najbolje brazilske serije

Najbolje brazilske serije – Top izbor za ljubitelje drame

Brazilske serije postaju sve popularnije diljem svijeta. Njihove bogate priče, kompleksni likovi i egzotične lokacije privlače gledatelje iz različitih zemalja.

Najbolje brazilske serije uključuju “Roque Santeiro”, kultnu telenovelu koja satirično prikazuje društvo kroz priču o lažnom svecu, “Aveniju Brazil”, modernu dramu koja prati osvetničku potragu glavne junakinje, te “Robinju Isauru”, klasičnu priču o borbi za slobodu. Ove serije se ističu snažnim temama, izvanrednim glumačkim izvedbama i visokom produkcijskom kvalitetom.

Brazilske serije nude jedinstveni pogled na kulturu i društvo Brazila. One često obrađuju važne teme poput društvene nejednakosti, korupcije i obiteljskih vrijednosti na zanimljiv i emotivan način.

1. Roque Santeiro (1985-1986)

“Roque Santeiro” je brazilska telenovela koja je osvojila srca gledatelja diljem zemlje. Radnja se odvija u izmišljenom gradiću Asa Branca na sjeveroistoku Brazila.

Priča prati Roquea Santeira, lokalnog sveca kojeg stanovnici obožavaju. Navodno ga je prije 18 godina ubio bandit dok je pokušavao spasiti mjesnu crkvu. No, stvari nisu onakve kakvima se čine.

Serija kritizira korupciju i manipulaciju. Lokalni moćnici, poput zemljoposjednika Sinhozinha Malte i gradonačelnika Florinda, iskorištavaju Roqueov kult za vlastitu korist.

“Roque Santeiro” se ističe po:

  • Izvrsnoj glumi
  • Satiričnom prikazu društva
  • Zanimljivim zapletima
  • Nezaboravnim likovima

Ova telenovela emitirala se od 24. lipnja 1985. do 21. veljače 1986. na TV Globo. Postala je kulturni fenomen u Brazilu i osvojila publiku svojom mješavinom drame, humora i društvene kritike.

“Roque Santeiro” pokazuje kako religija i politika često idu ruku pod ruku u malim zajednicama. Serija je ostavila neizbrisiv trag u brazilskoj pop kulturi i još uvijek se smatra jednom od najboljih telenovela ikad snimljenih.

2. Avenija Brazil (2012)

“Avenija Brazil” je brazilska telenovela koja je osvojila srca gledatelja diljem svijeta. Emitirana 2012. godine, serija je postala pravi fenomen u Brazilu i šire.

Priča prati Ninu, djevojku koja traži osvetu protiv svoje zle maćehe Carminha. Radnja je puna preokreta, intriga i strastvenih odnosa koji drže gledatelje prikovane uz ekran.

Serija se ističe izvrsnom glumom i složenim likovima. Adriana Esteves briljira u ulozi zlikovke Carminhe, dok Débora Falabella uvjerljivo utjelovljuje Ninu.

“Avenija Brazil” je poznata po svojoj inovativnoj produkciji i modernom pristupu žanru telenovele. Serija je postavila nove standarde u brazilskoj televizijskoj industriji.

Popularnost serije vidljiva je i kroz brojne nagrade. Na prestižnim brazilskim televizijskim nagradama Prêmio Extra de Televisão, “Avenija Brazil” je osvojila čak šest priznanja.

Evo nekih ključnih činjenica o seriji:

  • Godina emitiranja: 2012
  • Broj epizoda: 179
  • Glavne uloge: Débora Falabella, Adriana Esteves
  • Žanr: Drama, romansa
  • Producent: Rede Globo

“Avenija Brazil” je ostavila neizbrisiv trag u svijetu telenovela i postavila visoku ljestvicu za buduće produkcije.

3. Robinja Isaura (1976)

“Robinja Isaura” je brazilska telenovela koja je osvojila srca gledatelja diljem svijeta. Premijerno prikazana 11. listopada 1976. godine, serija je brzo postala hit.

Radnja prati Isauru, bijelu robinju koja se bori za svoju slobodu i sreću u doba Brazilskog Carstva. Temeljena na istoimenom romanu Bernarda Guimarãesa, ova priča donosi snažnu poruku protiv ropstva.

Glavnu ulogu tumači Lucélia Santos, čija je izvedba oduševila publiku. Njena Isaura je istovremeno krhka i snažna, što je učinilo lik nezaboravnim.

Serija je emitirana u više od 80 zemalja i prevedena na brojne jezike. U nekim zemljama, poput Kine, postala je toliko popularna da su ljudi djeci davali ime Isaura!

Evo nekoliko zanimljivosti o “Robinji Isauri”:

  • Trajanje: 100 epizoda
  • Produkcija: TV Globo
  • Završetak emitiranja: 5. veljače 1977.
  • Žanr: Povijesna drama

“Robinja Isaura” je postavila nove standarde u svijetu telenovela. Njena kvaliteta i univerzalna tema učinile su je bezvremenskim klasikom brazilske televizije.

4. Naša zemlja (1999)

“Naša temlja” je brazilska telenovela koja je osvojila srca gledatelja diljem svijeta. Prikazana 1999. godine, ova serija donosi epsku priču o talijanskim doseljenicima u Brazil krajem 19. stoljeća.

