Najbolje serije o biznisu: top 10 serija

Najbolje serije o biznisu: top 10 serija

Tražite inspiraciju i zanimaju vas najbolje serije o biznisu? Na pravom ste mjestu. Od prikazivanja žestokih korporativnih bitaka do istraživanja suptilnosti svakodnevnih uredskih interakcija, serije o biznisu nude ne samo zabavu, već i uvid u kompleksni svijet korporativnih strategija, ljudskih ambicija i etičkih dilema. 

U ovom članku, istražujemo najbolje serije koje su zaronile u srž poslovnog svijeta, pružajući gledateljima ne samo dramu i uzbuđenje, već i dragocjene lekcije o upravljanju, liderstvu i ekonomskim principima. 

najbolje serije o biznisu
FOTO: UNSPLASH

Od klasičnih serija poput „Momci s Madisona“ do modernih hitova kao što je „Naslijeđe“, ove serije su postavile novi standard u prikazivanju poslovne realnosti i njene dinamike. Koja je vama najbolja serija o biznisu, odlučite sami.

Najbolje serije o biznisu – top 10

Ove serije su više od običnih priča o uspjehu i padu; one su odraz ambicija, strategija, ljudskih odnosa i složenosti modernog poslovnog svijeta. Svaka od njih donosi jedinstvenu perspektivu i priču koja će vas motivirati, educirati i, što je najvažnije, zabaviti. 

Pridružite nam se u otkrivanju ovih fascinantnih serija koje su više od pukog prikaza poslovnog svijeta – one su odraz naših vlastitih karijernih aspiracija i snova.

1. Nasljeđe (Succession)

U eri televizijske renesanse, “Nasljeđe”, televizijska serija kreirana od strane Jesse Armstronga i premijerno prikazana na HBO-u 2018., zauzima posebno mjesto i pripada u najbolje serije o biznisu ikada snimljene.

Ova serija nije samo dramatična priča o korporativnoj moći i obiteljskim spletkama; ona je introspektivno putovanje kroz složenosti ljudskih ambicija, etike i obiteljskih odnosa, smješteno u visoku sferu globalnog medijskog konglomerata.

Središnja priča serije vrti se oko obitelji Roy, koja upravlja globalnim medijskim i zabavnim konglomeratom Waystar RoyCo. Serija detaljno prati obiteljske članove, posebno se fokusirajući na borbu za moć koja izbija kada se zdravlje patrijarha obitelji, Logana Roya (Brian Cox), pogorša. 

Kroz ovo narativno središte, serija istražuje teme korporativne politike, obiteljske lojalnosti i rivaliteta, izdaje i moralne ambivalencije, pružajući gledateljima realan uvid u dinamiku poslovnog svijeta.

U srcu “Succession” su njeni kompleksni likovi. Kendall Roy (Jeremy Strong), ambiciozni i problematični stariji sin; Roman Roy (Kieran Culkin), najmlađi sin s neozbiljnim stavom; Shiv Roy (Sarah Snook), jedina kći i politički strateg; i Connor Roy (Alan Ruck), najstariji polubrat. Svaki od ovih likova donosi vlastitu dubinu i složenost, stvarajući mozaik ljudskih iskustava i emocija.

“Nasljeđe” je primjer televizijske izvrsnosti, kako u pisanju tako i u produkciji. Njen scenarij je oštar, inteligentan i često satiričan, a režija i kinematografija dodaju dodatni sloj intenziteta. Ova kombinacija stvara seriju koja je vizualno privlačna i emocionalno angažirajuća. Najbolja serija o biznisu je primila brojne pohvale od kritičara i publike, uključujući osvajanje više Emmy nagrada. Posebno se ističu izvedbe Briana Coxa i Jeremyja Stronga, čija su glumačka ostvarenja hvaljena za njihovu snagu i uvjerljivost.

Kroz svoju sofisticiranu naraciju, izvanrednu glumu i duboki uvid u korporativni svijet, ova serija stoji kao jedna od najboljih serija o biznisu u suvremenoj televiziji. Serija nije samo prikaz poslovnog svijeta; ona je odraz ljudskih težnji i moralnih dilema koje oblikuju našu realnost. 

