10 Najboljih filmova Christopher Nolan

Sretan rođendan Christopher Nolan

Sretan rođendan Christopheru Nolanu, možda i najboljem redatelju svih vremena – uz pregled svih njegovih filmskih ostvarenja. 

Rođen 30. srpnja 1970. (47), u Westminster, Ujedinjeno Kraljevstvo, Christopher Jonathan James Nolan je britansko-američki redatelj, scenarist i producent.

U karijeri je bio redatelj 10 igranih filmova, plus još par kratkih. Ni jedan njegov film još nije bio manje od vrhunskog, a većina kultni i među najboljim svih vremena. Uz to ne okreće se za novcima, kao mnogi u Hollywoodu, nego prati svoje želje i svoje snove.

Nominiran je dva puta za Oscara, za filmove Memento i Inception, ali još ga nije uspio dobiti. Mnogi mu predviđaju da će se za film Dunkirk upravo to i dogoditi ove godine.

Ovo je njegovih 10 filmova prema vremenima izlazaka i pogledajte samo ocjene na IMDBu. Rijetko tko, ako itko se može pohvaliti tako savršenim redateljskim ostvarenjima.

1. Following (1998)
Following

 Following (1998) on IMDb

Njegov prvi, cijeli igrani film. Following je bio njegova velika redateljska želja i trebalo je cijelih godinu dana da se završi snimanje jer je cijela produkcija, uključujući filmsku ekipu i glumce imala dnevne poslove.

Priča o mladom piscu, koji prati strance zbog inspiracije, te sreće lopova koji ga uzima pod svoje.

2. Memento (2000)
Memento

 Memento (2000) on IMDb

Memento je sljedeći Nolanov film i tu je stvarno pokazao koliko je kvalitetan redatelj. Nakon Followinga u kojem gotovo da nije imao budžet u ovom filmu je sa $9 milijuna uspio napraviti jedan od najboljih filmova barem u zadnjih 20tak godina.

Muškarac traži ženinog ubojicu i pokušava ne dopustiti svom kratkotrajnom pamćenju da mu bude prepreka.

3. Insomnia (2002)
Insomnia

 Nesanica (2002) on IMDb

Insomnia je najlošije ocijenjen Nolanov film prema IMDBu. Inače fantastičan triler, sa odličnom glumačkom postavom, Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank i Martin Donovan zaista su spektakularan odabir.

Dvojica detektiva ubojstava u Los Angelesu poslana su u sjeverni gradić gdje sunce ne zalazi, kako bi istražili metodološko ubojstvo lokalnog tinejdžera.

4. Batman Begins (2005)
Batman Begins

 Batman: Početak (2005) on IMDb

Ovim spektakularnim filmom počinje jedna od najboljih filmskih trilogija i jedni od najbolje napravljenih filmova o superjunaku svih vremena. Uz to fantastična gluma Christian Bale.

Nakon treninga sa svojim mentorom, Batman počinje borbu za oslobođenje Gotham City od kriminala i korupcije u koju su ga Scarecrow i League of Shadows stavili.

5. The Prestige (2006)
The Prestige

 Prestiž (2006) on IMDb

Izvanredan i potpuno ne očekivano dobar i kvalitetan film, o jednoj inače možda ne tako zanimljivoj temi o dva iluzionista. Remek djelo, kao i većina njegovih filmova

Dva iluzionista sudjeluju u natjecateljskoj borbi, kako bi nadvisili jedan drugog u ultimativnoj iluzionističkoj scenskoj postavi.

6. The Dark Knight (2008)
The Dark Knight

 Vitez tame (2008) on IMDb

Drugi i prema mnogima najbolji dio fantastične trilogije. Obilježen odličnom glumom Heath Ledger kao Jokera.

Kada se prijetnja poznata kao Joker izdiže iz svoje misteriozne prošlosti, stvara kaos na ulicama Gothama, Dark Knight mora prihvatiti jedan od najvećih psiholoških i fizičkih testova njegove sposobnosti boreći se protiv nepravde.

7. Inception (2010)
Inception

 Početak (2010) on IMDb

Teško se odlučiti između tih fantastičnih filmova, ali osobno mi je možda Inception i najbolji njegov film. S glumcima poput Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy i mnogi drugi fantastični glumci.

Kradljivac, koji krade korporacijske tajne upotrebom tehnologije za razmjenu snova, dobiva obrnuti zadatak kako bi postavio ideje u glavu izvršnog direktora.

8. The Dark Knight Rises (2012)
The Dark Knight Rises

 Vitez tame: Povratak (2012) on IMDb

Zaista se teško odlučiti koji od tri Batman filma je najbolji, mada meni osobno vjerojatno ovaj. Iako je u dvojci Heath Ledger fantastično odglumio Jokera, koji mi je i najdraži Batmanov negativac, Tom Hardy je jednako, ako ne i bolje odglumio Banea.

Osam godina nakon Jokerove vladavine anarhije, Dark Knight, uz pomoć zagonetne Seline, prisiljen je od iz svog izgnanstva kako bi spasio Gotham City, sada na rubu potpunog uništenja, od brutalnog terorističkog nasilnika Bane.

9. Interstellar (2014)
Interstellar

 Interstellar (2014) on IMDb

Interstellar je prva prava Nolanova Sci-Fi saga, s odličnim Matthew McConaughey, te vrlo misterioznom pričom, koju je najbolje više puta pogledati.

Tim istraživača putuje kroz crvotočinu u svemiru u pokušaju da se osigura opstanak čovječanstva.

10. Dunkirk
Dunkirk
Dunkirk

 Dunkirk (2017) on IMDb

Posljednji Nolanov hit, vrlo dobar ratni film, koji daje jedan potpuno drugačiji pogled na Drugi Svjetski rat, film vizualno i zvučno doveden do savršenstva, kako bi gledatelju što bolje prikazao sve strahote ratovanja.

Saveznički vojnici iz Belgije, Britanskog Carstva i Francuske okruženi su njemačkom vojskom i evakuirani tijekom žestoke bitke u Drugom svjetskom ratu.

 

Kao što vidimo Christopher Nolan u karijeri ima samo 10 dugometražnih, igranih filmova, ali kvalitetom to je više od gotovo svih redatelja u povijesti. Ni jedan njegov film se ne može nazvati lošim. Samo vrhunskim ili možda malo manje od toga. Osim što su mu filmovi sve vremenski, uvijek se trudi raditi ono što on želi i na jedan svoj moglo bi se reći eksperimentalni način, kao što je i sam jednom prilikom izjavio

“I have been interested in dreams, really since I was a kid. I have always been fascinated by the idea that your mind, when you are asleep, can create a world in a dream and you are perceiving it as though it really existed.” Christopher Nolan

Similar Posts