X-Men: Dark Phoenix – stigle prve reakcije i Rotten Tomatoes ocjena!

Posljednji nastavak X-Men franšize prije nego ona bude inkorporirana u MCU, Dark Phoenix, službeno stiže u kina ovoga četvrtka, međutim neki sretnici su već imali priliku pogledati posljednje poglavlje ove priče, kao i kritičari, koji su svoje dojmove podijelili na popularnoj stranici Rotten Tomatoes!

Četvrti film iz serijala o “mladim X-Menima”, koji je startao 2011. godine s izvrsnim X-Men: First Class, donosi nam još jednu obradu priče o tome kako Jean Grey postaje jedan od najmoćnijih zlikovaca u X-Men serijalu – Dark Phoenix! Ovo je drugi puta da ovaj filmski serijal obrađuje ovu priču, koja je već obrađena u trećem filmu iz serijala, X-Men: The Last Stand, iz 2006. godine, kada su glavne uloge tumačili Patrick Stewart, Ian McKellen, Hugh Jackman, Halle Berry, James Marsden i Famke Janssen, koja je tumačila naslovnu antijunakinju. Simon Kinberg, redatatelj i scenarist filma Dark Phoenix, donio je određene promjene u odnosu na prvu iteraciju ove priče, iako je ona u suštini ostala ista. Naslovne uloge u ovom filmu tumače James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Jessica Chastain i Sophie Turner, koja tumači Jean Grey.

Mnogo prije nego je film prikazan, Internetom su kružile priče kako se radi ne samo o najlošijem X-Men filmu (mada se tu, vjerojatno, mislilo na ovaj novi serijal, jer teško da išta može nadmašiti one sulude glupe Wolverine solo filmove!), već o generalnom lošem uratku koji je uglavnom opisivan ili kao “sramota” ili kao “nered”. No, što kažu prve reakcije?

Ako je vjerovati gledateljima koji su pogledali film – Dark Phoenix je vrlo razočaravajuće posljednje poglavlje, iako se teško može reći, sudeći po komentarima, da je film toliko loš. Tako je korisnik Twittera Brandon Davis (@BrandonDavisBD) rekao da film ima svojih pozitivnih točaka (Fassbender, Zimmerova glazba, akcijske scene), ali da je nedostojan završetak sage bez ikakvih emocija; također je istaknuo kako su reshootovi koji su napravljeni pod direkcijom Marvelovog Kevina Feigeja evidentno pokvarili film, što nas nimalo ne čudi, jer X-Men serijal nikada nije bio sukladan Marvelovom blagom i neozbiljnom tonu. Uz to, prisjetimo se koliko je bivši Marvelovac Joss Whedon uništio Snyderovu originalnu ideju s filmom Justice League.

Ostali komentari bili su na tragu ovoga pa je tako korisnik Simon Thompson (@ShowbizSimon) rekao da je film jedno veliko razočarenje, dok su ostali komentari išli od toga da je film dosadan pa sve do toga da ipak nije najgori film iz ove franšize. Scott Mendelsson (@ScottMendelson) je jedan od rijetkih gledatelja koji su rekli da je film bolji nego što bismo očekivali, ali i dalje nedovoljno dobar, dok je jedini pozitivni komentar bio onaj Thora Diakowa (@thordiakow), koji je rekao da film ima nekoliko doista predivnih scena i izvrsnu glazbu.

Što se kritike tiče, komentari su, za divno čudo, uglavnom slični. Film definitivno nije oduševio kritičare, ali rijetki su oni koji su ga nazvali potpunim promašajem. I dok je na popularnom portalu Rotten Tomatoes film startao s “trulih” 21% (vidi izvor), što je najlošiji rezultat nekog od filmova iz ove franšize, i komentarom kako je ovaj završetak jedne sage “duboko razočaravajuć”, na drugom popularnom portalu, Metacritic, Dark Phoenix je startao sa prosječnom ocjenom 44 (vidi izvor). Pozitivne ocjene (6) uglavnom su izjednačene s onim izrazito negativnim (5), dok je čak 22 kritičara smatralo da je film naprosto osrednji i čini se, prateći sve, kako je to neki općeniti konsenzus kritike i publike – daleko od dobrog, ali opet ne toliko loš da ne bi bio prosječan.

X-Men: Dark Phoenix u domaća kina stiže 6. lipnja, a komentar i kritiku s portala Svijet filma očekujte tokom narednog vikenda!

Similar Posts