20 Najboljih Filmova Magije i Mačeva 80'tih

20 Najboljih Filmova Magije i Mačeva 80’tih

Nakon uspjeha Conana Barbara iz 1982. godine, filmaši širom svijeta iznenada su vidjeli priliku pokušati kopirati – napraviti svoje verzije tog filma i zaraditi nešto novca.

Lako je bilo Talijanima, koji su bili ludi za Herculesovim filmovima 1950-ih i 60-ih. Ovi filmovi imaju tri stvari koje ljubitelji fantazije obožavaju: komade, zvijeri i krv.

Međutim, bilo je nekoliko vrhunskih filmova magije i mačeva i prije Conana, a mi vam donosimo 20 nama najboljih filmova magije i mačeva 80’tih.

20. Red Sonja (1985)

20 Najboljih Filmova Magije i Mačeva 80'tih

Nakon što je ubijena njezina obitelj, mlada žena po imenu Crvena Sonja postaje gospodar mača i osvećuje se zloj kraljici odgovornoj za kaos koji ju je zadesio.

Također, čini se da je kraljica ukrala moćnu, pažljivo čuvanu, užarenu kuglu neposredno prije nego što je trebala biti uništena, onu koja ima vlastite moći, što vlasniku omogućava kontrolu elementarnih sila i stvaranje oluja i potresa, ako oni tako žele.

Kalidor, jedan od pojedinaca koji nadgledaju uništavanje kugle, udružuje snage s Crvenom Sonjom, iako se njihovi putovi razlikuju, u konačnici vode do istog mjesta. Uskoro im se pridružuje drski, mladi princ po imenu Tarn i njegov stražar/sluga Falkon, čije je kraljevstvo Gerden bez ceremonije izbrisala kao test za svoje novootkrivene moći.

19. Masters of the Universe (1987)

Ovaj pokušaj sada nestale Cannon Group da He-Mana dovede na veliko platno bio je toliko loš da je postao gotovo kultan. Htio je ponetirati na uspjehu Ratova zvijezda, ali je s tim zakasnio, duguje ogroman dug Georgeu Lucasu – od dizajna Skeletorovih vojnika do njegove Vader nalik tematske melodije.

Ipak, hvala Grayskullu na zlikovcima. Frank Langella delirično je vraški kao Skeletor, dok ga Meg Foster u stopu prati kao kao Evil-Lyn. U međuvremenu, Dolph Lundgren izgleda dobro u koži, a Courteney Cox vježba vrištati za Scream, objavljen manje od deset godina kasnije. Surovo je i smiješno, ali bome ga volimo.

18. The Sword and the Sorcerer (1982)

20 Najboljih Filmova Magije i Mačeva 80'tih

Ovaj film Alberta Pyuna bio je među prvima koji se pojavio nakon Conanovog uspjeha. Ovdje je skitnica Talon svojim mačem s tri oštrice u borbi s RIchard Lynchom – potražite ga u puno ovih filmova – kako bi izborio noć s princezom Alanom.

17. Krull (1983)

20 Najboljih Filmova Magije i Mačeva 80'tih

Pogrešan na sve prave načine, Krull je žanrovski zbrkani film koji treba pogledati da bi se u njega zaljubilo. Pomislite na „Vitezove protiv vanzemaljaca“.

O princu i družini pratilaca koji su krenuli spašavati prinčevu nevjestu iz tvrđave vanzemaljskih osvajača koji su stigli na njihov rodni planet, Krull ima sve, a zatim i još malo – konje, mačeve, sjekire, vanzemaljce, lasere, jednokoog kiklopa i čudno oružje koje izgleda poput križanja morske zvijezde i zvijezde za bacanje Ninji.

Ovaj je film čista maštarija iz 1980-ih i bio je skroman hit kad je objavljen u ljeto 1983. Publika ga je mogla vidjeti u dvostrukom izdanju zajedno sa Supermanom 3.

