Star Wars: The Rise of Skywalker novo curenje potvrđuje podrijetlo Rey

Star Wars: The Rise of Skywalker novo curenje potvrđuje podrijetlo Rey

Prva dva filma ove nove Star Wars trilogije su zadirkivali fanove s vrlo malo informacija o misterioznoj prošlosti Rey. U Star Wars: The Force Awakens, kada Rey prvi puta dodirne Svjetlosni mač Luka Skywalkera, ona ima viziju gdje vidi sebe kao dijete, s njezinim roditeljima koji lete od nje – ostavljajući je na planetu Jakku. Onda u Star Wars: The Last Jedi, Kylo Ren kaže Rey o njezinim roditeljima, “bili su prljavi trgovci smećem koji su te prodali kako bi imali novac za pit… mrtvi u javnom grobu u Jakku pustinji.”

Ono što je interesantno je da se ta dva detalja baš i ne poklapaju. Ako su roditelji od Rey odletjeli, ostavljajući je na Jakku, zašto su onda završili mrtvi tamo u “javnom grobu”? Pa, kome da ovdje vjerujemo: Kylo Renu ili viziji od Rey?

Ulazeći u Star Wars: The Rise of Skywalker, podrijetlo Rey ostaje jedno od najvećih misterija ove Star Wars trilogije. Sada, prema procurjeloj slici iz Star Wars vodiča podijeljenoj putem Reddita, čini se da Rey originalno ni nije bila s Jakkua.

Većinu ovih informacija mi već znamo, ali ovaj prvi paragraf sugerira da Rey nije bila s Jakkua – “Mala Rey gleda bespomoćno kako svemirski brod odlazi, ostavljajući je na nepoznatom svijetu Jakku.”

To bi značilo da je Rey rođena i odrasla na nekom drugom planetu, a onda ostavljena na Jakku od strane svojih roditelja. To bi također otkrilo i da je Kylo Ren lagao o njezinim roditeljima, zato što ako su ju ostavili na nepoznatom planetu, zašto bi se vratili natrag i umrli kao nitko i ništa?

Još važnije, zašto bi Rey uopće bila ostavljena na Jakku? Kao što je istaknuto u dopunskim Star Wars knjigama i stripovima, Car Palpatine postavio je istraživačku ustanovu na Jakku kako bi mu pomoglo u pretraživanju starih Sithovih relikvija. Star Wars wiki objašnjava:

“Opservatorij Jakku bio je opservatorij smješten na Jakku. Bio je dio mreže opservatorija cara Palpatinea širom galaksije. Opservatorij Jakku bio je dio careva plana za uništenje Carstva u slučaju njegove smrti. Nalazilo se ispod visoravni Plaintive Hand i u njemu se nalazila replika carske jahte Imperialis, računala s mapom nepoznatih regija, skladište sitskih relikvija i artefakata i bušotina koja je vodila do jezgre Jakkua. Budući savjetnik carstva Gallius Rax dobio je zadatak da pomoću Jakku opservatorija izvršio Kontingenciju detoniranjem Jakkua, te flota Carskih i Nove Republike u orbiti. Međutim, njegove planove osujetili su Grand Admiral Rae Sloane, Norra Wexley i Brentin Lore Wexley.”

Čini se da mnoge fanovske teorije povezuju Palpatinea s Rey, tako da je moguće da je Rey – snažna korisnica sile – ostavljena na Jakku kao dio Careva Kontingencijskog plana?

Saznat ćemo više od 20. prosinca 2019. godine, kada Star Wars: The Rise of Skywalker dolazi u kina.

Druge je zanimalo i ovo...