Pročitali smo novu knjigu Raphaëlle Giordano, Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan. Našu recenziju knjige Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan pročitajte u članku.

Autor: Raphaëlle Giordano

Izdavač: Egmont d.o.o., 2018.

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GRhttps://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Camille je napunila trideset osam godina. Sve materijalne uvjete za sretan i bezbrižan život je osigurala. Obiteljski život je baš onakav kakav mora biti uz voljenog muža i sina. Gledajući objektivno, ovo je idila od života, ali zašto je onda nesretna, bezvoljna i prazna? Ono što želi osjećati je sve suprotno: biti sretna, ispunjena i zadovoljna, lagana i slobodna duhom. Svjesna je da će nešto morati mijenjati kako bi do toga došla, jer ovako stojeći na mjestu, ništa se ne dešava, samo postaje još gore. U tom periodu traženja rješenja „slučajno“, nakon saobraćajne nesreće, upoznaje Claudea. Rutinologa, jednostavnog, mirnog i staloženog čovjeka, koji će svojim pogledom na život početi mijenjati i njezin.

Naslov je bio taj koji mi je odmah „sjeo“, a ova lijepa naslovnica ga je pratila u stopu. Priča koja mi se svidjela od prvih stranica, takva je ostala i do kraja. Pronašla sam se u životu protagonistkinje romana i skupa s njom proživljavala njezina viđenja života, jer eto, poneka su bila i moja. Njezine želje su često bile i moje pa sam se i tu pronašla. Put kojim smo prolazile, kako bi se želje ostvarile, bio je sličan, pa mogu zaključiti da je ova knjiga definitivno pisana i za mene. Vidjela sam i puno meni dragih osoba u priči kojima bih rado preporučila ovu knjigu (što ću definitivno i napraviti), a vidjela sam i one kojima ju ne bih ni spomenula. Ovaj rukopis definitivno nije za one kojima je new age i think positive način života, samo još jedan pokušaj zavaravanja naroda. Lijepo molim izbjegavati ga ako smatrate da se ne može živjeti bolje, da se ne može u teškim trenutcima pronaći nešto dobro i ako smatrate da promjena nije moguća. Onomu tko želi baš to, od mene velika preporuka!

Sreća nam je svima nadohvat ruke, kako i Ivo Andrić kaže: „Čudno je kako je malo potrebno za sreću, i još čudnije, kako nam često baš to malo nedostaje.“ Kako prepoznati i zadržati to malo? Ova knjiga progovara o tome na duhovit, domišljat i jednostavan način onima koji su željni slušati.

Knjiga ima jako puno lijepih promišljanja o životu i teško sam se odlučila za samo nekoliko od njih. No, ipak sam neke morala izdvojiti:

“Vidite, ne mogu reći da sam nesretna, ali nipošto nisam ni sretna… I to je strašno, taj osjećaj da mi sreća curi kroz prste! ”

„Jednog dana otići ću živjeti u Teoriju, jer je u Teoriji sve dobro…“

„Djetinji san koji završi u mračnom podrumu, to je zajamčena „skolioza srca“!“

„Promjena su vrata koja se otvaraju samo iznutra..“

„Vjerujemo da činimo najbolje, ali katkad nas naši strahovi, naša ljubav zasljepljuje…“