10 Najboljih likova Star Wars svemira

10 Najboljih likova Star Wars svemira

Mnogo je razloga zbog kojih je Star Wars priča Georgea Lucasa o mladom čovjeku, zlom carstvu i udaljenoj, udaljenoj galaksiji zarobila maštu generacije koja je odrasla na toj originalnoj trilogiji i zašto se još uvijek sviđa mladim gledateljima omamljenim prequelima, nastavcima i ostali kanonskim spin-offovima. Da, njegova arhetipska priča o dobrom nasuprot lošem mitska je i bezvremenska – ali ogromni svemir koji je postavila saga, prepun izvanzemaljskih rasa i neobične tehnologije, bez sumnje je tjeralo ljude da se vraćaju kopati u daleke kutke svjetova Ratova zvijezda.

Gledajući Star Wars filmove, naiđete na lika – ponekad glavnog igrača, drugi put lice iz pozadine – i mislite si: Odakle oni dolaze? Koja je njihova priča? Kako je taj čudni droid postao lovac na glave? Što se krije iza te maske Boba Fetta – i gdje mogu dobiti taj raketni pogon?!? Dakako, neki od tih likova su zanimljiviji od drugih, a mi vam ovdje donosimo popis nama najboljih 10 likova iz Star Wars svemira koje možete pogledati u nastavku.

10. Chewbacca

10 Najboljih likova Star Wars svemira

Najvažniji odan prijatelj i neuništiv lik, Chewbacca je Wookie kojeg želite pored sebe u lisičjoj rupi – ili, što je još vjerojatnije, kao svog kopilot u Millennium Falconu. Činjenica da nitko u publici nije znao što Chewie ikad govori dio je privlačnosti lika: Svatko u svemiru Ratova zvijezda razumio je njegovo vikanje i gunđanje, što je pomoglo da filmovi izgledaju egzotično, multikulturalno i sveobuhvatno na duboko ugodan način.

9. Boba Fett

Boba Fett film - potvrđen redatelj i scenarist! - Svijet filma

Svima je omiljeni intergalaktički lovac na glave donio svoj prvi kanonski nastup u filmu “Empire Strikes Back” hvatajući Han Sola za Jabbu the Hutta. Ali i prije toga Boba Fett bio je poznata opaka zvijezda Star Warsa, jer smo vidjeli kako lik maršira u kalifornijskoj paradi i iskače u animiranom obliku u zloglasnoj emisiji Holiday Wars Holiday Special – oboje 1978. godine. Ako tome dodamo oklop i raketni bacač, nije čudo što se Lucas osjećao prisiljen da obitelj Fett učini tako integralnom za prequele.

8. Palpatine

J.J. Abrams Otkrio Zašto se Palpatine Morao Vratiti za 'Star Wars: The Rise Of Skywalker'

Jedna priča koja je osobito dobro razvijena u prequelima zapravo ne uključuje korupciju Anakin Skywalkera; umjesto toga, to je ona o tome kako je sjenoviti vođa religioznog kulta demontirao republiku iznutra. Senator Sheev Palpatine, a.k.a. “Darth Sidious”, u originalnoj trilogiji poznat je samo kao “Darth Vaderov šef”, ali u filmovima od Phantoma do Sitha on je zlo koje nitko ne prepoznaje dok nije prekasno.

7. Princeza Leia

Star Wars - Objašnjeno kako to da se Leia sjeća majke

Kad se voditelji studija usredotoče na važnost stvaranja “proaktivnih” ženskih protagonista za svoje blockbustere, to pokazuje koliko Hollywood ostaje iza Lucasove koncepcije princeze Leije od prije gotovo 40 godina. Luka i Han možda su središnji junaci izvorne trilogije; međutim Leia je ta koja joj daje srce, što ne znači da nije sposobna s oružjem. Pokojna, sjajna Carrie Fisher svaki svoj dijalog pretvara u podrugljive šale, odbijajući pustiti ovom pametnom i snalažljivom lik pretvoriti se samo u Death Star damu u nevolji.

6. R2-D2

10 Najboljih likova Star Wars svemira

Dok njegov partner frizira, gnjavi i nudi povremeni prijevod, naš omiljeni kompaktni, umirujući prijatelj spašava bandu iz teških situacija. Trebate suvozača u zračnim borbama protiv carske flote? Bleep-bloop-bleep. Kompaktor smeća samo nekoliko sekundi od rušenja heroja pobunjeničkog saveza? Bleep-bloop-bloop-bleep. Razbijeni C-3PO koji se vuče po zemlji, trebajući spas – opet? Bleep-bloop-bloop-bleep. R2-D2 je uvijek tu kako bi napravio pravu stvar.