2. Momci s Madisona (Mad Men)

Među najbolje serije o biznisu svakako pripada i “Momci s Madisona”, televizijska serija koju je kreirao Matthew Weiner i premijerno prikazana na AMC-u 2007. godine, smatra se jednom od najboljih serija o biznisu u modernoj televizijskoj eri. 

Ova serija o poslovnom svijetu, smještena u New Yorku 1960-ih, u zlatno doba američke reklamne industrije, ne samo da pruža fascinantnu sliku poslovnog svijeta tog vremena, već i duboko istražuje složene ljudske priče unutar tog sjajnog, ali često i nemilosrdnog svijeta.

Serija prati živote i karijere zaposlenika fiktivne reklamne agencije Sterling Cooper (kasnije Sterling Cooper Draper Pryce), s posebnim fokusom na Dona Drapera (Jon Hamm), talentiranog i karizmatičnog kreativnog direktora. Serija detaljno istražuje kako profesionalni tako i osobni životi likova, uranjajući u njihove borbe, ambicije, uspone i padove, dok istovremeno oslikava promjene u američkom društvu i poslovnom svijetu 1960-ih.

Osim Jona Hamma u ulozi Dona Drapera, serija ima impresivan ansambl glumaca, uključujući Elisabeth Moss kao Peggy Olson, mladu tajnicu koja se uzdiže do pozicije copywriterice, i Christina Hendricks kao Joan Holloway, karizmatičnu uredsku menadžericu. Svaki lik u seriji donosi svoju jedinstvenu perspektivu i dubinu, stvarajući kompleksnu mrežu međuljudskih odnosa.

“Momci s Madisona” se odlikuje pažljivim rekonstruiranjem vremenskog razdoblja, od setova do kostima, čime postaje vizualni i estetski užitak. Serija je također poznata po svojoj pažnji prema detaljima u pisanju i karakterizaciji, što dodatno obogaćuje gledateljsko iskustvo.

Serija je naišla na iznimno pozitivan odjek kod kritičara i publike, osvojivši brojne nagrade, uključujući Emmyje i Zlatne globuse. Posebno se ističe po svojim izvedbama, pisanju i autentičnoj rekreaciji 1960-ih uz koje postaje najbolja serija o biznisu.

“Momci s Madisona” nije samo serija o poslu; ona je i duboka studija američkog društva, kulture i psihologije tog vremena. Serija je postala kulturološki fenomen, utječući na modu, oglašavanje i popularnu kulturu, te potičući diskusije o pitanjima kao što su rodna jednakost, identitet i korporativna etika.

3. Milijarde (Billions)

“Milijarde”, američka televizijska serija o poslovnom svijetu, koju su kreirali Brian Koppelman, David Levien i Andrew Ross Sorkin, premijerno prikazana na Showtimeu 2016. godine, zauzima jedinstveno mjesto među najboljim serijama o biznisu. Ova serija, koja također pripada među najbolje serije o biznisu, priča priču o svijetu visokih financija i pravnog nadmetanja, te nudi gledateljima uvid u složene odnose moći, bogatstva i korupcije u srcu Wall Streeta.

Serija prati intrigantni sukob između dvije titanske figure: Chucka Rhoadesa (Paul Giamatti), oštrog i principijelnog državnog tužitelja, i Bobbyja Axelroda (Damian Lewis), ambicioznog i briljantnog hedge fond menadžera. Serija istražuje njihove taktike, manipulacije i igre moći, dok se svaki od njih pokušava nadmudriti i održati na vrhu u nemilosrdnom financijskom svijetu.

Serija se ističe snažnim glumačkim nastupima, s Paulom Giamattijem i Damianom Lewisom u glavnim ulogama. Likovi su složeni i višedimenzionalni, s vlastitim motivima, slabostima i ambicijama. Serija također uključuje širok spektar zanimljivih sporednih likova, koji dodatno obogaćuju narativ.

Poznata je po svom oštrom scenariju, brzom tempu i inteligentnim dijalozima, koji odražavaju brzinu i složenost financijskog svijeta. Kinematografija i režija su usklađeni s ovim dinamičnim pripovijedanjem, čime serija postaje vizualno privlačna i stilski dosljedna.

” Milijarde” je primila pozitivne kritike za svoje pisanje, glumu i realističan prikaz financijskog sektora. Serija je pohvaljena zbog svog uvida u psihologiju moći i bogatstva, kao i zbog sposobnosti da održava napetost i interes kroz sezone.

