Denis Villeneuve želi se vratiti svijetu Blade Runnera

S  Blade Runner 2049, Denis Villeneuve je uspio napraviti kinematografsko čudo – isporučujući dugoočekivani nastavak znanstveno-fantastičnog remek-djela Ridleyja Scotta koji je nekako nadživio ostavštinu originala. Otada je naporno radio na svojoj nadolazećoj adaptaciji Dune – ali to nije spriječilo da mu se neonsko osvijetljena budućnost Blade Runnera probijaju u glavi.

Govoreći za Empireu u izdanju 100 najvećih filmova stoljeća (Blade Runner 2049 na popisu je bio broj 45), Villeneuve se osvrnuo na svoje iskustvo rada na filmu – i nagovijestio da možda s tim svemirom još nije gotov.

“To je tako nadahnjujuće mjesto, svijet Blade Runnera,” kaže on – dodajući da bi ga drugi film mogao zanimati ako s “prva dva” ne bude povezan. “Problem koji ja imam je u riječi “nastavak.” Mislim da kinu trebaju originalne priče. Ali ako me pitate želim li pregledati ovaj svemir na drugačiji način, mogu reći da. Trebao bi to biti samostalni projekt. Nešto odvojeno od oba filma. Detektivska noir priča postavljena u budućnost … probudim se ponekad u noći sanjajući o tome.”

Sanjaju li androidi o električnim ovcama? Da li francusko kanadski filmaši sanjaju o spin-off filmovima u kultnoj znanstveno-fantastičnoj franšizi? Nadam se da će Villeneuveova ideje jednog dana uspjeti doći na ekran, a ne da s vremenom budu izgubljene, poput suza na kiši.

Druge je zanimalo i ovo...