Recenzija knjige: Sad te ostavljam

Recenzija knjige: Sad te ostavljam

Pročitali smo knjigu ‘Sad te ostavljam’ prema kojoj je napravljen istoimeni film iz 2014. godine. Našu recenziju knjige ‘Sad te ostavljam’ pročitajte u članku.

Autor: Jonathan Tropper
Izdavač: Algoritam

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GRhttps://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Judd Foxman se pokušava priviknuti na to da ga je žena nakon 10 godina braka prevarila s njegovim šefom, te sada ne samo da je ostao bez supruge već je i nezaposlen. Pokušavajući pohvatati konce svojeg raspadnutog života doznaje da mu je umro otac. Očeva posljednja želja je bila da mu obitelj održi tradicionalno židovsko žalovanje od sedam dana – šivu- iako svi znaju da je bio ateista. Kako li će preživjeti sedam dugih dana u istoj kući, u zajedničkoj prostoriji sa svoja dva brata, sestrom i mamom? Što će sve isplivati na površinu?

Recenzija knjige: Sad te ostavljam

Morat će smognuti snage za druženje s članovima obitelji koju rijetko viđa baš zato što kao i svaka druga obitelj, ima svoje probleme i trzavice između pojedinaca.

Ovo je knjiga po kojoj je nastao istoimeni film Sad te ostavljam – This Is Where I Leave You (2014) s odličnom glumačkom postavom. Ovaj put mi se desilo da sam prvo pogledala film jer nisam znala da mu prethodi i knjiga. No, nisam se razočarala u niti jednom! Čitajte i gledajte, a možete i gledati, pa čitati.

Judd nam na svoj sarkastičan i crnohumorni način priča svoju priču, te sve gledamo njegovim očima. Jedan običan muškarac u stvarno zanimljivom dijelu života daje sve do sebe kako bi preživio, te k tome ostao pri zdravoj pameti. Simpatično i bez klasične patetike, lagano, brzo, domišljato i duhovito ispričano.

Recenzija knjige: Sad te ostavljam

Stil pripovijedanja mi je bio odličan, jednostavan, baš s dovoljno doze humora koji je bio baš po mom ukusu. Svaki lik u knjizi, kako glavni, tako i sporedni je vrlo realno opisan sa slobodom izražavanja svakog od njih bez ikakvog filtera. Njihova primorana komunikacija dok sjede na stoličicama za šivu, nošenje sa životom i svim trenutnim nedaćama, uspjeli su me na glas nasmijati više puta, dali mi promisliti o svim vrstama odnosa, ljubavi, smrti, prijateljstvu. Obitelj koja je moju uspjela prikazati ne toliko lošom!

„Možda nisam star, ali sam prestar da bih imao ovoliko ničega.“

„Bila bi strašna pogreška ići kroz život razmišljajući kako su ljudi ukupna suma onoga što vidiš.“

„Moj svemir, moja pravila.“

„Katkad je zadovoljstvo stvar volje. Trebaš gledati u ono što imaš ispred sebe i u ono što bi moglo nastati od toga, a ne konstantno uspoređivati sve s onime što si izgubio. Znam da bi to bilo mudro i ispravno, ali isto tako znam da malo tko to zapravo čini.“

„Ljutnja je samo još jedna od mnogih loših navika, kao primjerice pušenje, koje te truje a da uopće ne razmišljaš o tome kako te truje.“

Ovo je definitivno jedna od najboljih knjiga koje smo pročitali ove godine i naći će se na našoj listi najboljih knjiga.

Ocjena: 09/10

Similar Posts