Po mnogima najbolja serija o biznisu ne samo da zabavlja, već i otvara važna pitanja o etici, moralu i pravdi u svijetu gdje su novac i moć često isprepleteni. Doprinijela je popularnoj kulturi tako što je bacila svjetlo na inače zatvoreni svijet visokih financija, čineći ga pristupačnijim i razumljivim široj publici.

” Milijarde” stoji kao primjer kako serija o poslu može biti i duboko zabavna i istovremeno provokativno relevantna. Svojim složenim likovima, inteligentnim pisanjem i upečatljivim prikazom svijeta visokih financija, serija ne samo da se ističe kao jedna od najboljih serija o biznisu, već i kao važan komentar na suvremene društvene i ekonomske dinamike. 

4. Silicijska dolina (Silicon Valley)

“Silicijska dolina” je američka televizijska serija koju su kreirali Mike Judge, John Altschuler i Dave Krinsky, premijerno prikazana na HBO-u 2014. godine. 

Ova serija, smještena u srcu tehnološkog sektora u Kaliforniji, ističe se ne samo kao jedna od najboljih kad su u pitanju najbolje serije o biznisu, već i kao satiričan komentar na startup kulturu i digitalnu eru. Kroz svoj humorističan pristup, “Silicijska dolina” nudi uvid u izazove i apsurde koji prate razvoj tehnoloških inovacija i poduzetništva.

Serija prati grupu programera i tehničkih stručnjaka koji pokušavaju uspjeti u konkurentnom svijetu Silicijske doline. Fokusirana na Richarda Hendricksa (Thomas Middleditch), mladog programera koji razvija revolucionarni algoritam, serija istražuje njegovu borbu za izgradnju i očuvanje svoje startup tvrtke Pied Piper. 

Kroz smiješne i često apsurdne situacije, serija istražuje teme kao što su korporativna etika, konkurencija, tehnološke inovacije i izazove startup kulture.

Serija je poznata po svojoj dinamičnoj i talentiranoj glumačkoj postavi, uključujući Thomasa Middleditcha kao Richarda Hendricksa, Martina Stara kao Erlicha Bachmana, Kumaila Nanjianija kao Dinesha Chugtaia, Zacha Woodsa kao Jareda Dunna i T.J. Millera kao Erlicha Bachmana. Ovi likovi zajedno čine šarolik i humorističan tim, čije interakcije i razvoj likova dodaju dubinu i zabavu seriji.

Serija se odlikuje se oštrim scenarijem i inteligentnim humorom, koji uspješno balansira između tehničkih detalja i pristupačnosti za širu publiku. Također koristi komediju kako bi istaknula apsurde i paradokse tehnološkog svijeta, često kroz preuveličavanje stvarnih trendova i događaja u Silicijskoj dolini.

Serija je bila kritički hvaljena za svoj humor, pisanje i prikaz startup kulture. Osvojila je brojne nagrade i nominacije, uključujući Emmyje, te je posebno hvaljena za svoj inovativan pristup temi tehnologije i poslovanja čime se svrstala u najbolje serije o biznisu ikad.

5. Shark Tank

“Shark Tank”, američka televizijska emisija koja je premijerno prikazana 2009. godine na ABC-u, zauzima posebno mjesto među televizijskim emisijama kad je u pitanju serija o poslovnom svijetu.

Ova serija, koja predstavlja reality format, u kojem poduzetnici predstavljaju svoje poslovne ideje skupini potencijalnih investitora, poznatih kao “sharkovi”, ne samo da zabavlja, već i pruža uvid u stvarne izazove i trijumfe poduzetništva.

“Shark Tank” se odlikuje jednostavnim, ali učinkovitim formatom: poduzetnici ulaze u “tank” kako bi predstavili svoje poslovne ideje i tražili financijska ulaganja od iskusnih investitora. Emisija pokriva širok spektar ideja, od inovativnih izuma i tehnoloških startupa do jedinstvenih usluga i proizvoda, pružajući gledateljima priliku da vide kako se ideje pretvaraju u potencijalno uspješne poslove.

