Platoon - Svijet filma

Platoon

Vod smrti (eng. Platoon) je ratna drama Olivera Stonea iz 1986. s Charliejem Sheenom, Tomom Berengerom i Willemom Dafoeom u glavnim ulogama. Priča se temelji na Stoneovim ratnim iskustvima iz Vijetnamskog rata. Film je osvojio 4 Oscara (uključujući i onog za najbolji film).

Film govori o pješadijskom vodu od 30 vojnika uključujući njihova zapovjednika (poručnik Wolfe). Organizirani su u tri postrojbe koje predvode narednik Elias, narednik O’Neil i narednik Warren.

Produkcija

Vod smrti snimao se na otoku Luzonu na Filipinima između ožujka i svibnja 1986. Produkcija filma je umalo otkazana zbog političkih nemira u toj zemlji.

Redatelj Oliver Stone se pojavljuje u cameo ulozi kao zapovjednik bataljuna u posljednjoj bitci. On biva ubijen nakon što su Vijetkongovci digli u zrak zapovjedni bunker.

Kritike

Kritičari su hvalili, ali i kritizirali Vod smrti zbog prikaza nasilja koje se viđa u ratu i moralne dvosmislenosti koju je stvorila stvarnost gerilskog rata.

Film prikazuje neke američke vojnike kao nasilne i okrutne ubojice. Kako su bijesni gledajući svoje mrtve prijatelje i one koji upadaju u zamke, iskaljuju ga na seljacima koje su našli kako skrivaju oružje, ubijajući ih i mučeći, nakon čega pale njihovo selo. Film je bio zabranjen u Vijetnamu zbog negativnih scena, etničke nekorektnosti i ljubaznog prikaza Vijetnamaca.

Film prikazuje mnogo kontroverznih aspekata rata u Vijetnamu, kao što je zloupotreba droga, na što novake prisiljavaju stariji i iskusniji vojnici, namjerno ubijanje nepopularnih časnika od strane vojnika i ostalo.

Nagrade i nominacije

  • Dobitnik Oscara za najbolji film, najboljeg redatelja, montažu i zvuk.
  • Nominiran za najboljeg sporednog glumca (Tom Berenger i Willem Dafoe), najbolju fotografiju i originalni scenarij.

Similar Posts