U središtu radnje su Matteo i Giuliana, mladi par koji stiže u novu zemlju u potrazi za boljim životom. Njihova ljubavna priča isprepliće se s povijesnim događajima i društvenim promjenama u Brazilu tog vremena.

Serija je poznata po svojoj impresivnoj produkciji i pažnji posvećenoj povijesnim detaljima. Kostimi, scenografija i glazba vjerno dočaravaju atmosferu Brazila na prijelazu stoljeća.

“Naša zemlja” se bavi važnim temama poput imigracije, klasnih razlika i kulturnog identiteta. Kroz sudbine likova, gledatelji mogu doživjeti izazove i nade imigranata koji su gradili novu domovinu.

Ova telenovela je postigla velik uspjeh u Hrvatskoj kada je prikazana na HRT-u. Mnogi se i danas sjećaju zanimljivih likova i dramatičnih zapleta koji su ih držali prikovane uz male ekrane.

Ključne informacije
Godina emitiranja1999.
Broj epizoda150
Glavne ulogeAna Paula Arósio, Thiago Lacerda
RedateljJayme Monjardim

5. Klon (2001)

“Klon” je brazilska telenovela koja je osvojila gledatelje širom svijeta. Priča prati ljubavnu priču između Jade, mlade Marokanke, i Lucasa, brazilskog mladića.

Serija se bavi složenim temama poput kloniranja, kulturnih razlika i ovisnosti o drogama. Radnja se odvija u Riju de Janeiru i Maroku, pružajući gledateljima šareni prikaz obje kulture.

Giovanna Antonelli briljantno glumi Jade, dok Murilo Benício tumači dvojnu ulogu Lucasa i njegovog klona Lea. Njihova kemija na ekranu je neosporiva.

“Klon” se ističe po svojoj originalnoj priči i kvalitetnoj produkciji. Serija je postala kulturni fenomen u Brazilu i mnogim drugim zemljama.

Zanimljivosti o seriji:

  • Emitirana je od 2001. do 2002. godine
  • Imala je 250 epizoda
  • Osvojila je nagradu za najbolju telenovelu na International Emmy Awards

Serija je također poznata po svojoj impresivnoj glazbenoj podlozi koja kombinira brazilske i arapske melodije. Mnoge pjesme iz serije postale su hitovi.

“Klon” je privukla pažnju i zbog svoje edukativne vrijednosti, posebno u predstavljanju islamske kulture zapadnoj publici. Serija je potaknula mnoge rasprave o etici kloniranja i kulturnim razlikama.

6. Indija: Ljubavna priča (2009)

“Indija: Ljubavna priča” je brazilska telenovela koja je osvojila srca gledatelja diljem svijeta. Ova drama, smještena između Indije i Brazila, prikazuje fascinantnu priču o ljubavi i kulturnim razlikama.

Serija prati Mayu, kćer iz bogate indijske obitelji, koja se zaljubljuje u Dālita, čovjeka iz niže kaste. Njihova zabranjena romansa stvara napetost i sukobe među likovima.

Glória Perez, poznata brazilska scenaristica, stvorila je ovu Emmyjem nagrađenu telenovelu. Serija je emitirana od siječnja do rujna 2009. godine i imala je ukupno 203 epizode.

Glavne uloge tumače Juliana Paes kao Maya i Rodrigo Lombardi kao Raj. Njihova kemija na ekranu oduševila je publiku i kritičare.

“Indija: Ljubavna priča” se ističe po svojoj bogatoj vizualnoj estetici i pažnji posvećenoj detaljima indijske kulture. Serija je pohvaljena zbog autentičnog prikaza indijskih običaja i tradicija.

Ova telenovela je postigla ogroman uspjeh u Brazilu i međunarodno. Osvojila je prestižnu nagradu Emmy za najbolju telenovelu 2009. godine, što je dodatno potvrdilo njezinu kvalitetu i popularnost.

7. Stočar (1996)

“O Rei do Gado” ili “Stočar” je legendarna brazilska telenovela koja je osvojila srca gledatelja diljem svijeta. Ova epska priča smještena je u svijet velikih rančera i stočara u Brazilu.

Radnja prati dvije obitelji, Mezenga i Berdinazzi, čije neprijateljstvo seže generacijama unatrag. Središnji lik, Bruno Mezenga, postaje jedan od najvećih uzgajivača stoke u zemlji, zaradivši nadimak “kralj stoke”.

Serija se bavi složenim temama poput zemljišnih sukoba, klasnih razlika i zabrane ljubavi. Posebno se ističe ljubavna priča između Bruna i tajanstvene žene bez prošlosti, što dodatno zapliće već napetu radnju.

“Stočar” se emitirao od lipnja 1996. do veljače 1997. godine, s ukupno 209 epizoda. Serija je postigla ogroman uspjeh u Brazilu i inozemstvu, uključujući i Hrvatsku.

Ova telenovela se ističe po:

  • Izvrsnoj glumi Antônija Fagundesa u glavnoj ulozi
  • Prekrasnim scenama brazilskih pašnjaka i rančeva
  • Zanimljivoj mješavini romantike i društvene kritike
  • Snažnim ženskim likovima koji prkose tradiciji

“Stočar” ostaje upamćen kao jedan od vrhunaca brazilske televizijske produkcije 1990-ih godina.

Similar Posts