Recenzija knjige: Ti si ovdje: Čarolija sadašnjeg trenutka

Recenzija knjige: Ti si ovdje: Čarolija sadašnjeg trenutka

Pročitali smo knjigu koju je napisao Thich Nhat Hanh, Ti si ovdje: Čarolija sadašnjeg trenutka. Našu recenziju knjige Ti si ovdje: Čarolija sadašnjeg trenutka pročitajte u članku.

Autor: Thich Nhat Hanh
Izdavač: Planetopija d.o.o., 2019.

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GRhttps://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Na ovu slatku knjižicu možete gledati kao na proširenu vođenu meditaciju. Thich Nhat Hanh je jedan od najvećih budističkih učitelja današnjice koji nas vodi i ujedno podučava kroz svaku stranicu. Svjesnost i spoznaja sadašnjeg trenutka doprinosi promjeni i mijenja jako puno životnih segmenata. Ti elementi pomažu kod ljubavne povezanosti, prihvaćanja života ali i smrti, osvještavanja sebe, emotivnog iscjeljivanja i redefiniranja onog što nam je istinski bitno.

Recenzija knjige: Ti si ovdje: Čarolija sadašnjeg trenutka
Čitajući sam se uhvatila kako činim ono što piše. Zastajala bih i odradila vježbice bez da sam toga doista bila svjesna. „Dok udišem, znam da udišem. Dok izdišem, znam da izdišem.“ I u trenutku sam bila svjesna sebe u ležećem položaju kako svjesno dišem. Jako mi se svidjela potvrda onoga što nam budistički učitelj govori kroz ovu knjigu. Uspješno je prilagodio budistička učenja suvremenom ubrzanom svijetu. Dokaz je tu, u meni.

Svi znamo kako bismo što češće trebali biti u sadašnjem trenutku pošto realno gledajući prošlost više ne postoji, a budućnost još nije stigla. No zašto nam je to tako teško pretočiti u praksu? Previše godina istih, beskorisnih tuđih uvjerenja možda. Uz ovaj tekst koji služi kako pripomoć, uspjela sam u mirnom ritmu, lagano i opušteno osvjestiti sebe i sve oko sebe. Savršeno za čitanje prije spavanja dok nam takva percepcija ne pređe u naviku. S time nam se otvaraju i ostali aspekti života na kojima moramo poraditi kako bi nam svaki dan bio što ispunjeniji pozitivnim mislima. Nitko ne kaže da je jednostavno, ali ja sam sebi prekonekoliko puta dokazala da se može. Tako da ja idem dalje u tom pravcu jer ne želim prihvatiti da je život samo tuga, čemer, mučenje i puko preživljavanje. Dopustite si otvoren um i „budite ovdje“.

„Zemlja, nije mjesto u kojem nema patnje. Mnogi ljudi teže za mjestom u kojem bol i patnja ne postoje, za mjestom u kojem je samo sreća. To je prilično opasna ideja jer je suosjećanje nemoguće bez boli i patnje. Tek kada smo u dodiru s patnjom, rađa se razumijevanje i suosjećanje. Bez patnje nemamo prilike njegovati suosjećanje i razumijevanje, a bez razumijevanja ne može biti istinske ljubavi.“

„Ako razumijete, možete i voljeti, ali ako razumijevanja nema, nemoguće je nekoga prihvatiti i voljeti… Suosjećanje se rađa iz vašega shvaćanja situacije.“

Ocjena: 08/10

Similar Posts