Jučer nam je stiglo jako puno novosti vezanih za nove Marvel serije koje su jedan od važnih i ambicioznih projekata na kojima Disney aktivno radi zadnjih nekoliko mjeseci. Uz to smo još saznali i nove konkretne informacije vezane za novu Disney+ streaming platformu koja će korisnicima biti dostupna od 12. studenog ove godine, a odmah će isti dan i izaći i neke od već unaprijed najavljenih serija, zajedno sa svim ostalim sadržajima koji su pod Disneyevom paskom.

Ipak, ovaj datum zasad službeno potvrđen samo za američko tržište. Nažalost, unatoč neizmjernom utjecaju i moći Disneya, postoje pretpostavke da će ostatak svijeta morati možda i još koju godinu sačekati da dobije pristup, iako Disney obećava da će platforma biti dostupna cijelom svijetu najviše dvije godine nakon izlaska u SAD-u. Hvala Disney, ali dvije godine nam i nisu baš prevelika utjeha, ali s obzirom na marketinško pokriće, čekanje će se sigurno isplatiti.

Disney+, koji je direktni i vrlo žestoki konkurent popularnog Netflixa već je davno privukao pažnju javnosti, pogotovo među vrlo brojnim obožavateljima ne samo Disney filmova, nego i fanovima planetarno popularnog MARVELa i Star Warsa, koji su dvije najisplativije franšize u povijesti. Disney je prije nekoliko mjeseci najavio razvoj zasebnih mini-serija temeljenih na te dvije franšize. MARVELov svemir će tako postati bogatiji za serije Falcon and Winter Soldier, WandaVision, te solo serijama o popularnom triksteru Lokiju te S.H.I.E.L.D.-ovom agentu Clint Bartonu poznatom kao Hawkeye. Uz to ćemo još dobiti i prvu animiranu MCU seriju What if… koja će nam na zanimljive načine prikazati alternativne događaje koji bi se dogodili da u Marvelovim filmovima nije baš išlo sve prema planu. Star Wars fanovi se mogu veseliti seriji The Maldorian ali i ostalim spin-offovima prequelima kakvih ćemo se narednih godina, ovisno o uspješnosti (u koju nitko ne sumnja), sigurno nagledati.

Uz to, korisnici Disney+ platforme imat će pristup i svim sadržajima koje je Disney proizveo tijekom zadnjih nekoliko desetljeća, uključujući igrane i animirane filmove (i Pixarove također), uz to će odmah na dan lansiranja platforme (samo na toj platformi) izaći i live-action remake popularnog Disney animiranog filma Lady and the Tramp (Dama i Skitnica).  Uz sve to, Disney samo za iduće dvije godine ima isplanirano nekoliko desetaka originalnih filmova i serija koje će biti dostupne samo na Disney+.

Ali to nije sve, pored svih Disney, Pixar, Marvel i Star Wars sadržaja, na Disney+ će biti dostpuni i National Geographic dokumentarni sadržaji, a spajanjem Disneya i Foxa očekuje se veliki izbor Foxovih sadržaja, među kojima je i popularna animirana serija The Simpsons, koja je sa trenutnih 30 sezona najdugovječnija serija u povijesti. Informacije radi, MARVELov film Captain Marvel je prvi kino-film koji će biti dostupan na platformi.

Prvi pogled na grafičko sučelje Disney+ platforme:

Kada pogledate sa šireg spektra što će sve to Disney+ nuditi, jednostavno je nemoguće ne okrenuti se za tim. A to nas dovodi i do možda najvažnijeg aspekta platforme, a to je cijena pretplate. Disney je danas najavio da će mjesečna pretplata, barem u početku, koštati 7 dolara mjesečno, odnosno 70 dolara godišnje, drugim riječima, ako uzmete godišnju pretplatu, dva mjeseca pretplate dobijete besplatno, što je znatno jeftinije od Netflixa.

Disney je ovim cijenama ušao u otvoreni rat sa Netflixom, pogotovo stoga što su dionice Netflixa počele naglo padati, a Disney je, vjerovali ili ne, samo na programsko razvijanje svoje platforme utukao oko dvije milijarde dolara što pokazuje da Disney ima velike nade u ovaj projekt te se nada da će se takva investicija na kraju isplatiti. Naravno, ne zna se hoće li cijene pretplate ostati ovakve, ali bez obzira na to, Disney namjerava do 2025. skupiti između 60 i 90 milijuna pretplatnika. Netflix je, nakon puštanja u pogon, u istom vremenskom periodu skupio oko 80 milijuna, a danas broji čak 70 milijuna pretplatnika više, hoće li Disney uspjeti ‘olakšati’ Netflix za nekoliko desetaka milijuna pretplatnika, ostaje nam za vidjeti.

Kakvo je vaše mišljenje o Disney+? Namjeravate li se Vi pretplatiti jednom kada bude dostupan?

Disney je na svom twitter profilu objavio promo video za Disney+: