Recenzija knjige: Priče o neustrašivim hrvatskim ženama

Recenzija knjige: Priče o neustrašivim hrvatskim ženama

Pročitali smo knjigu koju je napisala Tatjana Barat, Priče o neustrašivim hrvatskim ženama. Našu recenziju knjige Priče o neustrašivim hrvatskim ženama pročitajte u članku.

Autor: Tatjana Barat
Izdavač: Iris Illyrica, 2019.

IG: @tonkicapalonkicacitalica
GRhttps://www.goodreads.com/user/show/21285672-tonkica

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama zbirka je 50 književnih portreta žena svih zanimanja koje su obilježile hrvatsko društvo. Žene koje su ostavile trag kako u Hrvatskoj tako i u svijetu u doba kada za njih to nije bilo poticajno. Knjiga će djeci, ali i odraslima pomoći upoznati pionirke u njihovom području djelovanja i dokazati da se upornost i vjerovanje u sebe isplati.

Čitajući Priče za laku noć za mlade buntovnice uživala sam prvenstveno u ideji. Kada se ideja pokazala kao odlična, popratile su ju divne jednostavne rečenice i prekrasne ilustracije svake žene koja se u njima spomenula. U dva dijela Priča upoznali smo sto žena iz cijelog svijeta i naučili puno. Ono što je meni nedostajalo je bilo više hrvatskih imena. Sigurna sam bila da smo i u tom dijelu dobro potkovani i da će se naše žene pokazati kao inspiracija zbog onoga što su bile i iza čega su stajale.

Nisam pogriješila! Osim što imamo divnih žena, imamo i ideja i volje i želje da se to otisne na prekrasne ljubičaste stranice i s ponosom pokaže da pariramo svijetu i u segmentu neustraživih žena. Pedeset individua, pedeset entuzijastica u svim djelovima suvremenog života: književnica, pilotkinja, novinarka, profesorica, balerina, dirigentica, botaničarka, oceanografkinja, kemičarka, samo su natruha onoga što nas u knjizi čeka. Stranice krase i ilustracije svake navedene neustrašive žene što naglašava njihovu osobnost, dok ih tekst na jednostavan način opisuje.

Recenzija knjige: Priče o neustrašivim hrvatskim ženama
Knjiga je namijenjena djeci koja imaju oko deset godina, no mišljenja sam da će se svidjeti i puno starijim naraštajima. Gledajući sebe, ugodno sam se iznenadila sa svime što knjiga pruža, educirala me s djelima raznih hrvatskih žena, naučila sam svašta i još sam više ponosna na sve njih i odakle potječu. Na kraju svakog pojedinačnog upoznavanja spisateljica je pripremila po tri pitanja o tekstu kako bi se o njemu razgovaralo i još više naučilo, ali i dalo svoje mišljenje. Hvale vrijedno za diskusiju među djecom i djecom s roditeljima ili učiteljima.

Imala sam priliku prisustvovati predstavljanju slikovnice na Interliber sajmu u Zagrebu i to mi je bila potvrda da je ovo jedna buduća uspješnica. Duše koje su ju osmislile i potrudile se da bude ono što jest, temelj je uspjeha. Kada se nešto radi iz srca i ljubavi prema svojim korijenima, prema podučavanju i želji da svatko vjeruje i voli sebe samo je nebo granica. Znala sam da će jedan primjerak biti poklon za pod bor mojim nećakinjama, a na licu mjesta sam odlučila da će jedan primjerak krasiti i moju policu.

Recenzija knjige: Priče o neustrašivim hrvatskim ženama
Ponosna sam na ono što knjiga predstavlja i zaslužuje svoje mjesto u mom domu. Slatka popratna ideja uz slikovnicu je i ova šalica na fotografiji s natpisom „I ja sam neustrašiva“. Jutarnji ili popodnevni ritual uz najdražu kavu ili čaj u takvoj šalici bit će samo još jedan plus u pozitivi koju svi nosimo u sebi. Meni sam pogled na nju mami osmijeh na lice. Knjiga i šalica su super ideja za darove koje planirate kupiti za nadolazeće blagdane. Edukativno, jednostavno, lijepo i iz pera hrvatskih žena sve je skupa ukomponirano u jedan savršen dar.

Budite i vi neustrašivi, čitajte ovu lijepu i nadahnjujuću knjigu svojim djevojčicama, ali i dječacima. Čitajte ju sami sebi i podsjetite se da ste neustrašivi i vrijedni i da ste jaki za svaki idući dan koji vam život nosi.

Ocjena: 08/10

Similar Posts