Avengers Endgame scenarist objasnio zašto su prekršili pravila Mjölnira zbog Kapetana Amerike

Avengers Endgame scenarist objasnio zašto su prekršili pravila Mjölnira zbog Kapetana Amerike

Avengers Endgame je već odavno završio svoju kino distribuciju, no fanovima još neka pitanja trešte glavom jer je, prema nekima, Endgame, bez obzira na epsku završnicu Infinity Sage, prekršio neka pravila koje je Marvel postavio u prijašnjim MCU filmovima. A jedan od njih se tiče i Kapetana Amerike i njegovog podizanja slavnog Thorovog oružja, malja zvanog Mjölnir.

Još od filma Avengers: Age of Ultron, fanovi su isčekivali hoće li ikada vidjeti Kapetana kao jednog od onih dostojnih da podigne Mjölnir, budući da je to bio i jedan od Kapetanovih epskih trenutaka i u stripu. Ti fanovi su sa Avengers Endgame konačno došli na svoje, a trenutak kada je Chris Evans kao Kapetan Amerika podigao legendarno oružje kako bi spasio Thora od Thanosa je bio trenutak od kojeg se nerijetko kino-dvoranom orio veliki aplauz i entuzijazam među zagriženim gledateljima. Trenutak kasnije, Kapetan se sam upustio u borbu sa Thanosom jedan na jedan i čak i uspio velikog Titana dobiti u prvoj rundi, koristeći se i munjom koju je prizvao uz pomoć Mjölnira. No tu se onda postavilo pitanje.

U filmu Thor: Ragnarok, kada je Thor ostao bez Mjölnira, bio je uvjeren da ne može pobjediti svoju zlu sestru Helu, sve dok ga njegov otac, Odin, nije razvjerio tako što mu je rekao da on nije “Thor: Bog Maljeva,” uz objašnjenje da izvor Thorove moći nikad nije bio Mjölnir, već on sâm. Tu se postavilo pitanje, ako Mjölnir stvarno nije izvor Thorove snage, kako je onda Kapetan mogao uz pomoć Mjölnira prizvati gromove kako bi Ludom Titanu zadao udarac.

Avengers Endgame scenarist objasnio zašto su prekršili pravila Mjölnira zbog Kapetana Amerike

Su-scenarist Endgamea Christopher Markus je na tu polemiku ovako odgovorio:

“U jednom je trenutku bilo rasprava jer posebno u Ragnaroku se utvrđuje da Thor može pozvati munje bez malja. Mislim da Odin čak kaže, “to nikad nije bio malj.” A ipak Cap sa maljem pozove munje. Dođete do tih stvari i kažete: “Previše je super da to ne učinimo!” Razgovarat ćemo o tome kasnije.”

Doduše, Markus je u potpunosti u pravu. Bez obzira na posljedična pitanja, istina je da je Kapetanovo podizanje i korištenje Mjölnira bio stvarno epski moment za kojeg bi bio veliki grijeh da su ga izbacili iz scenarija, pogotovo u takvom trenutku kada je IronMan u nesvjesti, a Thanos drži oštricu Stormbrakera na samo pola milimetra od Thorovih prsa, Kapetan definitivno nije mogao odabrati bolji trenutak kada će se pokazati “vrijednim.” I još kada se sjetimo trenutka kada je pozvao Mjölnir ksebi i uzviknuo slavni stripovski poklik: ”AVENGERS ASSEMBLE!” to je zasigurno bio trenutak od kojeg se svaki Marvel fan i nakon ovih nekoliko mjeseci i dalje naježi.

Isto tako, postavilo se pitanje kako je Kapetan sada mogao podići Mjölnir, a u Age of Ultron nije mogao. Tu su bila dva glavna moguća odgovora, jedan je da je Kapetan namjerno popustio da ga podigne da Thoru ne ugrozi koncepciju, a drugi da je Kapetan postao vrijedan tek nakon što je priznao IronManu da je njegov najbolji prijatelj, Winter Soldier, ubio njegove roditelje dok je ispranog mozga radio za Hydru. Iako taj dio i dalje ostaje enigma, komotno možemo uzeti ovaj Markusov komentar kao odgovor i na to pitanje.

Similar Posts