Kviz općeg znanja KOZa - Svijet filma

Kviz općeg znanja KOZa

Pridružite nam se na kvizu pod nazivom “KOZa: Kvizovi pod vedrim nebom”. Sve informacije o kvizu pročitajte u članku. 

Ime projekta: KOZa: Kvizovi pod vedrim nebom

Vrijeme održavanja: 8. 6. (petak), 9. 6. (subota), 10. 6. (nedjelja), rezervni dan: 11. 6. (ponedjeljak)

Mjesto održavanja: Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb

Kviz općeg znanja KOZa

Kratki opis projekta:

Udruga Novi mediji planira organizirati trodnevnu kvizašku manifestaciju na otvorenom. Ovaj premijerni oblik zabave planiramo održati 8., 9. i 10. lipnja na Trgu dr. Franje Tuđmana (kod Zapadnog kolodvora), a u slučaju kiše program bismo s kišovitog dana prebacili na rezervni termin 11. lipnja.

Posljednjih pet godina Udruga Novi mediji organizira kvizove u Zagrebu („KOZa, kviz općeg znanja“), uz česta gostovanja diljem Hrvatske (Rijeka, Samobor, Karlovac, Varaždin, Virje, Pitomača, Županja). Nakon brojnih gostovanja na festivalima (KotarFEST, Screen on the Green, Filmska runda…), želimo održati kvizove na otvorenom u centru grada. Tijekom tri različite večeri na Trgu dr. Franje Tuđmana održali bismo tri različita kviza: naš standardni kviz općeg znanja, kviz filmsko-televizijske tematike (Film & TV Superkviz!) te naš prvi kviz nogometne tematike – zbog nadolazećeg Svjetskog prvenstva u Rusiji.

8. 6. (petak) – Nogometni kviz: Zagrijavanje za SP
9. 6. (subota) – Film & TV Superkviz!
10. 6. (nedjelja) – KOZa, kviz općeg znanja
11. 6. (ponedjeljak) – rezervni termin u slučaju lošeg vremena

Naše kvizove, koji se jednom tjedno održavaju u Metropolis klubu (Avenija Dubrovnik 10), u prosjeku posjećuje više od 150 kvizašica i kvizaša, a s obzirom na to da se nadamo super vremenu i da će se kvizovi na manifestaciji Kvizovi pod vedrim nebom igrati na lijepom kinoplatnu, uz kvalitetno ozvučenje i u odličnom ambijentu prekrasne lokacije, očekujemo višestruko veći odaziv publike. Očekujemo da bi Kvizovi pod vedrim nebom mogli okupiti više od 900 sudionika tijekom ove tri kvizaške večeri.

Osnovna poruka KOZe, kviza općeg znanja, otpočetka je bila da se znanje isplati, što znači da uvijek imamo spreman nagradni fond da nagradimo ekipe koje pokažu najviše znanja, ali i mnoge ekipe nasumično izvučene na lutriji. Na ovaj način šaljemo poruku da nije samo važno pokazati znanje, već i potruditi se.

Opis problema ovog programa

Dva su osnovna problema koji Udruga Novi mediji želi pomoći riješiti svojim kvizaškokulturnim programima. Prvi je generalna atmosfera u društvu i uvjerenje da znanje nije važno, da se ne isplati ulagati u znanje i obrazovanje te da se nema smisla truditi jer je za uspjeh u današnjem društvu daleko važnija podobnost od sposobnosti. Negativna percepcija znanja, prirodne potrebe za znanjem i eventualne iskoristivosti znanja i obrazovanja demotivirajuće utječu na mlade i obeshrabruju ih u njihovom nastojanju da usavrše svoje obrazovanje i steknu potrebnu širinu znanja koja će im pomoći da kvalitetno funkcioniraju u europskom društvu kakvo Hrvatska želi biti.

