Iako su trenutno neke od najpoznatijih heroina Wonder Woman, Black Widow, Captain Marvel i slične superjunakinje, mi vam ovdje donosimo 10 odličnih akcijskih heroina, koje su došle prije njih.

LEELOO (“THE FIFTH ELEMENT”)

LEELOO (“THE FIFTH ELEMENT”

Glumi: Milla Jovovich

Još poznata kao Leeloominaï Lekatariba Lamina-Tchaï Ekbat De Sebat, jedina je nada za spas, kada Gary Oldman poželi skupiti misteriozno kamenje u filmu The Fifth Element.

SARAH CONNOR (“TERMINATOR”)

SARAH CONNOR (“TERMINATOR”)

Glumi: Linda Hamilton

Kakav je čudan život imala heroina filma “Terminator”. Otac njezinog djeteta se vratio iz budućnosti kako bi ju čuvao, baš kao što je to i Terminator učinio, onda, godinama kasnije, taj isti Terminator se vratio kako bi ju čuvao od drugog Terminatora. Linda Hamilton je kroz sve to bila vrlo graciozna, čak i kada su je apokaliptične vizije smjestile u mentalnu instituciju.

FOXY BROWN (“FOXY BROWN”)

Glumi: Pam Grier

Foxy Brown je nešto poput ženske verzije filma Shaft. Quentin Tarantino je bio toliko oduševljen s Pam Grier u ovom i sličnom “Coffy” filmu, da je napravio film “Jackie Brown” oko nje.

NIKITA (“LA FEMME NIKITA”)

NIKITA (“LA FEMME NIKITA”)

Glumi: Anne Parillaud

Što god mislili o Luc Besson, činjenica je da nam je donio nekoliko fantastičnih ženskih likova. Nikita, zatvorenica natjerana da postane ubojica, nakon što su njezini otmičari iscenirali njezinu smrt, je jedna od najboljih njegovih heroina, ponajviše zahvaljujući Parillaud ranjivoj, ali odvažnoj izvedbi.

LISBETH SALANDER (“THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO”)

LISBETH SALANDER (“THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO”)

Glumi: Noomi Rapace i Rooney Mara

Nije čest slučaj da remake na Engleskom jeziku, stranog trilera, donese nominaciju za Oscar, što ne samo da govori o talentu Rapace i Mara, već i o veličini heroine koju su glumile.