U glavnoj ulozi glumačka postava potpunih nepoznanica, osim Liama ​​Neesona u sporednoj ulozi Krull je započeo vlastiti život među ljubiteljima fantazije iz 1980-ih. Doista epski komad pop kulture.

16. The Beastmaster (1982)

20 Najboljih Filmova Magije i Mačeva 80'tih

Ako ste imali satelitsku u 80-ima i 90-ima, nema šanse da ste propustili ovu seriju filmova. Izvorno ga je kreirao Don Coscarelli, ova serija govori o avanturama Dara, barbara koji može razgovarati sa životinjama. Postoje dva nastavka – Beastmaster 2: Through the Portal of Time i Beastmaster III: The Eye of Braxus, kao i 66 epizoda povezane TV serije.

15. Conan the Destroyer (1984)

20 Najboljih Filmova Magije i Mačeva 80'tih

Kultni nastavak jednog od najboljih filmova magije i mačeva svih vremena. Nažalost nije bio ni blizu originalu, što ćete i vidjeti po našem poredku, ali i dalje vrhunski film sa sada već kultnim likovima.

Conana regrutira zla kraljica Taramis da sigurno otprati tinejdžericu i njenog moćnog tjelohranitelja do dalekog zamka kako bi dohvatio čarobni rog Dagona. Conanu nepoznata, kraljica planira žrtvovati princezu kad se vrati i naslijedi svoje kraljevstvo nakon što tjelohranitelj ubije Conana.

Kraljičini planovi ne uzimaju u obzir Conanovu snagu i lukavost te sposobnosti njegovih pomoćnika: ekscentričnog čarobnjaka Akira, divlje žene Zule i nesposobnog Malaka.

Junak i njegovi saveznici moraju zajedno pobijediti i smrtnike i natprirodne neprijatelje u ovom putovanju u zemlju mačeva i magije.

14. Legend (1985)

20 Najboljih Filmova Magije i Mačeva 80'tih

Oko Ridleyja Scotta za zapanjujuće vizualne slike pojačava ovu epsku bajku u kojoj glumi mladi Tom Cruise kao Jack, stanovnika šume koji, zajedno s princezom Lili (Mia Sara), pokušava spasiti dva jednoroga od Gospodara tame (Tim Curry).

Disneyjeve bajke očito su nadahnule Scottovu viziju izgleda Legende, ali on postaje još mračniji kad je u pitanju Darkness, uistinu zastrašujući neprijatelj koji ni u filmu Lord of the Rings ne bi izgledao neumjesno. Sjajan set rogova, također…

13. Return to Oz (1985)

20 Najboljih Filmova Magije i Mačeva 80'tih

Ako ste mislili da je Čarobnjak iz Oza bio zastrašujući, vjerojatno niste toliko često gledali toliko zakašnjeli nastavak. Nastavljajući se s Dorothy (koju glumi mlada Fairuza Balk), radnja je vidi kako se vraća u Oz, koji je kralj Nome cijelog uništio. Na Dorothy je i njezine prijatelje da sve vrate u pravo stanje.

To je kao postapokaliptisa odigrana na platnu iz bajke s nekim ozbiljno uznemirujućim slikama – a da ne spominjemo zastrašujuće Wheelerse.

12. Clash of the Titans (1981)

Clash of the Titans (1981)

Zaboravite 3D remake, u ovom Clashu iz 80-ih grčki bogovi manipulirali sudbinama običnih ljudi. A jesmo li spomenuli kako Laurence Olivier glumi Zeusa? Jer tko bi još mogao to izvesti? (Oprosti, Liam Neesone.)

Cool faktor je van okvira ljestvice zahvaljujući čudovištima zaustavljanja pokreta Raya Harryhausena (još uvijek realističniji od većine suvremenih CGI – Sharknado, recimo). Posebno je Medusa potresno zastrašujuća i ključna za jednu od najboljih filmskih postavki. Kome trebaju remakei, ha?

