10 Odličnih filmova koji su propali na kino blagajnama

10 Odličnih filmova koji su propali na kino blagajnama

Oni su nesporna remek-djela, kult-klasici, odlični praznički filmovi ili inovatori zanata. Jedno od njih često je prepoznato kao najveće djelo kinematografije. I svi imaju jedno zajedničko: nije ih mnogo ljudi htjelo vidjeti. Barem ne nakon izlaska, kada se svih 10 tih filmova našlo u financijskom padu.

Mnogi od njih imali su najbolje glumce koje su novci mogli kupiti (Robert De Niro, Harrison Ford) ili redatelje (Martin Scorsese, Orson Welles) koji su definirali razdoblja. Ali bez obzira na to da li je bilo do lošeg marketinga, studijskih uplitanja ili da su jednostavno bili ispred svog vremena, svi su trebali vratiti uloženi novac nakon izlaska iz kina.

Pored troškova proizvodnje, studiji se također moraju nositi sa skupim oglašavanjem, troškovima distribucije i velikom količinom novčane pita koju dobivaju kino operateri. Imajući sve to u vidu, pogledajmo ovih 10 u početku podcijenjenih klasika.

Citizen Kane (1941)

Citizen Kane (1941)

Žanr: Drama, misterija

Redatelj: Orson Welles

Glumci: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore

Radnja ukratko: Nakon smrti izdavača tajkuna, Charles Foster Kane, novinari se trude otkriti smisao njegove konačne izjave; ‘Rosebud’.

The Shawshank Redemption (1994)

The Shawshank Redemption (1994)

Žanr: Drama

Redatelj: Frank Darabont

Glumci: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton

Radnja ukratko: Dva zatočenika povežu se tijekom godina, pronalaze utjehu i eventualno iskupljenje djelima zajedničke pristojnosti.

Children of Men (2006)

Children of Men (2006)

Žanr: Drama, sci-fi, triler

Redatelj: Alfonso Cuarón

Glumci: Julianne Moore, Clive Owen, Chiwetel Ejiofor

Radnja ukratko: Godine 2027. svijet se nalazi u kaotičnom stanju, a ljudska rasa je pred izumiranjem jer se djeca više ne rađaju. U takvim uvjetima bivši mirovni aktivist Theo Faron (Owen) pristaje prevesti ženu koja je čudom ostala trudna do utočišta na obali, gdje se znanstvenici nadaju da će im njen slučaj pomoći u spašavanju ljudske vrste.

Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971)

Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971)

Žanr: Obiteljski, fantazija, mjuzikl

Redatelj: Mel Stuart

Glumci: Gene Wilder, Jack Albertson, Peter Ostrum

Radnja ukratko: Jadan dječak pun nade traži jednu od pet zlatnih ulaznica koje će ga poslati u obilazak misteriozne tvornice čokolade Willyja Wonke.

Fight Club (1999)

Fight Club (1999)

Žanr: Drama

Redatelj: David Fincher

Glumci: Brad Pitt, Edward Norton, Meat Loaf

Radnja ukratko: Bezimeni protagonist, kojeg je utjelovio Edward Norton, je običan čovjek i nepouzdani pripovjedač koji u borilačkom klubu upoznaje Tylera Durdena (Brad Pitt). Nakon toga je rastrgnut ljubavnim trokutom s Durdenom i Marlom Singer (Helena Bonham Carter).

It’s a Wonderful Life (1946)

It's a Wonderful Life (1946)

Žanr: Drama, obiteljski, fantazija

Redatelj: Frank Capra

Glume: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore

Radnja ukratko: Glavni junak filma, George Bailey (Stewart), poslovni je čovjek na rubu samoubojstva na sam Badnjak. Georgea su pritisli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bila je gubitak značajne svote novca, 8.000 dolara, koje je zabunom ispustio. Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence (Henry Travers), koji ga želi odgovoriti od čina, pokazujući mu kako bi njegov grad, obitelji poznanici izgledali da se nikad nije rodio. Pokazao mu je, da je njegov život dragocjen i mnoga dobra se ne bi dogodila, da se nije rodio.

Brazil (1985)

Brazil (1985)

Žanr: Drama, sci-fi

Redatelj: Terry Gilliam

Glumci: Jonathan Pryce, Kim Greist, Robert De Niro

Radnja ukratko: Birokrati, u retro-budućem svijetu, nastoji ispraviti administrativnu pogrešku i postaje neprijatelj države.

The Wizard of Oz (1939)

The Wizard of Oz (1939)

Žanr: Avantura, obiteljski, fantazija

Redatelj: Victor Fleming, George Cukor

Glumci: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger

Radnja ukratko: Dorothy Gale odvezena je s farme u Kanzasu u čarobnu zemlju Oz u tornadu i kreće u potragu sa svojim novim prijateljima kako bi vidjeli čarobnjaka koji joj može pomoći da se vrati kući u Kanzas, ali i svojim prijateljima.

Raging Bull (1980)

Raging Bull - Svijet filma

Žanr: Biografija, drama, sportski

Redatelj: Martin Scorsese

Glumci: Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci

Radnja ukratko: Robert De Niro kao Jake LaMotta, temperamentni i paranoični, ali uporni boksač koji se otuđio od svoje obitelji i prijatelja. Uz De Nira, u ostalim ulogama pojavljuju se Joe Pesci kao LaMottin brat i menadžer i Cathy Moriarty kao njegova zlostavljana žena.

Blade Runner (1982)

Blade Runner (1982)

Žanr: Sci-fi, triler

Redatelj: Ridley Scott

Glumci: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young

Radnja ukratko: U budućnosti prepunoj high-tech mogućnosti i sveopćeg propadanja, Deckarda, lovca na ubojite replike ljudi, privuče misteriozna žena ćije tajne mogu oslabiti njegovu dušu.

Similar Posts