Recenzija knjige: Život vilenjaka

Recenzija knjige: Život vilenjaka

Pročitali smo novi roman Muriel Barbery, prvi dio trilogije o Mariji i Clari, bezvremenska priča o silama dobra i zla i neuništivoj moći prirode, glazbe, umjetnosti, pripovijedanja i ljubavi. Našu recenziju knjige Život vilenjaka pročitajte u članku.

Autor: Muriel Barbery

Izdavač: Vuković & Runjić, 2018.

Ratovi se odvijaju na bojnim poljima ali se o njima odlučuje u kabinetima vladara koji su stručnjaci za upravljanje svijetom mašte. Pa ipak, postoje i druga mjesta, i drugi svjetovi mašte… Želim da mi pričaš o onome što vidiš i čuješ, o pjesmama koje čitaš i o snovima koje sanjaš.

Teško je u početku odrediti što to veže protagonistice novoga romana proslavljene spisateljice Muriel Barbery “Život vilenjaka”. Mariju koja živi u seoskoj zabiti francuske pokrajine Burgundije i djevojčicu po imenu Clara koja se, nakon djetinjstva provedena u Abruzzu, seli u Rim gdje su je poslali kako bi razvila svoj nesvakidašnji dar za glazbu.

Recenzija knjige: Život vilenjaka

Ta je veza tajna: i jedna i druga su, svaka na svoj način, povezane sa svijetom vilenjaka – svijetom umjetnosti, invencije i tajanstvenog, ali i svijetom prožetosti s prirodom koja ljudskome životu daje njegovu puninu i ljepotu.

Međutim, ljudskome rodu prijeti opasnost od jednog izgubljenog vilenjaka i samo će Maria i Clara, ujedinjenim snagama, moći osujetiti njegove opasne planove… Epska bitka između snaga koje žele ponovno uspostaviti sklad u svijetu i onih koje ga žele definitivno uništiti, odvijat će se u oba svijeta, a pobjeda ovisi o pomoći stanovnika svijeta skrivenog ljudskom oku…

Novi roman Muriel Barbery, autorice bestselera “Otmjenost ježa” prvi je dio trilogije o Mariji i Clari, bezvremena priča o silama dobra i zla i neuništivoj moći prirode, glazbe, umjetnosti, pripovijedanja i ljubavi.

Muriel Barbery, višestruko nagrađivana francuska spisateljica, rođena 1969. godine u Casablanci (Maroko). Školovala se na renomiranom pariškom fakultetu École Normale Supérieure i doktorirala filozofiju 1993. Predavala je na sveučilištu Université de Bourgogne,, a potom na Saint-Lôi u Caenu.2008. napušta akademsku karijeru i odlazi na dvogodišnju stipendiju u Kyoto. Taj će boravak u Japanu izvršiti neizbrisiv utjecaj na njezin život i djelo.

Objavila je romane “Une gourmandise” (Poslastica, 2000), “Otmjenost ježa” (2006.) i “Život vilenjaka” (2015). “Otmjenost ježa” postigao je golem uspjeh u Europi i svijetu, preveden je na više od trideset jezika u milijunskoj nakladi da bi uspeo autoricu na sam vrh suvremene francuske proze. U rujnu 2016. Muriel Barbery je gostovala na Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu.

Maria i Clara predstavljaju sveukupnost dvaju svjetova, prirodnog i umjetničkog.

U njihovim je rukama mogućnost nove pripovijesti i spasenje svijeta, vide duše i mogu ljudima dati u mašti stvorene svjetove i snove, koji podižu pješačke mostiće ondje gdje ljudi i vilenjaci namjeravaju prijeći.

Maria, mala s Pirinejskog poluotoka uvijek je trčala poljima, bacala se po travi promatrala beskrajno nebo, bosonoga prelazila potok čak i zimi, da bi svima pripovijedala o zgodama vani. Imala je dar pričanja sa šumskim životinjama.

Citat Marie :

Ne putuje se samo kroz prostor i vrijeme, nego, osobito, kroz srce.

Clara, mala s Apeninskog poluotoka koja je odrasla u zabačenom selu pokraj seoskog župnika i nepismene dvorkinje, imala je izuzetan dar za sviranje bez gledanja nota i komuniciranja s Mariom i ljudima oko nje. Osjećala je privrženost prema maloj Francuskinji i njezinim neopisivim bakicama te živjela povezana s njima.

Citata Clare:

Znanje hrani svijet mašte, a svijet mašte oslobađa moći.

Život vilenjaka nikako nisam shvatila, knjiga počinje i završava s ratom neobične vojske, te stalnom borbom dobra i zla. Obje djevojčice su rođene u snježnoj noći i povezane su sa svijetom vilenjaka, spaja ih pjesmica o zecu i vepru te razgovaraju u mislima i slažu vojsku sastavljenu od neobičnih bića koji izgledaju poput čudesnog vepra, drugi su sličili zečevima, vjevericama ili nekoj teškoj i robusnoj zvijeri za koju su pretpostavljali da je medvjed, a bilo ih je i životinja nalik na vidre, dabrove, orlove, drozdove i sve vrste poznatih i nepoznatih životinja među kojima je bio i jednorog iz bajki. Pa ipak, svi su u sebi nosili onu neku ljudsku i konjsku bit.

Knjiga mi je bila teška za čitanje, nije lako čitati nešto što naizgled djeluje zanimljiva priča , a na kraju te umori preopširnim detaljnima i opisima krajolika. Život vilenjaka je ona vrsta knjige koju moraš čitati s pozornošću da se ne izgubiš u priči jer onda se moraš vračati par stranica unatrag da bi pohvatao događaje. Kroz cijelu knjigu autorica ima takve opise krajolika i biljaka, te pripravka ljekovitih čajeva koje spremaju Marijine tete da se skoro može osjetiti miris i okus ljekovitih trava. Zanimljivo mi je bilo kako autorica isprepliće crkvu i molitve s raznim praznovjernim pričama koje pričaju vilenjaci. U jednom trenu sam pomislila kako ništa više ne razumijem ali na kraju u pamćenju su mi ipak ostali oni prekrasni opisi krajolika i priče šumskih životinja, a na svakome čitatelju je da sam odluči o čemu se tu zapravo radi i sam otplovi u svijet mašte koji je Muriel Barbery stvorila.

Preporuke za ovu knjigu, iako mi se nije svidjela jer ni inače u životu ne volimo iste stvari kao i drugi ljudi, a možda za mene i nije bilo dobro vrijeme za čitanje ove vrste knjiga nakon mnogo pročitanih trilera, što nije razlog da knjiga ne dobije dobru ocjenu.

Vilenjaci ne pričaju priče kao ljudi, ali, prije svega ne izmišljaju ih. Vilenjaci znaju veličati ljepotu svijeta, ali ne znaju se poigravati sa zbiljom. Žive u sjajnom svijetu, vječnom i statičnom. Život vilenjaka možete pronaći i na našoj listi najboljih knjiga.

Similar Posts