Srž emisije su “sharkovi” – uspješni poduzetnici i poslovni ljudi kao što su Mark Cuban, Kevin O’Leary, Barbara Corcoran, Daymond John, i Lori Greiner. Njihova interakcija s poduzetnicima, pregovaranje i odluke o ulaganjima čine temelj dinamike emisije. “Sharkovi” svojim iskustvom, savjetima i ponekad oštrim kritikama pružaju realan uvid u to što je potrebno za uspjeh u poslovnom svijetu.

“Shark Tank” nije samo zabavna emisija; ona je i edukativna, pružajući vrijedne lekcije o poslovanju, marketingu, pregovaranju i aspektima poduzetništva. Gledatelji imaju priliku učiti iz interakcija i savjeta “sharkova”, kao i iz uspjeha i neuspjeha poduzetnika koji se pojavljuju u emisiji.

Emisija je imala značajan utjecaj na popularnu kulturu i poslovni svijet, motivirajući mnoge gledatelje da slijede svoje poduzetničke snove. “Shark Tank” je također priznat za promicanje inovacija i poduzetničkog duha, često služeći kao platforma za pokretanje uspješnih poslova.

Kao jedna od najboljih serija o biznisu u stvarnom životu, “Shark Tank” nudi jedinstven i uzbudljiv uvid u svijet poduzetništva. Kroz svoj edukativni i motivacijski pristup, emisija ne samo da inspirira, već i informira, čineći je neizostavnim dijelom televizijskog pejzaža za sve koji traže inspiraciju i uvid u stvarni svijet poslovanja i inovacija.

6. Face (Suits)

“Face” je američka televizijska serija o poslovnom svijetu, koju je kreirao Aaron Korsh, premijerno prikazana 2011. godine na USA Networku. Ova serija, smještena u pravnom svijetu prestižne njujorške odvjetničke tvrtke, kombinira elemente drame, humora i intrigantnih pravnih slučajeva, čineći je jednom od najpopularnijih kad su u pitanju najbolje serije o biznisu i pravu.

Serija prati talentiranog, ali nekonvencionalnog Mikea Rossa (Patrick J. Adams), koji zahvaljujući svom fotografskom pamćenju i pravnom znanju dobiva posao u prestižnoj odvjetničkoj tvrtki, unatoč činjenici da nema pravnu diplomu. On se udružuje s Harveyjem Specterom (Gabriel Macht), jednim od najboljih odvjetnika u gradu, i zajedno rješavaju složene slučajeve, dok istovremeno navigiraju kroz visoke uloge korporativnog prava.

Osim Adamsa i Machta, serija uključuje širok raspon dinamičnih likova kao što su Louis Litt (Rick Hoffman), Rachel Zane (Meghan Markle) i Donna Paulsen (Sarah Rafferty). Svaki lik donosi svoj jedinstveni skup vještina i osobnosti, što doprinosi složenosti i privlačnosti serije.

Serija se ističe svojim brzim i oštrim dijalozima, složenim likovima i zanimljivim pravnim slučajevima. Uspješno balansira između pravnih drama i osobnih odnosa likova, nudeći tako i uvid u pravni svijet i u duboke ljudske priče.

Iako serija nije osvojila brojne nagrade i nije tretirana kao najbolja serija o biznisu, kritički je hvaljena i ima veliku bazu obožavatelja. Posebno se ističu glumačke izvedbe i kemija među glavnim likovima, kao i sposobnost serije da na zanimljiv način predstavi pravni svijet.

Kao jedna od najboljih serija o biznisu i pravu, “Face” nudi uzbudljiv uvid u složenost i dinamiku pravnog svijeta u korporativnom New Yorku. Kroz svoje složene likove, intrigantne slučajeve i oštru pripovijest, serija ne samo da zabavlja, već i provocira razmišljanje, čineći je nezaobilaznim djelom za sve ljubitelje pravne drame i korporativnog života.

7. Industrija (Industry)

“Industrija”, britanska televizijska serija kreirana od strane Mickeyja Downa i Konrada Kaya, premijerno prikazana 2020. godine na HBO-u, predstavlja jedinstven uvid u svijet međunarodnih financija i bankarstva. 

