S obzirom na to da je ovo ljeto nažalost lišeno velikih blockbuster filmova, odlučili smo se prisjetiti koja su ljeta u povijesti nas ljubitelje filmova najviše veselila. Pa, pogledajmo.

Ljeto 1977.

Nakon što su se Jaws postale veliki hit u lipnju 1975., peraje više nikada neće biti iste. Ali ako je Spielberg izumio koncept ljetnog blockbustera, njegov prijatelj George Lucas ga je usavršio dvije godine kasnije. Star Wars je eksplodirao u svibnju 1977, galaktičkom bajkom koja je sve promijenila. Iza Vaderove trenutne dominacije, bilo je to ljeto pokušaja kopiranja Jaws (The Deep, Orca: The Killer Whale) i filmova za zadovoljavanje gledatelja poput Smokey and the Bandit i  The Spy Who Loved Me, filmovi pokrenuti privlačnim nastupima, a ne specijalnim efektima.

Glavni blockbuster: Star Wars je zaradio $200m samo u US te godine.

Glavno razočaranje: Dinamični triler Williama Friedkina Sorcerer potpuno je podbacio.

Ljeto 1982.

Ako ste imali vremensku mašinu (zasnovanu na DeLoreanu ili slično), 1982. izgleda kao gotovo komično nostalgično američko filmsko ljeto koje biste doživjeli u stvarnom vremenu. Gledano četiri desetljeća kasnije, podsjeća na retro paket tematiziran od Stranger Things: parada budućih klasika, uključujući Poltergeist, Star Trek II: The Wrath of Khan, Tron, Mad Max 2: The Road Warrior i Blade Runner.

Glavni blockbuster: Za malog tipa ET je imao dugačke noge ($360m samo u US)

Glavno razočaranje: The Thing je bio glavna bomba ljeta. Čini se da fanovi preferiraju slađe izvanzemaljce.

Ljeto 1991.

Mega-nastavak Jamesa Camerona Terminator 2: Sudnji dan upario je merkurske vizualne efekte s emocionalnim ulozima, postavljajući opako visoku prečku bombastične zabave. Ali publika je također bila zainteresirana za uzbuđenje koje je donio Robin Hood: Prince of Thieves i njegovu neizbježnu tematsku baladu. Dodatna privlačnost ljeta 1991. možda leži u njegovoj komediji eskapista, ukorijenjenim filmovima poput City Slickers, Naked Gun 2½: The Smell of Fear i Top Gun parodijom Hot Shots!.

Glavni blockbuster: T2 ($205m u US) bio je film s najvećom zaradom tog ljeta

Glavno razočaranje: Odlični Barton Fink izašao je u kolovozu i zaradio užasnih $6m

Ljeto 1997.

Will Smith već se družio sa vanzemaljcima 1996. godine u bombastičnom Independence Day, ali Men in Black iskoristio je svoj uskoro tradicionalni datum 04. srpnja i gurnuo ga u zabavniji smjer. (Bilo je dodatnih izvanzemaljskih susreta u filozofski nastrojenom Contact s Jodie Foster i brutalnom SF horor filmu Event Horizon.) Harrison Ford igrao je idealiziranog predsjednika u veličanstvenom trileru Air Force One, ali izgledalo je pomalo plaho nakon Nicolas Cageove dvije uloge iz Con Air i Face/Off, dvostruki vrhunac u to vrijeme moderne akcije.

Glavni blockbuster: Men In Black ($250m US) zaradio je više od Jurassic Park nastavka The Lost World ($230m)

Glavno razočaranje: Box office bomba ove godine je bila Speed 2: Cruise Control

Ljeto 2008.

Ovo je bio nulta godina modernih superheroja, zahvaljujući uspjehu Iron Mana pod pokroviteljstvom Roberta Downeyja i krvavog Bat-nastavka The Dark Knight. Ove natjecateljske mitske vizije definirale su blockbustere u sljedećem desetljeću, ali bilo je i vrhunskog kontraprograma u obliku WALL-E i Mamma Mia!, iako je tog ljeta došlo i veliko razočaranje u obliku Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.

Glavni blockbuster: Kakvo je ovo bilo ljeto za zaradu, samo Batman: The Dark Knight je zaradio $530m u US

Glavno razočaranje: Vizualno opaki Speed ​​Racer je podbacio, ali sada izgleda kao da je bio ispred svog vremena

Ljeto 2015.

Ove godine je bilo nekih zaista ogromnih hitova i smatramo da je ljeto 2015. godine zapravo bilo najbolje za ljubitelje blockbuster filmova. Tu smo imali Jurassic World koji je pojeo kino blagajne, pa ne baš tako financijski uspješni, ali među gledateljima i kritičarima i puno uspješniji, Mad Max: Fury Road i Inside Out. Ne treba zaboraviti ni Mission Impossible: Rogue Nation, te Ant-Man i Spy.

Glavni blockbuster: Jurassic World zaradio je $652m u US i u to vrijeme su ispred njega bili samo Titanic ($659 m) i Star Wars: The Force Awakens ($940m)

Glavno razočaranje: Striperski nastavak Magic Mike XXL je podbacio te godine