Christopher Tolkien, sin J.R.R. Tolkiena, preminuo u 95. godini

Christopher Tolkien, sin J.R.R. Tolkiena, preminuo u 95. godini

Danas, ljubitelji Međuzemlja tuguju za gubitkom jednog od najvećih šampiona. Nedavno, krenuli su izvještaji o smrti Christophera Tokiena, sina J.R.R. Tolkiena koji je napisao The Hobbit i The Lord of the Rings. Tokien Society je prenio ove tužne novosti potvrdivši smrt 95. godišnjaka.

Za one koji ne znaju za Christophera, dječak je bio treće dijete J.R.Ra i rođen je u studenom 1924. Kako je rastao, on je pokazao veliku zainteresiranost za rad svog oca, te je Christopher asistirao na proširivanju The Lord of the Rings nakon smrti njegovog oca. U stvari, Christopher je uredio velik dio djela koje je napisao njegov otac i pomogao ih objaviti posthumno.

Rođen u Leedsu, Christopher je odrastao među brojnom obitelji i imao je veliku želju za učenjem. U vojsci je služio na različitim položajima prije nego što se vratio kući da bi studirao engleski jezik na Trinity Collegeu u Oxfordu. Odatle je Christopher pisao svoja djela, ali najpoznatiji je po širenju informacija o Gospodaru prstenova, kao i o Međuzemlju uopće.

Zahvaljujući Christopheru, svijet je dobio The Silmarillion u potpunosti, unatoč tome što je J.R.R. Tolkien umro u tijeku pisanja. Poznati autor nazvao je sina svojim književnim izvršiteljem, a dao je Christopheru status “glavnog kritičara i autora.” Do 1977., Christopher je organizirao sve očeve papire i organizirao bilo kakve dodatne informacije kako bi objavio očev povijesni zapis o Međuzemlju, a nastavio je raditi na drugim projektima koje je J.R.R. ostavio iza sebe.

Christopher je nedavno radio na projektima poput Beowulf: A Translation and Commentary, djela koja je J.R.R. počeo pisati izvan Međuzemlja. Knjiga je objavljena 2014. godine, a tek četiri godine kasnije Christopher je odstupio s mjesta predsjednika Tolkienovog imanja.

Što se tiče budućnosti Tolkienove posjede, nadgledala ga je Baillie Tolkien koja se prije nekoliko godina udala za Christophera. Michael George Tolkien, unuk J.R.R.-a, također je radio na očuvanju integriteta imanja. Budući da je Međuzemlje još uvijek popularno kao i uvijek, oni koji je Christopher ostavio iza sebe osigurat će njegovo nasljeđe i očuvanje svog oca u budućim generacijama.

Similar Posts