Umro Rutger Hauer – legendarni filmski negativac preminuo u 75. godini

Rutger Hauer, glumac koji je glumio negativca Roy Battyja u Ridley Scottovom znanstveno-fantastičnom klasiku Blade Runneru, umro je 19. srpnja u svojoj kući u Nizozemskoj, nakon kratke bolesti.

Glumčev pogreb održan je danas, 23. srpnja, prema njegovom agentu Steve Kenisu, Variety donosi.

Hauer je rođen 23. siječnja 1944. godine, u Breukelenu, Nizozemskoj. On je bio sin dvoje učitelja drame i drugo od četvero djece, s tim da je on bio jedini dječak. Odrastao je u Amsterdamu i s 15 godina je otišao raditi na more na godinu dana. On se tada vratio radeći čudne poslove dok nije završio srednju školu, te je počeo raditi na Akademiji za kazalište i ples, sve dok nije bio unovačen za borbenog liječnika u Kraljevskoj vojsci Nizozemske.

Nakon eksperimentalnih uloga, Rutger Hauer je prvu pravu priliku dobio zahvaljujući redatelju Paulu Verhoevenu (Basic Instinct), koji je mladog glumca izabrao za ulogu u TV seriji iz 1969. godine, Floris. Serija je od Hauera napravila zvijezdu u Nizozemskoj, te je ponovno radio s Verhovenom na filmu  TurkishDelight (1973), koji je dobio internacionalnu pozornost. Do sredine 70tih, Hauer je radio Engleske govorne filmove u Britaniji, ali i dalje nije imao pozornost Hollywooda. To se promijenilo kada je Sylvester Stallone izabrao Rutger Hauera za terorističkog negativca u njegovom kultnom hit glumu iz 1981. godine, Nighthawks.

Uloga u filmu Nighthawks je poslužila Haueru kao odskočna daska u Hollywoodu, a 1982. godine ostvario je još veće impresije u Ridley Scottovom Blade Runner filmu. Mnoge Hollywoodske uloge su slijedile, kako je Hauer postao primijećen glumac, s istaknutim izvedbama poput onih u kultnim klasicima Ladyhawke, The Hitcher, The Osterman Weekend i gotovo je glumio Robocopa prije nego je Peter Weller dobio tu ulogu. Također je nastavio raditi na TV i filmskim ulogama u UK i US, zaradivši razne hvale skroz kroz 90′.

Do 2000tih očekivalo bi se da će Hauer malo usporiti, ali umjesto toga on je ubrzao. On je uzeo karakterne uloge u filmovima poput George Clooneyjevog Confessions of a Dangerous Mind; Robert Rodriguezovog Sin City; Christopher Nolanovog Batman Begins; a čak je dobio i svoju solo glavnu ulogu u filmu  Hobo With a Shotgun. On će završiti svoju karijeru u popularnim uradcima kao što su Valerian, Galavant, True Blood i čak u video igri Kingdom Hearts III. Ukratko, Hauer nikada nije postao beznačajan u glumačkom smislu, iako se filmska industrija znatno promijenila.

Nama ljubiteljima filmova, kao i njegovo obitelji i prijateljima, će sigurno jako faliti.

Podsjetimo se njegove uloge u filmu Blade Runner, te kako se baš u njoj oprostio od života na tužan, ali veličanstven način.

Similar Posts