Recenzija knjige: Tirza

Recenzija knjige: Tirza

Pročitali smo knjigu koju je napisao Arnon Grunberg, Tirza. Našu recenziju knjige Tirza pročitajte u članku.

Autor: Arnon Grunberg
Izdavač: Lector d.o.o., 2017.

IG: @what.the.muggle

Jörgene – tiho je kazala – plašiš li se ovog? Gnušaš li se? Činjenice da sam žena? Je li ovo smrad o kojem si pričao? Smrad žene? Nanjušiš li ga već na nekoliko metara udaljenosti, jer što se više bojiš, to ga bolje možeš nanjušiti. To je zakon životinjskog carstva, zar ne? Gadi li ti se to? Sada mi možeš iskreno reći, voljela bih znati. Ne boli me. Istina me ne može boljeti. Tišina me boli. Laži. Svo to potajno pretvaranje.

Ima nešto jako mučno i mračno u ovoj knjizi. Željela sam i nadala da će mi se svidjeti, obećavala je. Pročitala sam sve recenzije, koje su mahom odlične, ali zbilja, Jergović, Alajbegović, pa zatim odlične ocjene na popularnom Goodreads-u. Sve sam to zbilja i sama htjela misliti, ali nažalost nije išlo.

Kritika je doduše složna da se radi o raspadanju jedne ličnosti, o mentalnoj i fizičkoj mračnoj strani jednog otuđenog i ispražnjenog čovjeka. Nigdje ne piše da se itko slaže s njim, da imaju razumijevanja, no meni su njegova pojava i njegove sposobnosti stvorile prevelik zid koji bih mogla zaobići da bih uvidjela stvarnu situaciju – tragediju i beznađe života. Znam zašto je to tako, ali ne bih smjela previše otkrivati (mada se u ocjenama i recenzijama, pogotovo na Goodreads-u, odmah sve jasno vidi). Samo ću reći da je riječ o najprljavijim ljudskim stranama, koje doduše nisu prikazane kao namjerno zlo, ali ih samo postojanje čini nepodnošljivima. Ne treba bježati od teških tema, od najcrnjih ljudskih dimenzija, ali kroz umjetnost nije lako a možda ni potrebno o tome pričati. Isključiva sam ovdje, svjesna sam izjave, ali jednostavno smatram da bilo kakva umjetnost nije sposobna osvijestiti ili riješiti taj problem.

Recenzija knjige: Tirza


Da ne bi bilo sve tako, knjiga ima jako dobrih strana. Moram naglasiti da je počela doista sjajno. Stilski čitko i pitko, pametno, zabavno, odmarajuće. Kako je od te mirnoće došla do samog kraja, koliko se promijenila i kojim je sve putem išla – čisto je i ta činjenica fascinantna. Nećete moći niti slutiti što će se sve izdogađati. Radnja počinje doista bezazleno, 55-godišnji bivši urednik izdavačke kuće Jörgen Hofmeester filetira ribu za ljetnu večernju zabavu kćeri mezimice – Tirze. Ton, stil i vokabular već se lagano počinju mijenjati kad se na njihovim vratima pojavi Tirzina mama, Jörgenova supruga koja ih je napustila bez riječi prije tri godine. Sada se pojavljuje kao da se vraća iz dućana. Nelagoda (naša) i netrpeljivost (njihova) sve se više počinju osjećati. A pravo zakuhavanje radnje počinje s događajima na zabavi, i činjenici da Tirza planira otputovati u Afriku sa svojim novim dečkom kojeg Hofmeester smatra dvojnikom poznatoga terorista.

Hofmeester opet osjeća vrtoglavicu. Još više. Vrtoglavica je simptom nepoželjnih misli. Misli koje ne bismo smjeli imati i koje se ne daju lako otjerati.

Nizozemski pripovjedač posebna je ličnost; izbačen iz gimnazije, radio kao pomoćnik apotekara, perač tanjura i izdavač. Njegova proza drska je, hrabra, provokativna, uznemirujuća; trebalo je puno žilavosti i jako malo prezira i gađenja za ovo napisati. Svidjela vam se ili ne, sigurno je da vas neće ostaviti ravnodušnima.

Ocjena: 03/10

Similar Posts