Milan Radin: Bili smo nitko

O AUTORU:
Milan Radin rođen je 1973. godine u rumunjskom Temišvaru. Iz trećeg pokušaja 1989. uspio je pobjeći iz Ceauşescuove Rumunjske u Austriju. Najprije je boravio u zatvoru u Grazu, zatim u izbjegličkom logoru u Traiskirchenu, kasnije u Unterrohru/Hartbergu i konačno u Admontu. 1994. Milan Radin maturirao je u Steinachu, 1999. u Grazu je završio izobrazbu za kvalificiranog trgovca. 2001. diplomirao je kao magister philosophiae na Karl-Franzens-Universitätu u Grazu, 2008. postao je Master of Business Administration u Sheffieldu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Slijedili su studijski boravci u Strasbourgu (Francuska), Plovdivu (Bugarska) i Cieszynzu/Katowicama (Poljska). Radio je najprije u Francuskoj, zatim u SAD-u, nakon toga za RZB Foreign trade u Beču, a dvanaest je godina bio direktor dm – Drogerie Markta u Srbiji i Rumunjskoj. Trenutno radi kao poslovni konzultant i poduzetnik. Osim njemačkog i rumunjskog tečno govori srpski, francuski, engleski, ruski i bugarski.

Upravo je izašao roman Edicije Božičević "Bili smo nitko" rumunjskog disidenta Milana Radina
O KNJIZI:

Knjiga Bili smo nitko, koja je ujedno i putopisna proza i romansirana autobiografija i sjećanje na mračno vrijeme, prije svega je intelektualna odluka odvažnog pojedinca da se neće zaboraviti ono što je proživljavao običan čovjek ubačen u turbulentnu epohu i na granicu svjetova. Priča prati šesnaestogodišnjeg mladića koji s majkom i nekoliko zemljaka odluči napustiti vlastitu zemlju, komunističku Rumunjsku pritisnutu teškom Ceauşescuovom šapom. Osim nekoliko uzastopnih pokušaja bijega, vrlo je vjerno i živopisno prenesen život u Socijalističkoj Republici Rumunjskoj. Hrvatski će čitatelj s posebnom pozornošću pratiti onaj dio svjedočanstva u kojem se prenosi percepcija Rumunja o ondašnjoj Jugoslaviji, pomalo iznenađujuća predodžba o eldoradu s one strane Dunava. Pa ipak, opća slika o europskim zbivanjima i prostorima koju nudi ova uzbudljiva, duhovita, razigrana, literaturom prožeta proza nipošto nije jednoznačna ni jednostavna. Pravo iznenađenje, i svojevrsna poanta, čitatelja očekuje na posljednjim stranicama, kada se vrijeme stubokom promijenilo, autor se već čvrsto usidrio na razvijenoj obali Zapada, ali sada stvari opet izgledaju drugačije i društveni život, nikad u mirovanju, donosi neke nove prijetnje i moguće zaključke.

O PREVODITELJU:
Franjo Janeš (Zagreb, 1982.) diplomirao je njemački i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao germanističku lingvistiku. Objavio je eksperimentalni crnohumorni roman „Noć mrtvih živaca“ (nagrada Kiklop za najbolju debitantsku knjigu 2009.), intelektualni blockbuster „Formula za kaos“ (nagrada SFera za najbolji znanstvenofantastični roman 2011.), antipovijesnu satiru „Čerupanje feniksa“ (2013.) i pseudokrimić „Tunel na kraju svjetla“ (2016.). Završio je glumački program Studija Kubus, a napisao je i scenarij za dugometražni film. Radi kao viši lektor na zagrebačkoj germanistici, vozi bicikl te svira gitaru i pjeva u bendovima End or Fin i Astridian.

Izdavač: Edicije Božičević
Godina izdanja: 2020.
Autor: Milan Radin
Prevoditeljica: Franjo Janeš
Urednik: Matija Janeš
Ovitak: Iva Mandić
Cijena: 150,00 kn
Broj stranica: 376
Format: 15 x 23,5 cm
ISBN: 978-953-362-001-5 meki uvez