Recenzija knjige: Sluškinje

Recenzija knjige: Sluškinje

Pročitali smo knjigu Kathryn Stockett, Sluškinje. Našu recenziju knjige Sluškinje pročitajte u članku.

Autor: Kathryn Stockett
Izdavač: Algoritam 2010.– novo izdanje Vorto Palabra 2018.

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GRhttps://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Američki jug 60-ih godina prošlog stoljeća, Skeeter se vraća s faksa što naravno njezinoj majci ništa ne znači jer jedino što ona od nje želi je da se uda. Nemaju svi iste želje a jedina osoba koja je uvijek bila uz nju je služavka Constantine koja je otišla i ostavila prazninu u njezinom životu.

Recenzija knjige: Sluškinje

Aibileen je crna služavka koja upravo odgaja svoje sedamnaesto bijelo dijete. Gubitak sina ju je promijenio i otežao svakodnevicu, ali uz nju je njezina najbolja prijateljica Minny. Minny je također služavka koja je poznata kao najbolja kuharica s najdužim jezikom u Mississippiju koja opet dobija otkaz, muči se prilagoditi novoj bijeloj obitelji dok u „slobodno vrijeme“ odgaja svoju djecu.
Priča o tri različite žene koje će se zbog svojih pogleda na život staviti sve na kocku kako bi se oslobodile vremena i grada u kojem žive, na svoj jedinstven način.

Kada zaklopiš zadnju stranicu i zamisliš se..

Knjigu sam čitala prvi puta prije šest godina i bila mi je dobra, no kada sam ju ove godine ponovila sve mi je sjelo na pravo mjesto i bila mi je savršena od početka do kraja! Imala sam osjećaj da sam bila prisutna u svakom događaju i proživljenom osjećaju koji se desio. Toliko jednostavno pisano, a opet tako lijepo i pitko. Osnovna tema u sebi skriva toliko životnih situacija koje su se događale 60-tih godina prošlog stoljeća koje možemo prebaciti i u današnje vrijeme.

Recenzija knjige: Sluškinje

Toliko suptilno dira u odnose majke i kćeri, u odnose prijateljica, sluškinja i djece („You is kind. You is smart. You is important.“), muža i žene, u odnose osobe same prema sebi. Dira u one koji u sebi nose onu iskru za koju znaju da je posebna, samo si moraju dopustiti prihvatiti ju i ići s njom u skladu! – Budi svoj, budi drugačiji jer inače nikada nećeš znati koliko si genijalan! Roman koji je divan samo za pročitati i sagledati ga s površine, ali jednako ćete se zabaviti i ako zaronite malo dublje.

Btw, film The Help – Tajni život kućnih pomoćnica iz 2011. godine temeljen na knjizi je jako lijepo napravljen, te i on ima od mene veliku preporuku. Draga mi glumica Viola Davis glumi sluškinju Aibileen i daje joj vrhunsku trodimenzionalnost! Octavia Spencer kao Minny je odlična, te ih Emma Stone jako dobro prati. Odlična ekipa u odličnoj priči nosi samo dobru zabavu! Čitajte, gledajte, uživajte!

„ – Morat ćeš se pitati: Hoću li vjerovati u ono što će mi nekakve budale danas reći o meni?“

„Ako neka bijela gospođa bude pročitala moju priču, to je ono što želim da zna. Reći hvala, kad to zaista misliš, kad se sjetiš što je netko učinio za tebe.“

„Toliko je toga što ne znamo o ljudima. Pitam se jesam li joj bar malo mogla olakšati dane da sam se samo potrudila. Da sam se prema njoj ponašala malo ljubaznije. Jer, nije li to zapravo i smisao knjige? Da žene shvate, Mi smo samo dvoje ljudi. Ne razdvaja nas baš tako mnogo. Ni izdaleka toliko koliko sam mislila.“

Uz ovaj naslov potražite i ostale koji su dospjeli među naše NAJBOLJE KNJIGE.

Ocjena: 10/10

Similar Posts