve je otkrio zašto se neće okrenuti Jodorowskyjevim neiskorištenim konceptima za ovaj novi reboot:

“Jer Jodorowsky je vrlo jedinstven vizionar. Ima vrlo snažnu, unikatnu viziju. Ja sam potpuno drugačije ljudsko biće. Bilo bi vrlo drsko i arogantno od mene da pokušam. Volio bih razgovarati s njim. Dugo da imam želju upoznati. Mislim da je fantastičan filmaš i jako bi volio vidjeti njegovu verziju Dune. Mislim da bi to bio vrlo jedinstven Jodorowsky film. Hoće li to biti vizija koju ja imam za Dune? Vrlo daleko od toga. Mislim, siguran sam zato što je on toliko unikatan.”

Službeni kratko sadržaj filma:

“Smješten u udaljenu budućnost, Dune priča priču o Paul Atreides čija obitelj prihvaća kontrolu nad pustinjskim planetom Arrakis. Kao jedini proizvođači tog visoko vrijednog resursa, kontrola nad Arrakisom je vrlo osporavana među plemenitim obiteljima. Nakon što su Paul i njegova obitelj izdani, priča istražuje teme politike, religije i ljudskih odnosa s prirodom, dok Paul vodi pobunu kako bi vratio kontrolu svoje obitelji nad Arrakis.”

Dune još nema datum izlaska.

Similar Posts