Mi na Zemlji pravimo velike planove da postanemo prvi ljudi na Marsu, ali čini se da nas je Zvjezdana Flota već prestigla. U prostranstvu Hellas Planitie, Mars Reconnaissance Orbiter je fotografirao veliku formaciju u obliku poznatog logotipa organizacije.

“Poduzetni gledatelji će otkriti da te značajke izgledaju upadljivo poput poznatog logotipa,” napisao je napisao je Ross Beyer sa Sveučilišta Arizona u priopćenju uz fotografiju.

Nažalost, međutim, to nisu dokazi o neustrašivim istraživačima koji hrabro idu tamo gdje nitko prije nije otišao. “To je samo slučajnost”, doda Beyer.

Ovakvi tipovi oblika nisu neuobičajeni na Marsu. Obično su rezultat protoka, koji su se u prošlosti često događali na Crvenom planetu.

Ovaj poseban oblik je proizvod davne vulkanske erupcije na dnu kratera. Ovdje je pijesak oblikovao dine u obliku polumjeseca nazvane barchan dine, oblikovane od vjetra; dok je lava tekla, rastalila se oko njih.

Kad se lava ohladila i otvrdnula, to je učinila oko dina. Ali vjetrovi na Marsu nastavili su puhati, a na kraju su se pijesci dina raspršili, ostavljajući samo lavu iza sebe.

Ti se odljevci nazivaju ‘dinama duhovima’, i iako su ovdje poznati na Zemlji, njihova prisutnost na Marsu tek je nedavno istražena. U Helijskoj Planiciji postoji oko 300 takvih formacija, a još 480 je uočeno u regiji koja se zove Noctis Labyrinthus, ispunjena labirintom dolina.

Pogledajte kako se na Twitter profilu William Shatner našalio na račun Star Warsa