The Man Who Would Be King (1975) - Svijet filma

The Man Who Would Be King (1975)

Za danas smo vam izabrali jedan odlični avanturistički film, prepun velikih glumačkih imena, The Man Who Would Be King. Jeste li pogledali ovaj film i kakvo je vaše mišljenje o njemu? 

Žanr filma:

Avantura

Redatelj:

John Huston

Scenarist:

John Huston, Gladys Hill

Glumci:

Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer

Radnja ukratko:

Dva bivša Britanska vojnika odluče postaviti se za kraljeve u pokrajni Kafiristan, zemlji gdje bijelac nije kročio nogom još od Aleksandra Velikog.

U neka sretnija vremena, dok su se na programu HRT-a znali vrtjeti stari dobri klasici, a opcija dvosatnog prebiranja s Netflixa i interneta nije postojala, navukli smo se na određene filmove jer druge opcije za gledanje često niti nismo imali. Tv programi i vodiči su bili svetinja, a otimanje daljinskog rješavalo se par – neparom. Jedan stari televizor koji se gasi kad se pregrije i cijela obitelj okupljena oko njega ne može se mjeriti s današnjim skrolanjem koje zna trajati satima. U tom periodu, da li zbog učestalih repriziranja, da li zbog nekih osobnih preferenci, zaljubila sam se u filmove s best buddies tematikom. Uzmite Lethal Weapon koji je i više nego jednom bio na programu, Rush Hour, Tango and Cash, Butch Cassidy and the Sundance Kid itd… Svi imaju sličnu formulu, ali formulu koja pali. Dinamika između dva najbolja prijatelja, privremeno narušena vanjskim faktorima, uzdrmano prijateljstvo, nekolicina smiješnih fora i za kraj bros before hoes, compadres before I sleep with tu madres, beef stew before watching The View, male erection before One Direction (varijacije Zac Efrona i Dave Francoa u Neighbors). Savršeno. U tom moru best buddies filmova jednog sam predvidjela. A možete li zamisliti boljih best buddiesa u od Michael Caina i Sean Connerya. Govorim o filmu The man who would be king, pravog klasika iz 1975. godine. Savršen izbor za jedan od ovih prevrtljivih dana, kada vas kiša spriječi da uživate vani.

Radnja je snimljena prema kratkoj priči Rudyarda Kiplinga, objavljenoj davne 1888. godine (ako zbog ničeg drugog, poznat vam je bar zbog Knjige o džungli). Možda jedan od rijetkih primjera gdje film savršeno parira knjizi. The man who would be king napisana je za vrijeme britanske vlasti u Indiji gdje je poznati putopisac i avanturist odrastao. S odličnim poznavanjem Indije i okolnih teritorija napisao je ovu kratku priču, koju je redatelj John Huston, veliki ljubitelj Kiplinga, gotovo dvadesetak godina pokušavao pretočiti u film. Redatelj bezvremenskih klasika poput The African Queen i The Treasure of the Sierra Madre nalazio je na poteškoće prilikom odabira savršenih glumaca za priču. Kako je Huston razmišljao o scenariju za film još od 40-ih godina, prvotno je glavne uloge namijenio Clark Gabelu i Humphrey Bogartu. Nesreća je bila da je Bogart umro 1957. godine pa su se uloge dalje prenosile na Burt Lancastera i Kirk Douglasa, Richarda Burtona i Petera O’ Toolea sve dok prijedlog nije pao na Seana Conneryja i Michaela Cainea. Connery je upravo završio The Wind and the Lion, a Michael Caine, dugogodišnji prijatelj Conneryja, jedan od najutjecajnijih i najrelevantnijih glumaca tog doba, već je imao iskustvo u filmovima s prevarama (opet ja o filmovima s prevarama). Connery i Caine stvorili su atmosferu i kemiju kakvu ne bi imali ni Gable i Bogart. Ovo im je bio prvi od dva filma u kojem su glumili zajedno (osim ovog, glumili su u A Bridge Too Far iz 1977. godine). Što se tiče ostalih glumaca, odličan u svojoj ulozi Rudyarda Kiplinga bio je Christopher Plummer, a hoe koja je skoro rastavila bros, Roxanne, žena namjenjena za Conneryja, u stvarnosti je bila Caineova tadašnja supruga– Shakira Caine. Navodno Huston dugo nije mogao izabrati glumicu za ovu ulogu, sve dok mu na jednoj večeri, pripremljenoj za glumce, nije postavljeno pitanje o ulozi. Svi su se okrenuli prema Shakiri koja je potom dobila ulogu na licu mjesta. Zanimljivost vezana za Karroom Ben Bouiha, koji je igrao ulogu vrhovnog svećenika Kafu-Selima, jest da je imao 103 godine kada se pojavio u filmu. Nakon što je vidio snimke filma izjavio je da će sada živjeti vječno.

Radnja filma vrti se oko dva britanska vojnika, koji nakon odslužene vojne dužnosti u Indiji, postanu sitni prevaranti te u želji za slavom, avanturom i novcem odlaze u pokrajinu Kafiristan, danas poznat kao Nuristan u istočnom Afganistanu (mjesta spomenuta u filmu, poput Kamdesha i Bashgala stvarno postoje). Plan je jednostavan, potpisati ugovor koji napominje da se ni žene ni alkohol neće uplitati u njihov cilj. Nagovoriti Rudyarda Kiplinga da potpiše ugovor kao svjedok i postati vladari malene zemlje čije se plemenske zajednice međusobno ne podnose, učeći ih vojnim strategijama i borbi. Misteriozan Kafirstan je područje povezano s putovanjima i osvajanjima Aleksandra Velikog te masonskim elementima. Kako je Kipling bio član Masonske lože, u filmu postoje brojni masonski simboli i rituali, koji će u konačnici i presuditi junacima.

Dubina i razvoj likova mnogo su kvalitetniji od onih u klasičnim avanturističkim filmovima. Ne samo da je to posljedica suradnje dva vrhunska glumca i prijatelja, njihovog brzog humora i kemije, već odličnog redatelja koji je godinama razmišljao o scenariju za film tražeći savršen omjer avanture, drame i komedije. Osim glume, presudnu ulogu u filmu nose kadrovi indijskih tržnica, željeznica i velikih prostranstva Afganistana. Scena u kojoj Connery upoznaje Roxanne snimljena je malo sjevernije od Marokanskog grada Ouarzazate, poznatijeg pod imenom „Marokanski Hollywood“. Tamo su naime, snimljene scene poput prve borbe u Areni u Gladiatoru, brojne scene iz Kraljevstva nebeskog (kog briga, samo se čekalo da se pojavi Eva Green) i Brda imaju oči.

Još jedna mala trivia, ako ste ljubitelj crtića i ako ste ikad gledali The Road to El Dorado, možda će te primijetiti neke sličnosti s ovim filmom. Crtić je baziran na priči Rudyarda Kiplinga, samo što su Afganistanska prostranstva zamijenjena izgubljenim gradom El Doradom.

Koji su vama najdraži best buddies filmovi?

If you can talk with crowds and keep your virtue,

Or walk with Kings—nor lose the common touch,

If neither foes nor loving friends can hurt you,

If all men count with you, but none too much;

If you can fill the unforgiving minute

With sixty seconds’ worth of distance run,

Yours is the Earth and everything that’s in it,

And—which is more—you’ll be a Man, my son!

Rudyard Kipling, If…

Similar Posts