Lord of the Rings je gotovo imao puno mračniji kraj

Lord of the Rings je gotovo imao puno mračniji kraj

The Lord of the Rings: The Return of the King je mogao imati nekoliko završetaka, ali snagu njegove klimaktične sekvence Mount Dooma teško da je išta moglo nadjačati.

Peter Jacksonovo zatvaranje je vidjelo Froda, Sama i Golluma kako napokon dolaze na Mount Doom. Frodo stavlja prsten, Gollum mu odgrize prst i onda njih dvoje imaju posljednje naguravanje koje vodi do toga da oboje padaju s ruba.

Gollum s prstenom pada u lavu, dok se Frodo pridržava za izbočini, a Sam ga spašava. Sauron je jednom zauvijek poražen, a neki divovski orlovi pokupe Froda i Sama iz Mordora.

Međutim, jeste li znali da je Jackson originalno planirao imati mračniji kraj svoje Lord of the Rings trilogije?

Kako Jackson otkriva u Peter Jackson: A Film-maker’s Journey, razmišljao je o tome da napravi Froda toliko opsjednutim prstenom da ovaj ubije Golluma.

“Kada smo originalno snimili scenu, Gollum je odgrizao prst Frodu i Frodo je gurnuo Golluma s ruba u lavu. To je bilo izravno ubojstvo, ali u to vrijeme smo bili uredu s tim jer smo vjerovali kako svi žele da Frodo ubije Golluma,” on se prisjeća.

“Ali, naravno, to je bilo vrlo ne Tolkienski, jer bi to pljunulo u lice svemu za što je on htio da su njegovi heroji.”

Jackson je nastavio rekavši da su, kada su ponovno snimili tu sekvencu, to učinili na dva različita načina.

Jedna se verzija odigrala upravo onako kako se odvija u romanu JRR Tolkiena s plesom Gollum nakon što je odgrizao Frodov prst i slučajno pao u lavu. Ali u “dramatičnom kontekstu” filma, to se činilo “kao veliko razočaranje.”

U odvojenom intervjuu, Jackson je ispričao zašto nisu slijedili knjigu baš s ovom verzijom filma.

“Mislili smo da će se publika – puno ljudi nije čitati knjigu, naravno – osjećati vrlo iznevjerenom i zapravo bi imali loše mišljenje o Frodi jer je samo sjedio tamo i gledao kako je prsten slučajno uništen,” objasnio je.

“Osjećali bi da Frodo u osnovi nije uspio u svojoj potrazi, nego je obična sreća pomogla. Morali smo biti oprezni u filmu da Frodo ne bi izgledao loše zbog toga.”

Tako su se odlučili za konačnu verziju koju smo vidjeli u filmu Froda koji ide prema Gollumu, a Jackson je rekao Elijah Woodu da glumi “dvosmisleno”, tako da ne znamo što bi Frodo učinio da je dobio prsten.

Jackson je dodao: “Dakle, još uvijek smo pokušavali sačuvati ono što je Tolkienu bilo važno – osjećaj da su sažaljenje i sreća [riješili sukob].

“Ništa se od toga ne može oduzeti. Da Gollum nije bio tamo, da je ranije bio ubijen, Frodo bi ga samo zadržao. Još uvijek smo imali prisutnost Golluma kao katalizatora koji je doveo do njegovog uništenja.”

Što mislite o ovom drugom kraju i koja verzija vam se više dopada, originalna iz Lord of the Rings knjiga, ova gdje su planirali da Frodo ubije Golluma ili filmska verzija?

Similar Posts