Znanje najavljuje: Autorica gotičkih krimića Sharon Bolton u posjetu Zagrebu

Znanje najavljuje: Autorica gotičkih krimića Sharon Bolton u posjetu Zagrebu

31. listopada 2019. Znanje s veseljem najavljuje dolazak spisateljice Sharon Bolton u Zagreb, autorice kriminalističkih romana prepunih prijetećih gotičkih sjena nadahnutih Stephenom Kingom. U nakladi Znanje zasad su objavljena tri naslova – Krvava žetva, Male prljave laži, Voli me, ne voli me, a u pripremi je i roman U sjeni zla, koji će se naći u prodaji pred sam Interliber. Autorica će se sa svojim hrvatskim čitateljima družiti 12. studenoga na potpisivanju knjiga u knjižari Znanje u 19.30h, nakon čega će se s čitateljima preseliti u Vinyl Bar na promociju knjige i after party.
Znanje najavljuje: Autorica gotičkih krimića Sharon Bolton u posjetu Zagrebu

Na pitanje kako se odlučila za pisanje i što je pokrenulo njezinu stvaralačku lavinu, popularna autorica priznaje da joj je maštu potaknuo događaj kad je njezina sestra na zemljištu kraj stare crkve na sjeveru Engleske, u svom novom vrtu, pronašla ostatke ljudskih kostiju. Zapitala se što bi se dogodilo da netko slučajno otvori grob i u njemu otkrije više tijela, više nego što je istaknuto na nadgrobnom spomeniku? Ta ideja zapravo je postala radnja njezine knjige Krvava žetva. Dok ih reklamiraju kao kriminalističke romane, djela Sharon Bolton puna su prijetećih i gotičkih sjena nadahnutih Stephenom Kingom. Gotičkom je dan pun zamah u knjizi U sjeni zla koja pokazuje Bolton u njezinu dosad najboljem izdanju. Kad je 1969. godine pozornica Florence Lovelady uhitila izrađivača kovčega Larryja Glassbrooka, on je priznao krivnju za ubojstvo troje tinejdžera. No trideset godina poslije, nakon Glassbrookove smrti, Lovelady počinje sumnjati da slučaj možda nije gotov. Dok ponovno istražuje ono što se doista dogodilo, mora prihvatiti da su mračne sile još uvijek u igri. Nije riječ o spoileru kad otkrivamo da je i vještičarstvo tema – mjesto radnje je Pendle, poznat po suđenjima iz 17. stoljeća, a knjiga istražuje i stavove društva prema onima koje smatra „drugačijima“.

O novom romanu U sjeni zla koji je napisala u prvom licu kaže da su se dijelovi njezine osobnosti neizbježno ušuljali u lik Florence Lovelady, te ističe kako njezine knjige znaju biti duboko osobne i kako bi se osjećala da vara čitatelja kada bi mu ponudila išta manje od toga. U sjeni zla autorica se bavi nekim od naših najmračnijih strahova – nestalom djecom, ljudskim žrtvovanjem, okultnim, a o oživljavanju krajolika i ljudi Lancashirea navodi sljedeće:„Ovdje još uvijek živi veći dio moje obitelji. Vještice iz Pendlea za mene nisu bile samo likovi iz priča ili povijesnih knjiga; one su bile moje prapratete, možda čak i bake. Krajolik moje mladosti su divlje, vjetru izložene vrištine i čađom prekriveni industrijski gradovi. Mislim da je U sjeni zla oblikovalo to nasljeđe, kao što je oblikovalo mene.“
Sharon Bolton odrasla je u gradu poznatom po predionicama pamuka u Lancashireu te imala ranu, eklektičku karijeru u marketingu i odnosima s javnošću. Napustila ju je 2000. godine kako bi postala majka i spisateljica. Njezin prvijenac Krvava žetva (2008.) proglašen je najboljim prvijencem na britanskom Amazonu, a njezina druga knjiga Awakening (2010.) osvojila je prestižnu američku nagradu Mary Higgins Clark. Njezina su djela bila na užim listama nagrada CWA Gold Dagger, Theakston’s Prize for Best Thriller, International Thriller Writers’ Best First Novel, Prix Du Polar u Francuskoj i Martin Beck u Švedskoj.

„U sjeni zla je umješno ispričana priča od koje će vam se lediti krv u žilama.“ Barry Forshaw za The Guardian
Znanje najavljuje: Autorica gotičkih krimića Sharon Bolton u posjetu ZagrebuKrvava žetva (Sacrifice, 2008.)
Liječnica, specijalistica ginekologije i porodništva, Tora Hamilton sa svojim je suprugom nedavno doselila na vjetrovito Shetlandsko otočje, dvjesto kilometara udaljeno od najbližeg kopna. Premda joj je suprug tu odrastao, prošlo je dvadeset godina od njegova posljednjeg boravka na Shetlandu. Dok je jednoga kišnog dana htjela pokopati voljenog konja, Tora slučajno pronalazi ljudski leš, na prvi pogled stoljećima star, prirodno mumificiran u tresetu. Kada ustanovi da truplo zapravo nije staro te da je riječ o mlađoj ženi, kojoj je ritualno odstranjeno srce, Tora opsesivno nastoji otkriti što joj se dogodilo – čak i kad joj policija, kolege iz bolnice pa i suprug savjetuju da se ne se upliće u slučaj. Na temelju statističkih podataka iz bolnice, gradskog arhiva kao i lokalne predaje, Tora otkriva uznemirujuću povezanost pronađenog trupla s drevnom shetlandskom legendom i počinje rasplitati klupko mračnih otočkih tajni – toliko moćnih da radi njih vrijedi ubiti.