Smještena u Londonu, serija se fokusira na skupinu mladih diplomaca koji se natječu za stalne pozicije u prestižnoj investicijskoj banci. “Industrija” se izdvaja kao jedna od najautentičnijih i najintenzivnijih serija o poslu, nudeći beskompromisan pogled na stvarnosti suvremenog financijskog sektora čime dolazi na listu na kojoj se nalaze najbolje serije o biznisu ikad snimljene.

Serija istražuje izazove i pritiske s kojima se suočavaju mladi zaposlenici u konkurentnom svijetu investicijskog bankarstva. Kroz oči ambicioznih diplomaca, “Industrija” prikazuje kako se njihove osobne i profesionalne ambicije sudaraju s realnostima korporativnog života, uključujući politiku na radnom mjestu, etičke dileme i intenzivan radni ritam.

Ova serija o poslovnom svijetu donosi raznolike i složene likove, svaki s vlastitim motivima i izazovima. Glavni likovi uključuju Harper Stern (Myha’la Herrold), mladu Amerikanku koja se pokušava probiti u svijetu londonskog financijskog sektora, Yasmin Kara-Hanani (Marisa Abela), Robert Spearing (Harry Lawtey) i ostale. Svaki od ovih likova donosi svoj jedinstveni uvid u kompleksnost i pritiske koje nosi financijski sektor.

Ističe se svojim realističnim prikazom i autentičnom atmosferom. “Industry” koristi dinamičan stil pripovijedanja i vizualnu estetiku koja odražava brzinu i kaotičnost financijskog svijeta, stvarajući time napetu i uvjerljivu atmosferu.

Primila je i mnogobrojne pozitivne kritike zbog svojeg hrabrog i realističkog pristupa temi, kao i zbog snažnih izvedbi glumačke postave. Serija je hvaljena za svoju sposobnost da prikaže kompleksnost i moralne dileme unutar financijskog sektora.

Serija “Industrija” nudi jedinstveni uvid u svijet mladih profesionalaca u visokim financijama, temu koja rijetko biva istražena s ovakvom dubinom i realnošću. Njena sposobnost da prikaže stvarne izazove i pritiske u ovom sektoru čini je relevantnom i važnom za suvremene gledatelje, posebno one zainteresirane za financije i korporativni svijet.

8. Pripravnik (The Apprentice)

“Pripravnik”, američka televizijska emisija koja je premijerno prikazana 2004. godine na NBC-u, odlikuje se jedinstvenim formatom koji istražuje svijet poslovanja kroz prizmu natjecateljskog izazova. U ovoj emisiji, skupina natjecatelja sudjeluje u nizu poslovnih zadataka, s ciljem osvajanja poslovne prilike i rada s voditeljem emisije, koji je u originalnoj verziji bio Donald Trump, a kasnije Arnold Schwarzenegger.

Serija postavlja natjecatelje u različite poslovne scenarije, od marketinških kampanja do prodajnih izazova, ocjenjujući njihove vještine upravljanja, timski rad i inovativnost. Svaki tjedan, jedan natjecatelj biva eliminiran, što dodatno povećava tenzije i konkurentnost među sudionicima.

U početnim sezonama, Donald Trump, kao voditelj, imao je ključnu ulogu u ocjenjivanju i donošenju odluka o eliminacijama, dok je u kasnijim sezonama tu ulogu preuzeo Arnold Schwarzenegger. Njihov autoritativni pristup i poslovna reputacija pridonijeli su dinamici i ozbiljnosti emisije.

Iako se “Pripravnik” prvenstveno fokusira na zabavu, emisija također pruža uvid u različite aspekte poslovanja. Kroz zadatke, natjecatelji se suočavaju s realnim poslovnim izazovima, nudeći gledateljima priliku da uče o strategiji, marketingu, timskom radu i donošenju odluka.

Serija je imala značajan utjecaj na popularnu kulturu, popularizirajući fraze poput “You’re fired” (Ti si otpušten). Emisija je također doprinijela popularizaciji koncepta poslovnih reality emisija, postavljajući standarde za ovaj žanr zbog čega pripada u najbolje serije o biznisu.

9. Kuća laži (House of Lies)

“Kuća laži”, američka televizijska serija kreirana od strane Matthewa Carnahana, premijerno prikazana na Showtimeu 2012. godine, nudi jedinstven uvid u svijet korporativnog savjetovanja. 

