Top lista: Najbolje interpretacije Jokera (1966-2019)

Top lista: Najbolje interpretacije Jokera (1966-2019)


7. Batman: The Killing Joke – Mark Hamill


Glumac: Mark Hamill
Ukupno pojavljivanja: 1
Pojavljivanja: Batman: The Killing Joke (2016.)

Obrazloženje: Iako je Hamill u mnogo navrata bio Joker, i iako se Joker kao takav pojavljivao i u drugim stand-alone animiranim filmovima, The Killing Joke iz 2016. godine je jedini od njih što ćemo ga zasebno izdvojiti zato što je u pitanju neosporivo važna adaptacija možda i najvažnijeg samostalnog stripa o Jokeru, ali i adaptacija u kojoj je Hamill pokazao sve čari svoje interpretacije. Iako je ovo moguće najbolja Hamillova glasovna interpretacija, ona je na ovom mjestu zbog činjenice da su neke njegove druge interpretacije ostavile puno veći trag i pobrale više pohvala od ove, neovisno o njezinoj maestralnosti.


6. Gotham – Cameron Monaghan


Cameron Monaghan in Gotham (2014)

Glumac: Cameron Monaghan
Ukupno pojavljivanja: 1
Pojavljivanja: Gotham (2015. – 2019.)

Obrazloženje: Serija Gotham je po mnogima (a i mišljenju autora) najbolja igrana televizijska adaptacija stripova o Batmanu. Originalni pristup Bruna Hellera i Dannyja Cannona omogućio je razvoj i prikaz Gothama prije samoga Batmana, kada je jedini heroj bio Jim Gordon, a brojni kasniji Batmanovi protivnici su tek započinjali svoje kriminalne karijere. Iako ni Jerome, ni Jeremiah Valeska nisu bili Joker u pravom smislu te riječi (barem ih serija nikada nije imenovala takvima), njihovi su likovi maestralno koncipiraini proto-Jokeri koji su oduševljavali kako svojim razvojem, tako i interpretacijom mladog Camerona Monaghana, koji je vrlo brzo postao ono što bi Joker trebao biti u ušao u povijest. Radi se o doista impresivnim interpretacijama koje su s pravom pobrale simpatije kako kritike, tako i publike.


5. Batman – Jack Nicholson


Glumac: Jack Nicholson
Ukupno pojavljivanja: 1
Pojavljivanja: Batman (1989.)

Obrazloženje: Naš top pet otvara legendarni Jack Nicholson, koji je 1989. godine postao prvi, moderni filmski Joker. Imena Jack Napier, ovaj je Joker dobio kako genezu, tako i pozadinsku priču u Burtonovom remek-djelu, a trebao se i vratiti u otkazanom petom filmu, nakon što u Batmanu pada s vrha Gothamske katedrale. Nicholson je svojedobno bio neosporivi Joker, a njegova je interpretacija inspirirala kasniju animiranu verziju. Danas je se prisjećamo s velikom nostalgijom, a legendarnog Jacka ćemo, među svim njegovim genijalnim ulogama, pamtiti i po ovoj, čiji je povijesno-kulturološki značaj doista neupitan.


4. Batman: Arkham – Mark Hamill/Troy Baker


Glumac: Mark Hamill, Troy Baker (glas)
Ukupno pojavljivanja: 4
Pojavljivanja: Batman: Arkham Asylum (2009.), Batman: Arkham City (2011.), Batman: Arkham Origins (2013.), Batman: Arkham Knight (2015.)

Obrazloženje: Ono što su tvorci serijala Batman: Arkham uspjeli napraviti s likom Batmana i njegovih zlikovaca je hvalevrijedan pothvat vrijedan svakog divljenja, a ovaj serijal video igara je, neupitno, jedan od najboljih u novijoj povijesti. U tri igre, Jokeru je glas posudio neponovljivi Mark Hamill, koji je za svoju interpretaciju i nagrađen, a s obzirom na mračni karakter igre, imao je enormnu slobodu u kreaciji lika i to je ispalo naprosto – savršeno! Troy Baker je dobro zamijenio Hamilla kao mlađi Joker u igri Arkham Origins, ali ovu ćemo bezvremensku interpretaciju ipak pamtiti po Marku Hamillu.


