15 filmova s najmračnijim krajem

15 filmova s najmračnijim krajem

Ako ste mislili da je kraj ‘La La Land’ filma težak, onda bolje preskočite ove mračnije od mračnijih filmskih krajeva koji će vas ostaviti u suzama – ili tražeći zrak od tog šokantnog udarca. Napišite nam koji su vama filmovi s najmračnijim krajem i koji su vas najviše pogodili.

Chinatown (1974)

Chinatown (1974)

Žanr: Drama, misterija, triler

Redatelj: Roman Polanski

Glumci: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston

Radnja ukratko: Krajem tridesetih godina u Los Angelesu, privatnoga detektiva Jakea Gittesa (J. Nicholson) unajmi gospođa Mulway (F. Dunaway) da otkrije viđa li se njezin suprug, inače lokalni bogataš i biznismen, s drugom ženom. Iznenada, pojavi se i druga žena koja se također predstavi kao navodna gospođa Mulway, prijeteći mu ako ne ostavi slučaj. Usprkos prijetnji, Gittes nastavi raditi na slučaju, polako otkrivajući složenu igru vezanu uz licence oko gradske vode, korupciju i preprodaju zemljišta, u što je upleteno barem jedno ubojstvo. Naime, on uskoro otkrije da je suprug gospođe Mulway mučki, pod nerazjašnjenim okolnostima, ubijen. Također, i njega samoga počne goniti grupa ljudi, želeći ga ukloniti.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

Žanr: Drama

Redatelj: Milos Forman

Glumci: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Will Sampson

Radnja ukratko: Kada slobodoumni sitni prevarant Randle P. McMurphy (Jack Nicholson) dolazi u državnu umobolnicu njegov zarazan smisao za nerede suočava se sa zatupljujućom dnevnom rutinom. Na kocki je sudbina svakog pacijenta.

The Deer Hunter (1978)

The Deer Hunter (1978)

Žanr: Drama, ratni

Redatelj: Michael Cimino

Glumci: Robert De Niro, Christopher Walken, John Cazale, Meryl Streep

Radnja ukratko: Vrti se oko trojice rusko-američkih radnika u čeličani te njihovom vojnom roku kojeg služe tijekom Vijetnamskog rata.

Taxi Driver (1976)

Taxi Driver (1976)

Žanr: Krimi, drama

Redatelj: Martin Scorsese

Glumci: Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd

Radnja ukratko: Opisuje poteškoće osamljenog njujorškog taksista Travisa Bicklea koji očajnički pokušava promijeniti vlastiti život.

Brazil (1985)

Brazil (1985)

Žanr: Drama, sci-fi

Redatelj: Terry Gilliam

Glumci: Jonathan Pryce, Kim Greist, Robert De Niro

Radnja ukratko: Birokrati, u retro-budućem svijetu, nastoji ispraviti administrativnu pogrešku i postaje neprijatelj države.

Requiem for a Dream (2000)

Requiem for a Dream (2000)

Žanr: Drama

Redatelj: Darren Aronofsky

Glumci: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly

Radnja ukratko: Harry (Jared Leto) i Marion (Jennifer Connely) dvoje su ljubavnika koji pokušavaju ostvariti svoju verziju američkog sna: pronaći neki posao, skrasiti se i provesti ostatak života zajedno u ljubavi. Problem je u tome što su oboje ovisnici o heroinu i što potreba za drogom koja upravlja njihovim životima stalno prijeti uništenjem njihovih snova.

The Descent (2005)

15 filmova s najmračnijim krajem

Žanr: Avantura, horor, triler

Redatelj: Neil Marshall

Glumci: Shauna Macdonald, Natalie Mendoza, Alex Reid

Radnja ukratko: Istraživanje špilje kreće u krivom smjeru, kada istraživači postaju zarobljeni i konačno progonjeni od čudne vrste predatora.

Incendies (2010)

Incendies (2010)

Žanr: Drama, misterija, ratni

Redatelj: Denis Villeneuve

Glumci: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette

Radnja ukratko: Blizanci putuju na Bliski Istok kako bi otkrili svoju obiteljsku povijest i ispunili zadnju želju svoje majke.

Oldboy (2003)

Oldboy (2003)

Žanr: Misterija, triler

Redatelj: Chan-wook Park

Glumci: Min-sik Choi, Ji-tae Yu, Hye-jeong Kang

Radnja ukratko: Nakon što je otet i zarobljen na 15 godina, Oh Dae-Su je pušten, samo kako bi saznao da mora pronaći svog zarobljivača u pet dana.

Planet of the Apes (1968)

Planet of the Apes (1968)

Žanr: Avantura, sci-fi

Redatelj: Franklin J. Schaffner

Glumci: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter

Radnja ukratko: Vrti se oko posade astronauta koji se svojom svemirskom letjelicom ruše na čudni planet u dalekoj budućnosti. Premda se iz početka čini da planet nije nastanjen, preživjela posada uskoro otkriva društvo u kojem su majmuni evoluirali do razine ljudske inteligencije i govora. Majmuni su postali dominantna vrsta na planeti, a ljudi su nijemi i nose odjeću nalik životinjskoj koži.

Rosemary’s Baby (1968)

Rosemary's Baby (1968)

Žanr: Drama, horor

Redatelj: Roman Polanski

Glumci: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon

Radnja ukratko: Mladi par seli se u stan koji okružuju neobični susjedi i događaji. Kada žena misteriozno zatrudni, paranoja oko sigurnosti njezinog nerođenog djeteta počinje obuzimati njezin život.

The Mist (2007)

15 filmova s najmračnijim krajem

Žanr: Horor, sci-fi

Redatelj: Frank Darabont

Glumci: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden

Radnja ukratko: Misteriozna oluja oslobađa neku vrstu krvožednih bića u malom gradiću, gdje se mala grupa građana smjesti u supermarketu i bori za svoje živote.

Se7en (1995)

Se7en (1995) - Svijet filma

Žanr: Krimi, drama, misterija

Redatelj: David Fincher

Glumci: Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey

Radnja ukratko: Priča prati dvojicu detektiva, jednog koji se sprema u mirovinu (Morgan Freeman) i jednog od njegovih zamjena (Brad Pitt), koji zajednički istražuju seriju ritualnih ubojstava inspiriranih sa Sedam smrtnih grijeha.

Sympathy for Mr. Vengeance (2002)

Sympathy for Mr. Vengeance (2002)

Žanr: Akcija, drama, triler

Redatelj: Chan-wook Park

Glumci: Kang-ho Song, Ha-kyun Shin, Doona Bae

Radnja ukratko: Nedavno otpušteni tvornički radnik oteo je kćer svog prijatelja bivšeg šefa, nadajući se da će novac otkupnine iskoristiti za plaćanje transplantacije bubrega njegove sestre.

Melancholia (2011)

Melancholia

Žanr: Drama, sci-fi

Redatelj: Lars von Trier

Glumci: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Alexander Skarsgård

Radnja ukratko: Dvije sestre otkrivaju svoju već zategnutu vezu izazvanom kada tajanstvena nova planeta prijeti da će se sudariti sa Zemljom.

Similar Posts