Što povratak Darth Vadera u ‘Obi-Wan’ seriji znači za kronologiju ‘Star Wars’ franšize?

“Bio si moj brat Anakin, volio sam te!” Ovim je riječima Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) prepustio Anakina Skywalkera (Hayden Christensen) njegovoj tamnoj sudbini kada je postao Darth Vader. U 15 godina otkako je Revenge of the Sith “okončao” prequelove na sumornu notu, nostalgija za ovom nekoć ismijanom trilogijom Ratovi zvijezda samo je ojačala. U usporedbi s mješovitom trilogijom nastavaka u eri Disneya, čini se da prequelovi – i posebno Epizoda III – zaista imaju svoj Sith. Zapravo, sada kada se Hayden Christensen službeno vraća ulozi Darth Vadera u novoj seriji Obi-Wan Kenobi, kanon Ratova zvijezda konačno može objasniti neke labave krajeve kojima Revenge of the Sith jednostavno nije imao vremena obratiti se.

Ali osim toga, povratak Haydena Christensena u svoju najpoznatiju ulogu daje Ratovima zvijezda priliku za iskupljenje najzanimljivijeg aspekta “originalne” priče o Star Warsu: Kakav je bio Darth Vader s Anakinove točke gledišta?

Najveće obećanje prequela bilo je objasniti kako je lijepo dijete postalo Darth Vader. S tehničkog stajališta, Revenge of the Sith je doveo Haydena u odijelo Darth Vadera u posljednjim trenucima, ali nakon što mu se kaciga spustila na lice, put Anakina do Darth Vadera u biti je bio gotov. Da, nekoliko priča i knjiga o stripovima ispunilo je ono što je Vader radio odmah nakon Osvete Sitha, ali u smislu kopanja u priči o mlađem Darthu Vaderu, kanon Ratova zvijezda ostavio nam je da sami povežemo dodirne točke. Do sada.

O Haydenu Christensenu obično razmišljamo kao o glumcu Ratova zvijezda koji je glumio Anakina Skywalkera, ali istina je da poprima ime “Darth Vader” otprilike na polovici Osvete Sitha. Osoba protiv koje se Obi-Wan Kenobi bori nije više Anakin, on je Darth Vader, mračni Gospodar Sitha. Oklop nas natjera da o Haydenu površno razmišljamo kao o Vaderu, ali lik Vadera nesumnjivo je stvoren tijekom filmova s ​​prequelima. Razmislite o njegovom pokolju pljačkaša Tusken ili ubijanju mladenaca. To nije Anakin. Taj je tip već Vader.

Čudno je to što, budući da smo s Haydenom Christensenom dobili samo dva filma, čudno je da nismo dobili puno što se tiče priče o njegovom liku. Osveta SIth-a stavlja Darth Vadera na početak njegovog putovanja, ali je također opljačkala Christensena zbog zanimljivijih likova. Kad su ga zadirkivali da će Vadera vidjeti u Rogue Oneu, obožavatelji su izbezumili. Ideja da se Vadera vidi bez oklopa, u njegovim raznim komorama za meditaciju, bila je primamljiva jer je čovjek ispod kacige ionako vjerojatno vodio cijelu priču o Ratovima zvijezda.

Ideja o mlađem Darthu Vaderu koji sam sjedi u svojoj sobi i razmišlja o stanju galaksije, a možda i pruža ruku putem Sile kako bi razgovarao s Obi-Wanom, je fantastična. Da, opisivanje ideje o liku koji sjedi sam, s telepatskim mislima možda neće zvučati baš sjajno na papiru, ali Posljednji Jedi nam je pokazao kako to možete učiniti. Vjerojatno su razgovori mislima Reya i Kylo Ren u svemiru bili najzanimljivija stvar u filmu Riana Johnsona. Kasnije su nam rekli da je Snoke “povezao” njihov um, ali poanta je u tome što je stvoren presedan da to možete učiniti u Ratovima zvijezda. Zapravo su Rey i Ben to još uvijek radili u Usponu Skywalkera.

Ako ćete Ewana McGregora i Haydena Christensena vratiti u Ratove zvijezda u seriji smještenoj tijekom vremenskog razdoblja Obi-Wanove izolacije, čini se prilično očitim da moraju komunicirati. Ali, također se čini jasno da Obi-Wan više neće fizički komunicirati s Vaderom u istom prostoru. To znači da drama ponovne interakcije Vadera i Obi-Wana može uistinu povećati ulog u Ratovima zvijezda. U Osveti Sitha, borba svjetlosnim mačevima bila je vrhunac Obi-Wana i Vadera koji su rješavali svoje probleme, ali to nam je oduzelo još sjajnih scena dijaloga između Christensena i McGregora.

Sad kad se Vader vratio, ova propuštena prilika napokon se može ispraviti. Da, Ratovi zvijezda odnose se na borbe svjetlosnim mačevima i akciju, ali tragedija Dartha Vadera i Obi-Wana Kenobija također je ozbiljna mitološka drama i studije likova s ​​visokim ulozima sjedinjene u jedno. Povratkom Christensena kao Vadera, franšiza Ratovi zvijezda konačno nam može pokazati ljudski, psihološki svijet najpoznatijeg Sith-ovog gospodara od svih. A radeći to, konačno bismo mogli dobiti odgovor na još jedno pitanje: kako je to stvarno živjeti s Tamnom stranom svaki dan svog života?

Druge je zanimalo i ovo...