Male prljave laži  (Little Black Lies, 2015.)
U maloj i izoliranoj sredini Falklandskog otočja nestanak djeteta prava je rijetkost, a zbog surova krajolika može značiti samo užasnu tragediju. Ali nakon što u kratkom vremenu nestane nekoliko dječaka – prvo iz jedne obitelji turista a potom i iz lokalne zajednice, mještani se suočavaju sa zastrašujućom mogućnosti da njihovi nestanci nisu slučajni te da se ubojica krije među njima. U potragu za nestalim dječacima uključuje se i Catrin Quinn, stručnjakinja za kitove koja nakon pogibije svojih dvojice sinova živi osamljeničkim životom. Catrin, njezina najbolja prijateljica iz djetinjstva Rachel i Callum, bivši vojnik i Catrinin ljubavnik, nakon nezamislivih gubitaka izgubili su povjerenje u svijet koji ih okružuje. I sami skrivaju strašne tajne, a nesigurnost i histerija među otočanima sve više raste…

Krvava žetva (Sacrifice, 2008.) Liječnica, specijalistica ginekologije i porodništva, Tora Hamilton sa svojim je suprugom nedavno doselila na vjetrovito Shetlandsko otočje, dvjesto kilometara udaljeno od najbližeg kopna. Premda joj je suprug tu odrastao, prošlo je dvadeset godina od njegova posljednjeg boravka na Shetlandu. Dok je jednoga kišnog dana htjela pokopati voljenog konja, Tora slučajno pronalazi ljudski leš, na prvi pogled stoljećima star, prirodno mumificiran u tresetu. Kada ustanovi da truplo zapravo nije staro te da je riječ o mlađoj ženi, kojoj je ritualno odstranjeno srce, Tora opsesivno nastoji otkriti što joj se dogodilo – čak i kad joj policija, kolege iz bolnice pa i suprug savjetuju da se ne se upliće u slučaj. Na temelju statističkih podataka iz bolnice, gradskog arhiva kao i lokalne predaje, Tora otkriva uznemirujuću povezanost pronađenog trupla s drevnom shetlandskom legendom i počinje rasplitati klupko mračnih otočkih tajni – toliko moćnih da radi njih vrijedi ubiti.  Male prljave laži  (Little Black Lies, 2015.) U maloj i izoliranoj sredini Falklandskog otočja nestanak djeteta prava je rijetkost, a zbog surova krajolika može značiti samo užasnu tragediju. Ali nakon što u kratkom vremenu nestane nekoliko dječaka – prvo iz jedne obitelji turista a potom i iz lokalne zajednice, mještani se suočavaju sa zastrašujućom mogućnosti da njihovi nestanci nisu slučajni te da se ubojica krije među njima. U potragu za nestalim dječacima uključuje se i Catrin Quinn, stručnjakinja za kitove koja nakon pogibije svojih dvojice sinova živi osamljeničkim životom. Catrin, njezina najbolja prijateljica iz djetinjstva Rachel i Callum, bivši vojnik i Catrinin ljubavnik, nakon nezamislivih gubitaka izgubili su povjerenje u svijet koji ih okružuje. I sami skrivaju strašne tajne, a nesigurnost i histerija među otočanima sve više raste… Voli me, ne voli me (Daisy in Chains, 2016.)
Poznati ubojice imaju svoje klubove obožavateljica. Hamish Wolfe je kirurg osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog otmice i ubojstva triju mladih žena. Privlačan je, karizmatičan i vrlo uvjerljiv te svakodnevno prima bezbroj ljubavnih pisama. Njegove obožavateljice uvjerene su da je nevin i da je upravo on muškarac iz njihovih snova. Maggie Rose nije jedna od tih žena. Ona je uspješna odvjetnica i slavna autorica krimića temeljenih na stvarnim događajima, koja živi povučenim i pomalo tajanstvenim životom, a preuzima samo one slučajeve u kojima može pobijediti. Hamish je želi kao svoju odvjetnicu koja će mu promijeni sudbinu. Ona misli da je imuna na šarm takvog muškarca, ali zna li doista s kim ima posla ovaj put?

U sjeni zla (The Craftsman, 2018.)
Skrivao je tijela ondje gdje ih nitko ne bi mogao pronaći. No neke tajne nisu zakopane dovoljno duboko… Florence Lovelady izgradila je karijeru na uhićenju izrađivača kovčega Larryja Glassbrooka osuđenog za višestruka ubojstva tinejdžera prije trideset godina. Poput priče iz naših najstrašnijih noćnih mora, njegove su žrtve bile žive zakopane. Larry je priznao zločine. Slučaj je riješen u kratkom roku. No nakon njegove smrti, događaji iz prošlosti počinju se ponavljati. Je li pogriješila prije svih tih godina? Ili je u igri nešto mnogo mračnije?

Similar Posts