Zašto nam je potreban Superman Henryja Cavilla sada više nego ikad

Zašto nam je potreban Superman Henryja Cavilla sada više nego ikad

Kad je Henry Cavill došao u Man of Steel, glumac nije bio veliko ime u Hollywoodu i nije se puno znalo o tome kako će Zack Snyder – odlični redatelj iza filmova poput 300 i Watchmen – napraviti Posljednjeg sina Kryptona. Do trenutka kada se Cavill sljedeći pojavio u Snyderovoj ruci u Justice League, koji će na HBO Max stići 2021., to će biti gotovo deset godina nakon tog početka, a čini se da je sada savršeno vrijeme da se dobije više od Cavillove verzije Supermana. Stvari su se značajno promijenile, Cavill je ogromna zvijezda (dijelom zbog Supermana, a dijelom zbog uspjeha serije The Witcher) i Supermanovim lukom koji se čini bliži svom završetku.

Zack Snyder je u prošlosti govorio da je cilj njegovog pristupa Supermanu bio „objasniti“ kako neko postaje sveamerički, besprijekorni polubog u kojeg se Clark Kent na kraju pretvara. Čini se da su Snydera više zanimale rupe na cesti i kako su Clarka pretvorili u Supermana, nego što je to radio u izravnijem Supermanovom filmu.

Ali između Justice League – koja fanovima daje “verziju” Clarkove evolucije u Supermana – i nadolazeće Zack Snyderove Justice League, koja će obožavateljima pružiti više uvida u to kakvi su Snyderovi planovi za njega bili, čini se da se sada Cavillov Man of Steel izgleda bliži kraju svog puta samootkrivanja. Ako to spojimo s njegovom pojavom u Shazamu! – gdje se činio univerzalno voljenim i kojeg su prihvatili kao najvećeg i najboljeg superjunaka na svijetu – i imate nešto što se približilo dinamici na koju su fanovi o Supermana navikli u DC svemiru.

Na neki način to Cavillu daje čistu ploču koja ide naprijed. To nije ponovno pokretanje, jer on i dalje ima te priče iza sebe koje informiraju o njegovom karakteru, ali za fanove koji vole Snyderovu viziju DC filmova, dajući Cavillu uzdignuto mjesto istaknuto u filmovima nakon Snydera, je nagrada sama po sebi. Za one kojima nije stalo do Snydera, misle na to kao Thor: Ragnarok. Čak i uz događaje u Thor i Thor: The Dark World koji stoji iza njega, lik to i dalje može uključiti u nešto što je tonalno novo i vizualno uzbudljivo po vlastitim zaslugama.

Priča se da je Cavill sklopio ugovor s Warnerom kako bi se vratio u sporednim ulogama u brojnim nadolazećim projektima DC-a, a to bi moglo biti upravo ono što nam sada treba. On je broj 1 na listi za The Witcher, što bi učinilo pravljenje Supermanovog solo filma vrlo teškim, čak i ako bi Warner Bros. to htio (a glasine su takve da baš još nisu sigurni u to).

Obožavatelji koji su voljeli Snyderove filmove i oni koji nisu, gotovo svi su složni: Henry Cavill pružio je sjajnu predstavu kao Superman. I sada kada su stvari jasne, ništa ga ne zaustavlja da redefinira lik za naše vrijeme.

Šalite se samo koliko god želite, ali trenutak “on my planet, it means hope” u Man of Steel predstavio je misiju za Supermana koju lik nije mogao pratiti jer su Batman v Superman: Dawn of Justice i Justice League bili toliko zaposleni pokušavajući oživjeti DC Universe. Ali u svojoj osnovi, Superman je onaj koji donosi nadu. On je u zapravo pristojna osoba koja uvijek čini ispravnu stvar jer je to prava stvar, bez obzira je li lako ili ne. A takvu bi osoba 2020. mogla više koristiti.

To ne znači da bi Cavill trebao zanemariti zamišljeno slojevito ponašanje koje je donio liku u Snyderovim filmovima. Umjesto toga, on sada ima priliku inkorporirati te elemente Supermana u nekoga tko mora biti odgovoran za nošenje velikog crvenog simbola “nade”.

Ne tako davno navijači su se rutinski ispitivali je li nam uopće potreban Superman u 21. stoljeću. Bila je to raširena tema u stripovima poput Kingdom Come Alexa Rossa i Marka Waida i pronašla svoj put u Superman Returns. Postojao je osjećaj da je Superman previše moćan i previše dobar i da svijet to više ne želi i ne treba.

Ali stvar nade je da je nevjerojatno moćna. Svi je žele, na kraju dana, pa tako sa svijetom koji se čini da je na rubu toliko različitih katastrofa, ima zaista nešto privlačno u tome da netko dovoljno moćan stane tamo i podnese sve te udarce i ne padne dolje. U svijetu u kojem svaki dan na vijestima vidimo osobe bez bilo kakvog osjećaja za empatiju i čini se odlučnim da zakorače bilo kome na njihovom putu napretka, lako je gravitirati nekome tko nije samosvjestan o činjenju ispravnih stvari.

Upravo je sada Supermanov trenutak – a Henry Cavill ima rijetku priliku da je iskoristi.

Similar Posts