Recenzija knjige: Svaka nota odsvirana

Recenzija knjige: Svaka nota odsvirana

Pročitali smo novu knjigu Lise Genova, Svaka nota odsvirana. Našu recenziju knjige Svaka nota odsvirana pročitajte u članku.

Autor: Lisa Genova
Izdavač: NAKLADA LJEVAK d.o.o., 2019.

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GRhttps://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Ovo je priča o Richardu, perfekcionisti u svom poslu pijaniste kojemu je cijeli život bio vezan uz glasovir. Uspio je zanemariti brak i „natjerati“ suprugu da se odrekne svoje velike ljubavi koju su dijelili od prvog susreta na glazbenoj akademiji. Njegova putovanja i koncerti su bili najvažniji pa je tako i očekivao da se sve njemu podredi. Kada to više supruga nije mogla trpiti, brak se raspao. Sada su Richardu prsti ukočeni jer dijagnoza ALS uzima njegovo tijelo komadić po komadić bez ikakvog pitanja i mogućnosti oporavka. Tri godine nakon rastave njih dvoje će se morati ponovno udružiti kako bi opet sve podredili upravo njemu.

No, ovo je priča i o ALS-u – amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi (neurodegenerativni poremećaj) u kojoj dolazi do propadanja živčanih stanica mozga i kralježničke moždine. Razvoj svijesti o bolesti o kojoj se još uvijek ne zna uzrok potaknut je Stephenom Hawkingom. On je jedan od rijetkih nadživio sve moguće loše prognoze.

Recenzija knjige: Svaka nota odsvirana
Vrlo uspješno je dočarana teška i mučna atmosfera glavne teme, te ono što ju okružuje savršeno doprinosi istoj. Bolesti tijekom života ponešto i nauče čovjeka. Pozitivno je ako se za učenje ima volje, želje i vremena. Ono što ne bismo trebali je čekati i onda u „5 do 12“ žaliti za onim neizrečenim. U životu svatko nosi svoj „križ“. Tada nam je onda on i najteži bez obzira o čemu se radi jer ipak je naš. U ovoj priči ćemo definitivno osvjestiti težinu onoga što nam je dodijeljeno..

Ovo je knjiga koja nas dobro protrese. Knjiga nakon koje shvatimo da je jedina istina ta, da ne znamo koliko vremena imamo na ovoj planeti. Iz tog razloga recite onima koje volite koliko ih volite, oprostite i olakšajte si dane koji vam slijede i guštajte u sretnom životu… Koliko god da ga još ima!

Za preporuku bih dala još jednu vrlo sličnu priču ispričanu u filmu You’re Not You – „Ti nisi ti“ iz 2014. godine s Hilary Swank u glavnoj ulozi. Osobno sam ga “više” doživjela jer su suze same stizale te mi je baš zbog te proživljene emocije dugo ostao u sjećanju. A i Hilary je rasturila!

„Biti u braku znači mnogo više nego samo nositi vjenčani prsten.“

„Gotovo je smiješno kako priče naših života pripadaju potpuno drugačijim žanrovima literature ovisno o tome tko ih pripovijeda.“

„Uspjeh se ne može pronaći bez toga da neuspjeh prvo živi, a zatim umre.“

Ocjena: 07/10

Similar Posts