45 Najboljih distopijskih filmova svih vremena

45 Najboljih distopijskih filmova svih vremena

Distopijski filmovi su postali vrlo gledani podžanrovi u svijetu, vjerojatno zbog našeg straha o nepoznatoj budućnosti. Kako se opresivni režimi širom svijeta okreću tehnologiji za kontrolu svoje populacije, dobivamo uvid u zastrašujuće mogućnosti mjesta na koje se možemo uputiti. Prirodno je da istražujemo te scenarije u filmovima, što smo počeli raditi najmanje od 1932. godine, kada je Fritz Lang oživio Metropolis.

Ne treba ih zamijeniti s post-apokaliptičnim filmovima (iako će se neki zasigurno preklapati), distopijski filmovi bave se izrazito ljudskom prijetnjom od onih pod čijom su kontrolom. Distopijska društva obilježena su masovnom patnjom i velikom nepravdom i ne moramo uvijek tražiti fikciju da bismo vidjeli primjere. Ovdje smo se usredotočili na filmove koji se bave problemima sa zemlje, eliminirajući filmove gdje prijetnja dolazi s drugog planeta. Također smo uklonili postapokaliptične filmove u kojima društvo nije obnovljeno na mjesto funkcionirajuće vlade. To je i dalje ostavilo veliki broj filmova za razmatranje, od znanstvenih fantastičnih pogleda u daleku budućnost do opreznih priča o mnogo prepoznatljivijem svijetu u našoj sadašnjosti ili čak prošlosti. To možda nije eskapizam, ali kako sve veći broj distopijskih filmova, romana i TV serija dokazuje, ostajemo zaokupljeni pričama o društvima koja su otišla po zlu i borbi pojedinaca za prevladavanje.

U nastavku pogledajte 45najboljih distopijskih filmova svih vremena:

The Running Man (1987)

45 Najboljih distopijskih filmova svih vremena

Žanr: Akcija, sci-fi, triler

Redatelj: Paul Michael Glaser

Glumci: Arnold Schwarzenegger, Maria Conchita Alonso, Yaphet Kotto

Radnja ukratko: Pogrešno osuđen čovjek mora se boriti kako bi preživio javno pogubljenje napravljeno u obliku televizijskog šoua.

Snowpiercer (2013)

45 Najboljih distopijskih filmova svih vremena

Žanr: Akcija, drama, sci-fi

Redatelj: Joon-ho Bong

Glumci: Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton

Radnja ukratko: Budućnost. Eksperiment koji je trebao zaustaviti globalno zatopljenje prouzročio je novo ledeno doba, uništivši gotovo cijeli života na Zemlji. Jedini preživjeli nalaze se na vlaku „Snowpiercer”, kojim putuju planetom. Vlak pokreće mašina na principu perpetuum mobile. Tijekom vremena u vlaku se među preživjelima razvija klasni sustav.

Equilibrium (2002)

Equilibrium (2002)

Žanr: Akcija, drama, sci-fi

Redatelj: Kurt Wimmer

Glumci: Christian Bale, Sean Bean, Emily Watson

Radnja ukratko: U opresivnoj budućnosti u kojoj su svi oblici osjećaja ilegalni, čovjek koji je zadužen za provođenje zakona uzdiže se kako bi srušio sustav i državu.

Moon (2009)

Moon (2009)