Ova serija, koja se ističe svojom oštroumnom satirom i kritičkim pogledom na korporativnu Ameriku, fokusira se na grupu menadžerskih konzultanata koji su spremni učiniti gotovo sve da zadovolje svoje klijente i zatvore poslove.

Serija prati Martija Kaana (Don Cheadle) i njegov tim konzultanata u fiktivnoj konzultantskoj tvrtki Galweather & Stearn. Serija istražuje kako se tim koristi manipulacijom, lukavstvom i moralno upitnim taktikama da bi zadovoljili zahtjeve svojih klijenata i osigurali svoju poziciju u hijerarhiji korporativnog svijeta.

Uz Dona Cheadlea u ulozi karizmatičnog i nekonvencionalnog Martija Kaana, serija uključuje Kristen Bell kao Jeannie van der Hooven, Ben Schwartza kao Clydea Oberholta i Josha Lawsona kao Douga Guggenheima. Svaki lik pridonosi jedinstvenom humoru i dinamici serije, istovremeno istražujući osobne i profesionalne dileme.

Serija se odlikuje brzim tempom, pametnim dijalozima i često razbija četvrti zid, neposredno komunicirajući s gledateljem. Ovaj stil pripovijedanja doprinosi humorističnom i kritičkom tonu serije, omogućujući gledateljima da zavire iza kulisa korporativnog savjetovanja.

” Kuća laži ” je hvaljena zbog svoje satirične oštrine, izvrsne glumačke izvedbe, posebice Dona Cheadlea, i sposobnost da na zanimljiv način predstavi složeni svijet menadžmentskog konzaltinga. Serija je osvojila nekoliko nagrada, uključujući Zlatni globus za Cheadlea.

Kao jedna od najboljih serija o biznisu, ” Kuća laži” uspješno kombinira zabavu s kritičkim promišljanjem, pružajući gledateljima ne samo uvid u dinamiku menadžmentskog konzaltinga, već i refleksiju o široj korporativnoj kulturi. 

Sa svojim jedinstvenim pristupom pripovijedanju, zanimljivim likovima i inteligentnim humorom, serija stoji kao značajan i provokativan doprinos televizijskom prikazu suvremenog poslovnog svijeta.

10. The Dropout

“The Dropout”, američka televizijska mini serija koju je kreirala Elizabeth Meriwether, premijerno prikazana na Hulu-u 2022. godine, dramatično istražuje stvarnu priču Elizabeth Holmes i njenog propalog tehnološkog startupa Theranos. 

Serija detaljno prikazuje njenu transformaciju od nadahnute poduzetnice do osobe koja je središte jednog od najvećih skandala u Silicijskoj dolini.

“The Dropout” prati Elizabeth Holmes (Amanda Seyfried) i njen put od studentice na Stanfordu do osnivačice i CEO-a Theranosa, tvrtke koja je obećavala revolucionarnu tehnologiju za testiranje krvi. Serija prikazuje Holmesovu ambiciju, karizmu i determinaciju, ali i postupni pad u kontroverzu, prijevaru i pravne probleme.

Amanda Seyfried u ulozi Elizabeth Holmes je srce serije, donoseći složen i nijansiran prikaz Holmesove ličnosti. Serija također uključuje Naveen Andrewsa kao Sunnyja Balwanija, Holmesovog poslovnog i romantičnog partnera, i mnoge druge, koji pridonose dubini i složenosti priče.

“The Dropout” koristi kombinaciju dramatizacije i narativa temeljenog na stvarnim događajima kako bi stvorila uvjerljivu priču. Serija efektivno kombinira elemente drame, psihološkog trilera i biografske rekonstrukcije, stvarajući slojevitu i kompleksnu naraciju.

biznis ideje
FOTO: UNSPLASH

Serija je primila široko priznanje za svoj scenarij, režiju i posebno za izvedbu Amande Seyfried. “The Dropout” je hvaljen za svoj uvid u psihu glavnog lika i za prikazivanje složenosti i etičkih dilema u svijetu tehnološkog poduzetništva.

“The Dropout” osvjetljava tamniju stranu tehnološkog poduzetništva i kulture Silicijske doline, ukazujući na opasnosti pretjerane ambicije i nedostatka regulacije. Serija služi kao važan podsjetnik na potrebu etičkog poslovanja i integriteta u svijetu brzog tehnološkog razvoja.

Similar Posts