11. Dragonslayer (1981)

Dragonslayer (1981)

Peter MacNicol možda se neće pojaviti na mnogim “cool” popisima, ali definitivno odgovara u Disney / Paramountovoj bajci s mačevima i magijom na platnu, u kojoj se nalazi jedan od najzgodnijih filmskih zmajeva ikad.

MacNicol glumi mladog šegrta Galena, koji prolazi kroz obred koji završava time što se suočava s jezivom grdosijom i pojavljuje se kao naslovni ubojica. Vatrene pećinske scene iznenađujuće su zastrašujuće, a redatelj Matthew Robbins prožima svoju fantaziju sjenama mraka. I dalje još uvijek radi, nedavno potpisujući scenarij za Crimson Peak Guillerma del Tora.

10. Time Bandits (1981)

Time Bandits (1981)

Terry Gilliam, Michael Palin, John Cleese. Kratki pogled na zasluge za Time Bandits i bit će vam oprošteno ako pretpostavite da je to još jedan veseli izlet za one Monty Pythone. Bili biste napola u pravu. Više je fantazija od Brazila, to je šaljivi, nepredvidivi, nasmijani komadić radosti za 11-godišnjeg dječaka koji nailazi na ekipu interdimenzionalnih lopova.

Drugi dio Gilliamove “‘Trilogy of Imagination” (nakon Brazila, ali prije Avantura baruna Munchausena), Time Bandits pršti od dječjeg veselja.

9. The Dark Crystal (1982)

20 Najboljih Filmova Magije i Mačeva 80'tih

Zlobno uvlačeći neke ozbiljno traumatizirajuće stvari u ‘dječji film’, prvi igrani film Jima Hensona adaptira priču Roalda Dahla prikazujući zastrašujuće stvari bez imalo isprika.

Skeksijevi? Odvratno. Garthimi? Zastrašujući. Čak su i dobre stvari poput Aughre jako uvrnute i nepouzdane. Hensonova ambicija velika je u potpunoj odsutnosti ljudi (zanemarimo nekoliko snimaka Jeninog penjanja), građenje svijeta velikih razmjera i odraslih filozofskih rasprava. Nije ni čudo da još nitko nije bio dovoljno hrabar da napravi nastavak. Osim nažalost ne dovoljno dobre Netflixove serije.

8. Big Trouble in Little China (1986)

Big Trouble in Little China (1986)

John Carpenter predahnuo je od zaplašivanja publike zbog ovog ludila u San Franciscu koji kapitalizira nikad traženijeg Kurta Russella u ulozi Jacka Burtona. Momentalno ikoničan u prsluku i trapericama, Jack je jedan od najfinijih kinematografskih junaka.

S obzirom na to da je iza kamere Carpenter, ne nedostaje ludosti (i čudovišta), a radnja dolazi gusta i brza. A ako Russellova gluma nije bila dovoljan, tu je i odlična, mlada Kim Cattrall. Totalno cool film…

7. Highlander (1986)

Highlander (1986)

Na papiru, Highlander jednostavno ne bi trebao raditi. Riječ je o akcijskoj fantaziji u kojoj glumi Francuz (Christopher Lambert) koji se mačevima sukobljava sa Seanom Conneryjem, koji je zapravo Škot, unatoč tome što se zove Juan Sánchez Villa-Lobos Ramírez.

Ali ta je neobičnost ono što ga čini tako cool. Čudnost je naziv igre u Russell Mulchyjevom Highlanderu, koji je jedinstvena gomila neskladnih elemenata koji se nekako sudaraju na najljepši mogući način. Film je napet, lud i nemoguće ga je ne voljeti. To se nažalost ne može reći za njegove nastavke.

6. Willow (1988)

Willow - nastavak u razvoju - Svijet filma

George Lucas kreirao je ovu hobbitovsku fantaziju koja JRR-u Tolkien duguje više od prolaznog duga, ali redatelj Ron Howard prožime Willow hrpama zabava.