Drugi, daleko manje relevantan ali nama ipak dosta interesantan problem je percepcija kvizova (TV kvizovi, pub kvizovi, kvizaške društvene igre) kao elitističke zabave za pripadnike određene geekovske supkulture. Svojim radom i svakim kvizom koji smo dosad organizirali (a bilo ih je daleko više od stotinu) pokušavamo prenijeti poruku da kvizovi ni slučajno nisu oblik zabave namijenjen isključivo genijalcima, neprilagođenim „štreberima“ i studentima
komparativne književnosti i kulturne antropologije: kvizovi mogu biti jednako zabavni širim masama, u kojima pojedinac željan znanja i učenja može kvalitetno provesti večer u edukativno-stimulativnoj atmosferi i pritom se super zabaviti.

Projekt Kvizovi pod vedrim nebom stoga se želi pokrenuti iz sljedećih razloga:

Nakon što godinama pozivamo mlade i starije ljude da nam se pridruže i zaigraju naše kvizove na lokacijama zatvorenog tipa (Metropolis klub, Studio Smijeha, Produkcija kulture Aplauz…), gdje im kvalitetnim programom, širokim nagradnim fondom i pristupačnošću pitanja pokušavamo prenijeti našu osnovnu poruku da je znanje dostupno svima i da se itekako može isplatiti, sada želimo naše kvizove prenijeti u otvoren, javni prostor. Na ovaj
bismo način i u simboličnom smislu naglasili ideju koju smo dosad promovirali u mračnim dvoranama klubova i kafića. Kvizove pod vedrim nebom želimo organizirati baš na Trgu dr. Franje Tuđmana jer je riječ o prekrasnoj, otvorenoj, javnosti dostupnoj lokaciji. Želimo pokazati da veće manifestacije na otvorenom nisu rezervirane samo za koncerte, sportske evente ili bilo kakve druge eskapističke manifestacije: kvizovi, kao oblik provoda slobodnog
vremena za koji vjerujemo da je vrlo vrijedan i u potpunosti ravnopravan svim ostalim vrstama večernjih zanimacija, zaslužuju svoje mjesto na velikoj pozornici, u centru grada, na velikom platnu. Naši su kvizovi izravna proslava znanja – a takva se fešta zaslužuje održati na lokaciji poput Trga dr. Franje Tuđmana.

Opći i specifični ciljevi projekta: 

Kao što smo naglasili, opći ciljevi projekta su promocija znanja, proslava potrebe za znanjem i obrazovanjem, smještanje znanja u centar grada – u javni prostor, kako bi simbolično i praktično skrenuli pozornost na važnu ulogu ovakvog tipa intelektualno stimulativne zabave za kulturno i obrazovno uzdizanje publike.

Specifični ciljevi projekta:

Tijekom tri kvizaške večeri želimo na Trgu dr. Franje Tuđmana na tri različita kviza okupiti više od 900 sudionika, tj. više od 250 kvizaških ekipa (od tri do četiri člana po ekipi). Kvalitetno odrađenim programom i zanimljivim, pažljivo probranim pitanjima želimo ne samo publici ponuditi večernju zabavu, već i podići svijest o društvenoj i pojedinačnoj koristi ovakvog oblika programa.

Opis aktivnosti:

Zainteresirana publika na Trgu dr. Franje Tuđmana počet će se okupljati već oko 19 sati. Na lokaciji će biti dostupna osvježenja (dopuštamo Metropolis klubu da postavi šank i prodaje pića te kokice), ekipe će odabrati svoje željeno mjesto na travnjaku i pripremiti se za igranje kviza. Organizacijske ekipe donijet će im olovke i papire za ispunjavanje kviza.

Kviz će svake večeri početi u 20:15 sati i trajat će do 22:45. Tijekom kviza bit će dvije pauze od petnaestak minuta potrebne organizacijskom timu da pregleda predane papire i sastavi rang listu svih natjecateljskih ekipa. Vrijeme u pauzama bit će iskorišteno i za dodatni sadržaj programa, poput velike lutrije na kojoj će se dijeliti sitnice koje su nam omogućili sponzori, ili dodatne kvizaške igre za sve zainteresirane.

Na samom kraju kviza pročitat će se konačna rang lista i dvije najbolje ekipe ići će u napeto finale koje će odlučiti konačnog pobjednika večeri.

Link na događaj 

Similar Posts