10 najboljih filmova, prije 30 godina!

10 najboljih filmova, prije 30 godina!

5. Who Framed Roger Rabbit

Who Framed Roger Rabbit (1988)

Žanr: Animacija, avantura, komedija

Redatelj: Robert Zemeckis

Glumci: Bob Hoskins, Christopher Lloyd, Joanna Cassidy

Radnja ukratko: Detektiv koji mrzi ‘crtane’ je jedina nada crtanom zecu da dokaže svoju nevinost, nakon što je optužen za ubojstvo.

4. Akira

Akira (1988)

Žanr: Animacija, akcija, drama

Redatelj: Katsuhiro Ôtomo

Glumci: Mitsuo Iwata, Nozomu Sasaki, Mami Koyama

Radnja ukratko: 1988. godine Tokyo je uništen od eksplozije u 3. svjetskom ratu. 2019. godine Tokyo je obnovljen i nazvan Neo-Tokyo, ali je pun kriminala i uličnih bandi. Tinejdžer Tetsuo jedne noći naleti na jednog čudnog, zelenog dječaka koji posjeduje telekinetičke moći. Ubrzo obojica bivaju oteti od vojske i stavljeni u tajni laboratorij koji istražuje telekinetičke moći. Ubrzo i Tetsuo počinje dobivati te neobične moći te u bijesu uspije pobjeći iz laboratorija te uništavati cijeli grad. Istodobno, tinejdžer Kaneda i djevojka Kei traže svojeg prijatelja Tetsua i nemaju pojma da je ovaj poprimio nadljudske moći…

3. Rain Man

Rain Man (1988)

Žanr: Drama

Redatelj: Barry Levinson

Glumci: Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino

Radnja ukratko: Film govori o sebičnom yuppieju, Charlieju Babbittu, koji otkriva da je njegov otac ostavio multimilijunsku ostavštinu njegovom autističnom bratu, Raymondu, za kojeg Charlie nije znao da postoji.

2. Die Hard

10 najboljih filmova, prije 30 godina!

Žanr: Akcija, triler

Redatelj: John McTiernan

Glumci: Bruce Willis, Alan Rickman, Bonnie Bedelia

Radnja ukratko: Njujorški policajac John McClane (Bruce Willis) dolazi na Badnjak u Los Angeles kako bi praznike proveo sa svojom obitelji. Stiže u zgradu korporacije Nakatomi, na prijem priređen na radnom mjestu njegove žene. Sasvim neočekivano, grupa međunarodnih terorista na čelu s Hansom Gruberom (Alan Rickman), preuzima kontrolu nad zgradom, držeći kao taoce sve koji su se u njoj zatekli, kako bi se dokopali 600 milijuna dolara obveznica iz trezora koji se nalaze u zgradi. Pozvan je FBI da riješi ovu situaciju, ali John McClane ima sasvim drugačije planove za teroriste…

1. Cinema Paradiso

Cinema Paradiso (1988)

Žanr: Drama

Redatelj: Giuseppe Tornatore

Glumci: Philippe Noiret, Enzo Cannavale, Antonella Attili

Radnja ukratko: Filmaš se prisjeća svojeg djetinjstva, kada se zaljubio prvi puta zaljubio u filmove u kinu svog rodnog grada i uspostavio duboko prijateljstvo s kino operaterom.

Similar Posts