Žanr: Drama, misterija, sci-fi

Redatelj: Duncan Jones

Glumci: Sam Rockwell, Kevin Spacey, Dominique McElligott

Radnja ukratko: Sam Bell ima još dva tjedna do kraja trogodišnjeg ugovora kojeg je potpisao s tvrtkom Lunar Industries. Tijekom te tri godine, Samov posao bio je skupljanje i slanje Heliuma-3 na Zemlju. Budući da nema direktnu komunikaciju sa Zemljom, osim poruka njegove vlastite žene koje s vremena na vrijeme stignu, Samov jedini prijatelj je GERTY, inteligentni kompjuter čija je funkcija brinuti se za njegove dnevne potrebe. Uz gotovo nikakav ljudski kontakt, Sam počinje vjerovati da je tri godine izolacije od ostatka civilizacije previše i uvjeren je da je počeo halucinirati. Sve što želi je vratiti se na Zemlju kako bi uživao sa svojom ženom i trogodišnjom kćerkom koja se rodila netom prije njegova odlaska na Mjesec. Međutim, dva tjedna prije isteka ugovora, Sam doživi nesreću kod jednog od strojeva koji skupljaju Helium-3, a nakon što se probudi otkriva zastrašujuću tajnu koja ga natjera da preispita svoj razum, vlastiti identitet, kompaniju u kojoj radi pa čak i kompjuter GERTY.

Escape From New York (1981)

Escape from New York - remake će biti puno drugačiji od originala

Žanr: Akcija, sci-fi

Redatelj: John Carpenter

Glumci: Kurt Russell, Lee Van Cleef, Ernest Borgnine

Radnja ukratko: Godine 1997, kada se američki predsjednik srušio u Manhattan, sada zatvor najveće sigurnosti, osuđeni pljačkaš banke je poslao kako bi ga spasio.

Dark City (1998)

Dark City

Žanr: Misterija, sci-fi, triler

Redatelj: Alex Proyas

Glumci: Rufus Sewell, Kiefer Sutherland, Jennifer Connelly

Radnja ukratko: Muškarac se bori s memorijama prošlosti, uključujući ženu koje se ne sjeća, u svijetu iz noćnih mora bez sunca.

A.I. Artificial Intelligence (2001)

A.I. Artificial Intelligence (2001)

Žanr: Avantura, drama, sci-fi

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O’Connor

Radnja ukratko: Vrlo napredan prototip robotskog djeteta zvan David programiran je da pokaže bezuvjetnu ljubav. Kad ga njegova ljudska obitelj napusti, David krene u opasnu potragu da postane pravi dječak kako bi opet stekao ljubav svoje ljudske majke.

Ghost in the Shell (1995)

Ghost in the Shell (1995)

Žanr: Animacija, akcija, krimi

Redatelj: Mamoru Oshii

Glasovi: Atsuko Tanaka, Iemasa Kayumi, Akio Ôtsuka

Radnja ukratko: Hvaljeni anime o ženskom kiborg-policajcu, njenom ljudskom partneru i njihovom lovu na tajanstvenog hakera znanog samo kao “Pupper Master”. Nastao prema istoimenom stripu.

District 9 (2009)

District 9 (2009)

Žanr: Akcija, sci-fi, triler

Redatelj: Neill Blomkamp

Glumci: Sharlto Copley, David James, Jason Cope

Radnja ukratko: Prije trideset godina izvanzemaljci su uspostavili kontakt sa Zemljom. Ljudska je rasa očekivala bespoštedni napad ili enormni tehnološki napredak. Ništa se od toga nije dogodilo. Ustvari, izvanzemaljci su bili izbjeglice, posljednji preživjeli sa svoje planete. Bića su smještena u District 9 Južne Afrike jer se zemlje svijeta nisu mogle dogovoriti što će s njima.

The Truman Show (1998)

The Truman Show

Žanr: Komedija, drama, sci-fi

Redatelj: Peter Weir

Glumci: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney

Radnja ukratko: Prodavatelj osiguranja saznaje da je njegov cijeli život zapravo televizijski šou.

Dredd (2012)

Dredd (2012)

Žanr: Akcija, krimi, sci-fi

Redatelj: Pete Travis

Glumci: Karl Urban, Olivia Thirlby, Lena Headey

Radnja ukratko: Priča je to o futurističkom Prljavom Harryju koji nasilno donosi pravdu na jednako nasilne ulice New York Cityja.

Similar Posts