5. Luke Skywalker

10 Najboljih likova Star Wars svemira

Han Solo je opakiji, ali stvarni junak originalne trilogije je najskromniji fascinirani lik franšize. Pričajte sve što želite o “herojskom putovanju” u stilu Josepha Campbella, ali ono što čini nemirnog seoskog radnika toliko jakim sidrom za ovu svemirsku operu jest da, čak i nakon što je savladao Silu, i dalje izgleda kao jedan od nas. Glavni igrač u višedecenijskoj međuplanetarnoj borbi za demokraciju, Luka je i suosjećajan i temperamentan – i nikad nije siguran koristi li svoje moći na pravi način.

4. Yoda

yoda

Kao i puno dobrih mentora, Yoda ne olakšava stvar svojim učenicima, očekujući da će sami shvatiti stvari, a ne da im dohranjuje važne životne lekcije. (Kako drugačije objasniti lik koji odbija govoriti u tradicionalnom subjektivno-glagolskom redoslijedu?) Uveden u The Empire Strikes Back, umanjeni Jedi majstor i dalje ostaje jedan od najznamenitijih nečovječnih likova ikada stvorenih. Izbjegavajući računalne efekte, Lucas i njegov tim učinili su Yodu stvarnim poput Lukea, stvorivši topli odnos između oca i sina između likova koji su presudni za Empireov emocionalni luk.

3. Han Solo

10 Najboljih likova Star Wars svemira

Pobunjenički vođa okrenut lopovluku možda nije najunikatnija kreacija Georgea Lucasa, ali Falconov letač je jedno od najvećih bogatstva originalne trilogije. Klasična muževnost Harrisona Forda i iskrivljeni osmijeh, nošen ležernim osjećajem čovjeka posve opuštenog u galaksiji, učinio ga je jednim od glavnih likova svetog trojstva franšize. Solo je Western heroj, detektiv iz noira i vrući pobunjenik spojen u jedno. On je sjajan spoj svih filmskih heroja koje je Lucas ikad volio, okupljenih za novu publiku.

2. Obi-Wan Kenobi

Iako je Ewan McGregor stavio “wan” u Obi-Wan Kenobi prequele, ovaj Jedi Vitez personificira strpljenje, mudrost i disciplinu potrebnu za iskorištavanje Sile. Poznati prezir Aleca Guinnessa prema Ratovima zvijezda, njegove gravitacije kao Kenobi “Old Ben” u originalnom filmu definirale su što Lucas misli kakav bi heroj trebao biti – standard za hrabrost i pristojnost koju su Anakin i Luke Skywalker slijedili do različitih stupnjeva uspjeha. Za sve njihove greške, pregovori su starijem državniku Sile dali pozadinu koja legitimno produbljuje lik objašnjavajući zašto je tako oprezan u vođenju Lukea i zašto tako žali zbog njegovih neuspjeha s Anakinom.

1. Darth Vader

10 Najboljih likova Star Wars svemira

Izvorna trilogija stvorila je dojam da je franšiza kronično putovanje Luke Skywalkera od sanjara tinejdžera do odabranika galaksije. Ali prequeli su provokativno prebacili tu pripovijest: Što ako se svemir Ratova zvijezda zaista radi o usponu, padu i eventualnom iskupljivanju Lukeova oca? Nastavljajući fascinaciju Hollywooda pričama o podrijetlu, drugi ciklus filmova produbio je naše razumijevanje čovjeka koji će postati Darth Vader – pokazujući kako je impresivno, pomalo smrknuto dijete po imenu Anakin Skywalker otkrilo svoje Jedi moći, zaljubio se u prekrasnu princezu, a potom ga je zavela Tamna strana. Žalite se grube nastupe Jakea Lloyda i Haydena Christensena koliko god želite, ali ta središnja ideja ostaje snažna i snažno informira publiku o daljnjim pogledima izvorne trilogije. Darth Vader nije samo sila zla, jedan od najvoljenijih kino-negativaca: on je tragična figura koja vapi za spasom i naš je omiljeni Star Wars lik.

Druge je zanimalo i ovo...