Kuglajući iz jedne akcijske scenografije u drugu, njegov film prepun je nezaboravnih likova, uključujući Val Kilmerovog fantastičnog Madmartigana. (Koji se, u jednom trenutku, napije u zlatnom oklopu) U međuvremenu, kraljica Bavmorda (Jean Marsh) strašan je neprijatelj, čineći Disneyeve zle kraljevske članove da izgledaju poput zlovoljnih transvestita.

5. The NeverEnding Story (1984)

The NeverEnding Story (1984)

Priznaj, već pjevaš melodiju teme, zar ne? Lirska spretnost Davida Bowieja može značiti da Labyrinth pobjeđuje NeverEnding Story na “silnom broju dopadljivih melodija”, ali Limahlova tehno-pop balada NeverEnding Story nemoguće je poraziti.

Kreativnosti ni tu nije kraj, redatelj Wolfgang Petersen puni svoju dječju bajku nekim od najboljih slika 80-ih. Postoje lebdeće raskošne građevine, uzburkani olujni oblaci, ta zastrašujuće močvara koja je bila odgovorna za hrpe slomljenih srca kad je Aretyuov konj u njoj zapeo.

4. Labyrinth (1986)

Labyrinth (1986)

Ovo je zamršena bajka o neovisnosti, odrastanju i snazi ​​pripovijedanja koja je zavijena u toliko glupavih Muppeta da ljudima ponekad ne vide koliko je priča važna. Za dodatnu distrakciju tu je spandex Davida Bowieja i žongliranje kontaktima.

Iako je tragedija što je film propao na kino blagajnama (pritom slomivši Hensonovo srce), česti maskenbali u londonskom kinu Prince Charles pokazuju da je film definitivno postao kultni.

3. The Princess Bride (1987)

The Princess Bride (1987)

Bilo koji film koji započne Columbom koji djeci iz he Wonder Years pripovijeda priču OBVEZAN je klasik, a to je definitivno slučaj sa fantastičnom i oštrom satirom Roba Reinera. Cary Elwes zauvijek će biti poznat pod nazivom The Dread Pirate aka Westley, ali on je ovdje samo jedan od sjajnih igrača, što uključuje Robin Wrighta kao Buttercup i Wallacea Shawna kao sjajno prezirnog Vizzini.

Recimo sada svi zajedno: “Hello. My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die.”

2. Conan the Barbarian (1982)

Conan the Barbarian - TV serija u izradi!!! - Svijet filma

Kako možemo razgovarati o žanru mačeva i magije, a da ne pričamo o Conanu? Na temelju kratkih priča Roberta E. Howarda, Conan Barbarin izbacuje Arnolda Schwarzeneggera iz kože Terminatora u ratnički oklop dok kreće u avanturu koja ga vodi da porazi zlog čarobnjaka.

S dovoljno mačeva, bitaka i oskudno odjevenih žena da zadovolje svakog ljubitelja Game of Thrones, Conan Barbarian idealan je akcijski film za svakog gledatelja koji želi malo fantazije i mačeva plus hrpe mišića, kože i kaosa.

1. Excalibur (1981)

Netflix naručio TV seriju od scenarista 'Dark Knight Returns' Frank Millera! - Svijet filma

Kad biste uzeli veličanstvo i moć kralja Arthura i pretočili ga u epske fantastične elemente Gospodara prstenova, dobili biste Excalibur. John Boormanovo fantastično prepričava Arturijevske sage više se oslanjajući na magiju, akciju i spektakl nego većina romantiziranih verzija poznate legende.

Definitivno postoji određena težina i mistični element Excalibura koji nedostaje većini Arthurovih adaptacija. Ono što nam se prodaje su mačevi i čarobnjački elementi Merlin i Morgana Le Fay, koji dodaju dodatnu količinu čarolije ovom ionako očaravajućem filmu.

Iako obožavamo Conana, s Excaliburom se rijetko ijedan film fantazije može uspoređivati (vjerojatno samo Gospodar Prstenova).

Similar Posts