3. Batman: The Animated Series – Mark Hamill


Batman: The Animated Series (1992)

Glumac: Mark Hamill (glas)
Ukupno pojavljivanja: 7
Pojavljivanja: Batman: The Animated Series (1992. – 1995.), Batman: Mask of the Phantasm (1993.), Superman: The Animated Series (1997.), The New Batman Adventures (1997. – 1999.), Batman Beyond: Return of the Joker (2000.), Justice League (2002. – 2003.), Static Shock (2002.)

Obrazloženje: Za mnoge jedini glas Jokera, Mark Hamill će od svih svojih interpretacija ostati najzapamćeniji upravo po ovom animiranom Jokeru, koji je obilježio početke DC-jevog animiranog univerzuma. Ovaj je Joker bio idealna kombinacija nestašnog klauna i manijakalnog zlikovca, a način na koji su se Timm i Dini uspjeli poigrati s cenzorskim ograničenjima je, i to ne samo kod njega, doista impresivan. Jedna neobično mračna i razigrana animirana interpretacija, Hamillov animirani Joker bez razmišljanja zaslužuje ovako visoko mjesto i neupitno spada među tri najbolje interpretacije Jokera, tim više što Hamilla nikada nismo ni vidjeli, već samo čuli.


2. The Dark Knight – Heath Ledger


Heath Ledger in The Dark Knight (2008)

Glumac: Heath Ledger
Ukupno pojavljivanja: 1
Pojavljivanja: The Dark Knight (2008.)

Obrazloženje: Iako je njegov casting izazvao salvu bijesa “velikih fanova”, ispostavilo se da je Heath Ledger u ulogu Jokera uložio sve. Doslovno. Njegovu tragičnu priču svi znamo, a Joker što ga je on interpretirao pokazao se kao maestralno odigran lik koji je ušutkao sve kritičare. Njegov kaotični izgled, kombiniran s ideologijom anarhizma koju je zastupao, donio je Ledgeru status jednog od najboljih filmskih zlikovaca ikada i donedavno status najboljeg Jokera na filmu. Međutim, dok je prvi na ovoj listi možda imao onaj esencijalni element biografske dubine koji je ovom Jokeru nedostajao (jer, tako je Nolan zamislio njegovu priču), Ledger i dalje ravnopravan u svojoj posvećenosti, kvaliteti i umijeću.


Honourable Mention


Iako je u filmu prisutna samo na par trenutaka, stripovska priča Marthe Wayne iz slavnog Flashpointa zaslužuje jedan autorski “počasni spomen”, jer se radi o jednoj od najtužnijih i najintrigantnijih alternativnih priča u povijesti stripa. U svijetu u kojem Joe Chill ubije Brucea, a ne njegove roditelje, Thomas Wayne postaje Batman, dok ulogu Jokera preuzima njegova supruga, Martha Wayne. Film Justice League: The Flashpoint Paradox (2013.) vam neće ponuditi dubinski uvid u ovaj tragični sukob Thomasa i Marthe Wayne, ali je ponudio dovoljno kratak prikaz da je zaslužio jedan intimni spomen i preporuku za one koji vole stripove, da se uhvate ove priče.


1. Joker – Joaquin Phoenix


Glumac: Joaquin Phoenix
Ukupno pojavljivanja: 1
Pojavljivanja: Joker (2019.)

Obrazloženje: O umjetničkoj vrijednosti i kvaliteti interpretacije ovog lika u Phillipsovom filmu već sam govorio u opsežnoj kritici, tako da ću se ovdje nastojati što manje ponavljati. Phoenix je uradio apsolutno sve što je trebao, a Phillips mu je sa pričom i režijom omogućio da pokaže svu raskoš svog talenta, ali i da probije interpretativne granice ovoga lika. Ovaj Joker nam je po prvi puta donio ono što Joker, prema Mooreovom legendarnom stripu, jest – čovjek koji je imao “samo jedan loš dan”. Phoenix je probio sve svoje granice i odradio ulogu karijere, za koju zaslužuje sve moguće nagrade, a ova njegova uloga – zbog njegove posvećenosti, zbog njezine kompleksnosti, zbog njezina utjecaja, zbog njezine jezivosti, realističnosti te istovremene originalnosti i usklađenosti sa stripovima – bez ikakve dileme prvo mjesto kao najbolja ikada.

Similar Posts